Interferente.ro Lifestyle Retete Zacusca pentru iarna retete

Duminică, 15 Septembrie 2013 07:17

Zacusca pentru iarna - retete

 

zacusca pentru iarna reteteZacusca este un preparat gustos si sanatos, o mancare romaneasca buna, de aceea gospodinele o pun la conservat pentru sezonul rece. Iata cateva retete de zacusca pentru iarna.

 

 

Zacusca pentru iarna

 

Ingrediente

1 kg de morcovi

1 kg de mere

1 kg de gogosari

1 kg de ardei gras

1 kg de telina

 

Mod de preparare

Spalati si dati pe razatoare telina si morcovii, apoi puneti totul la calit cu 250 ml de ulei. Tocati ceapa si caliti-o cu aceeasi cantitate de ulei, impreuna cu merele, care au fost curatate de coaja si samburi si taiate in cuburi mici. In alt vas, caliti ardeii grasi si gogosarii bine spalati, curatati si tocati. Coaceti vinetele, curatati-le si combinati-le obisnuit cu ulei. Cand toate aceste ingrediente s-au racit, separat, puneti-le intr-un vas mare, adaugati 800 g de pasta de rosii dezlegata cu un pahar de apa. Omogenizati zacusca, adaugati 2 linguri de zahar, 2 linguri de miere, sare si restul de ulei pana la 1 litru. Asezati zacusca in cratite mari si dati-o la cuptor cu foc mic pana cand grasimea se ridica la suprafata. Puneti-o fierbinte in borcane si sterilizati-le in cuptorul aragazului 30 de minute cu foc mic.

 

 

Zacusca de fasole

 

Ingrediente

1,5 kg de ardei sau gogosari
1 kg de ceapa
1/2 kg de fasole
1/2 l ulei
2 kg de rosii
foi de dafin
2 morcovi

 

Mod de preparare

Ardeii/gogosarii se coc si se curata. Intre timp, fasolea se fierbe pana devine moale si pielita plesneste usor. Morcovii si ceapa se toaca si se pun intr-o cratita cu ulei, peste care se adauga sare dupa gust. Se toaca si ardeii/gogosarii si se adauga in cratita. Se amesteca, iar compozitia obtinuta se condimenteaza. De asemenea, se toaca si fasolea, apoi o adaugam in cratita. Spre final se adauga rosiile pasate. Se lasa pe foc pana cand uleiul se ridica deasupra si scade. Se pune in borcane si se dustulesc.

 

 

Zacusca de vinete

 

Ingrediente

3-4 kg de vinete

2 kg de gogosari

½- 1 kg de ceapa

3 kg de rosii

cateva foi de dafin

½ lingurita de piper macinat

750 ml de ulei

sare

 

Mod de preparare

Coaceti vinetele, lasati-le sa se scurga, spalati-le si tocati-le obisnuit. Coaceti gogosarii, curatati-i si taiati-i in cuburi mici. Treceti rosiile prin separatorul de seminte, lasati sucul sa se decanteze si folositi numai pulpa. Caliti ceapa tocata in ulei. Cand totul este pregatit, in cratita cu ceapa calita, puneti piureul de rosii, vinetele, gogosarii, amestecand usor ca zacusca sa nu se prinda de vas. Cand zacusca a scazut bine, legumele s-au “topit”, adaugati dupa gust sare, puneti preparatul in borcane si tineti-le in cuptorul incalzit in prealabil sau fierbeti-le pe baia de aburi 30 de minute.

Afla mai multe retete de zacusca.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: