Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Vederea monoculara si binoculara la animale

Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 11:24

Vederea monoculara si binoculara la animale

Unele nevertebrate au numai vedere monoculara (unii pesti, unele pasari etc.), ceea ce inseamna ca fiecare ochi are campul sau vizual propriu si un acelasi obiect nu poate fi privit simultan cu ambii ochi. Este foarte interesant cazul cameleonilor care isi pot misca ochii independent, in directii diferite. Vederea monoculara prezinta avantajul realizarii a doua campuri vizuale largi, ceea ce permite, de pilda, animalelor de prada, supravegherea unor spatii intinse.

 

La celelalte vertebrate se realizeaza in diferite grade o suprapunere a campurilor vizuale a celor doi ochi, o vedere binoculara.

La soim, bufnita, primate si om, campul vizual este aproape in intregime binocular. Vederea binoculara prezinta ca avantaje faptul ca eventualele defecte ale unui ochi pot fi compensate de celalalt ochi si ca se realizeaza conditii mai bune pentru vederea in spatiu (stereoscopica). In vederea binoculara desi se formeaza doua imagini retiniene ale aceluiasi obiect privit (cate una pentru fiecare ochi), printr-un mecanism nervos se realizeaza o contopire intr-o imagine unica.

Adaptarile vizuale la diferite regimuri de iluminare si la diferite conditii de viata

Unele animale sunt active atat ziua, cat si noaptea. Asemenea animale poseda un numar mare de celule cu conuri si celule cu bastonase si au mecanisme deosebit de eficiente de acomodare la variatiile de luminozitate.

Alte animale sunt diurne; ele au un numar mai mare de celule cu conuri si au arii speciale (pata galbena, fovea centralis), in care se gasesc preponderent sau in exclusivitate celule cu conuri.

Animalele nocturne au dobandit adaptari care duc la o crestere a sensibilitatii ochiului, la posibilitatea captarii chiar a unor energii luminoase foarte slabe. Astfel se constata o crestere a numarului de celule cu bastonase. Pupila la lumina se inchide foarte mult, si astfel se evita descompunerea pigmentilor carotenoizi din celulele cu bastonase si se asigura posibilitatea folosirii imediate a acestor celule.


Newer news items:
Older news items: