Interferente.ro Sanatate Tratamente Veninul de albine si efectele sale terapeutice

Miercuri, 09 Ianuarie 2013 00:15

Veninul de albine si efectele sale terapeutice

 

Veninul de albine este un lichid produs de albine in glande speciale si depozitat in punga de venin lichid pe care il elimina cu acul (cu vezica cu tot) cand sunt in pericol. Efectele sale terapeutice sunt deosebite. Cercetarile stiintifice in ultimii ani asupra proprietatilor terapeutice asupra veninului de albine au dus la concluzia ca, in doze mici, este o substanta biologica activa si un excitant natural care actioneaza asupra sistemului de aparare a organismului, mobilizandu-l.

 

Veninul de albine este o substanta organica complexa, formata din proteine toxice, lipide, acizi organici, uleiuri volatile, saruri minerale si apa. Este un lichid incolor, dens, usor solubil in apa. Se solidifica in 20 de minute in contact cu aerul.

Ca si mierea de albine, veninul de albine are numerosi compusi chimici complecsi care au proprietati curative deosebite. Veninul albinelor producatoare de miere contine cel putin 18 substante active. Melitina este cea mai importanta substanta, fiind unul dintre cei mai puternici agenti antiinflamatori cunoscuti, de 100 de ori mai puternic decat hidrocortizonul. Adolapinul este un alt antiinflamator puternic care inhiba ciclooxigenasele, avand si un rol analgezic. Alte substante sunt, de asemenea, implicate in raspunsul inflamator al veninului, prin slabirea tesuturilor si facilitarea curgerii altor agenti.

 

Sa vedem insa cum actioneaza acest venin de albine asupra organismului.

Veninul de albine influenteaza puternic sistemul nervos, blocand transportul stimulului prin sinapsele periferice si centrale, fapt care explica efectele sale antiinflamatorii, antiexsudative si analgezice in afectiunile unor nervi periferici (sciatic, trigemen, facial). De asemenea, actioneaza asupra aparatului circulator, intensificand activitatea fibrinolitica a sangelui si impiedicand coagularea lui, motiv pentru care este indicat in prevenirea si tratarea trombozelor si emboliilor. In acelasi timp, stimuleaza funciile glandelor suprarenale si ale hipofizei, avand efect similar cu al corticoizilor si ACTH. De asmenea, determina scaderea tensiunii vasculare si dilata capilarele cerebrale, cu efecte hipotensoane de mai mare durata decat cele date de medicamente. Nu in ultimul rand, mentionam ca tonifiaza musculatura neteda si striata si exercita o accentuata actiune antimicrobiana, indeosebi asupra bacteriilor grampozitive.

 

Sa vedem in ce boli este eficienta terapia cu venin de albine.

Terapia cu veninul de albine poate fi folositoare intr-o mare varietate de situatii. Actiunea terapeutica a veninului de albine are efecte vasodilatatoare, anticoagulante, bactericide, stimulatoare ale fortelor de aparare a organismului si ale secretiilor cortizonice, antiaritmice si cardiostimulante, imunologice si protectoare impotriva iradierii radioactive.

 

Terapia cu venin de albine este eficienta intr-un numar mare de boli, de la reumatism poliarticular si cardiac la sciatica si nevralgia de trigemen. Terapia cu venin de albine ajuta la scaderea durerilor si umflaturilor. In cazul artritei reumatoide, nodulii reumatoizi se pot reduce ca marime.

 

Efecte favorabile are si in tromboflebita, ateroscleroza vaselor periferice, iridociclita, colite ulceroase, astm bronsic. Veninul de albine este considerat cel mai eficace produs biologic impotriva reumatismului. Veninul de albine permite stimularea hipotalamusului si a glandei pituitare, ceea ce poate duce la rezolvarea problemelor.

 

Pentru ca are efect anticoagulant, hipotensiv si dilatator al vaselor de sange, poate trata varicele si tromboza, ameliorand circulatia periferica. In plus, veninul de albine este si un bun stimulator cardiac si apara inima impotriva aritmiilor.

 

Ranile care se vindeca mai greu, eczemele, micozele, negii, dermatita seboreica, psoriazisul, etc. sunt boli pentru care veninul de albine face minuni. In ceea ce priveste ranile, veninul le inchide rapid si fara sa lase urme. De altfel, leacul albinelor are si efect de intinerire a pielii pentru ca imbunatateste circulatia sangelui de la nivelul dermului. De asemenea, durerile cronice de spate si gat raspund bine la tratamentul cu venin de albine.

Ranile si tesuturile cu cicatrice, inmuiate de substantele din venin, se pot netezi si isi pot recapata culoarea. Ranile tesuturilor interne, aparute ca urmare a unor interventii chirurgicale, se pot vindeca prin tratamentul zonei de la suprafata corpului.

 

Durerile de cap, dar si afectiunile neurologice, precum nevralgiile si nevritele pot fi tratate cu ajutorul veninului de albine.

 

Efecte benefice sunt si in tratamentul pentru scleroza multipla.

 

Veninul de albine este introdus in organism direct:

§         prin intepatura albinei,

§         prin injectarea unor produse standardizate,

§         prin ionizare,

§         cu ajutorul ultrasunetelor.

Numarul, locul si frecventa intepaturilor depind de pacient si de necazurile cu care se confrunta acesta. Tratamentele pot fi de scurta durata (o sedinta in cazul afectiunilor minore) sau se pot intinde pe durata a luni de zile, cu cateva sedinte saptamanal, in cazul afectiunilor mai severe.

 

Indiferent de modalitatea de administrare si de forma sub care este intrebuintat, tratamentul cu venin de albine trebuie efectuat de catre medic si precedat de o serie de masuri de precautie. Exista riscul sa apara o reactie alergica la acest venin de albine si este bine ca intotdeauna sa faceti un test inainte de tratament. Poate sa apara chiar socul anafilactic, in urma caruia, daca nu se intervine in timp util cu antihistaminice, apare decesul. Astfel de cazuri sunt rare, insa trebuie prevenite. Daca nu apare nici un simptom perturbator dupa 10-12 ore inseamna ca persoana respectiva nu este alergica.

 

Tehnica originala este indolora si, in acelasi timp, practica. Albina se asaza pe locul care urmeaza a fi intepat, dupa o prealabila anestezie a tegumentelor cu solutie de procaina, iar dupa realizarea imunizarii locale, se renunta la anestezie. Se obtin astfel considerabile efecte reflexogene, crescandu-se cu 50% randamentul in tratamentul artritelor obliterante si al afectiunilor reumatismale, mai ales la persoanele aflate in stadii primare ale bolii. De asemenea, se obtin efecte tonice si reglatoare asupra organismelor tinere, indeosebi asupra organismului sportivilor, manifestate prin cresterea performantelor si ameliorarea unor recorduri.

 

Atentie! Veninul de albine nu este indicat persoanelor cu boli infectioase acute, hepatite, tuberculoza, boli venerice, diabet zaharat, graviditate si hipersensibilitate alergica specifica.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: