Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Urzica beneficii proprietati si tratament naturist

Vineri, 28 Martie 2014 14:06

Urzica - beneficii, proprietati si tratament naturist

Urzica beneficii proprietati si tratament naturistUrzica este una dintre cele mai cunoscute si apreciate plante medicinale curative, remarcandu-se mai ales prin efectul sau remiralizant, revigorant si tonic. De asemenea, urzica ajuta la echilibrarea sistemului de aparare al organismului, eliminand starile de anemie si astenie, respectiv depresia de sezon. Urzicile contin vitamine, A, B2, C, K, minerale, calciu, fier, magneziu, siliciu, clorofila, substante proteice, fiind apreciata inca din vechime pentru proprietatile sale tamaduitoare. Sa aflam insa ce afectiuni se pot trata cu ajutorul urzicii si care sunt modurile de administrare. Asadar, urzica aduce beneficii in:

Anemie – se dau prin masina de tocat 2-3 kg de urzici curatate si spalate, apoi se amesteca sucul obtinut cu putina apa si se beau 3 pahare pe zi. Este un remineralizant de exceptie. Efectul este si mai puternic daca urzica se asociaza cu catina. O cura cu urzici este binevenita in fiecare primavara, atunci cand sunt proaspete, redandu-va energia si buna dispozitie.

Afectiuni hepatice – un tratament pe baza de ceai de urzica aduce beneficii si vindeca boli biliare, hepatice, precum si afectiuni ale splinei. Ceaiul de urzica combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.

Afectiuni renale – tratamentul cu suc de urzici are proprietati diuretice. Trebuie urmata o cura cu suc de planta timp de 3-4 saptamani.

Boli de piele – urzica este folosita cu succes in tratarea diferitelor boli de piele, a cicatricilor sau a ulceratiilor, datorita continutului sau de zinc, seleniu si magneziu.

Caderea parului si matreata – se limpezeste parul cu infuzie de urzici. De asemenea, urzica este folosita cu succes pentru tonifierea parului si combaterea matretii. Recomandam sa va spalati pe cap in mod normal, apoi sa va umeziti cu zeama de urzici. Lasati sa actioneze timp de jumatate de ora, dupa care limpeziti-va bine parul.

Circulatie periferica – conform medicinei populare, pentru a stimula circulatia, cei cu probleme si cu circulatie periferica foarte slaba se urzicau intentionat cu frunze de urzici pentru a o stimula. Ceaiul de urzica activeaza procesele fiziologice de formare a eretrocitelor, leucocitelor si trombocitelor, ajutand in acelasi timp la fluidizarea sangelui si scaderea continutului de glucoza din sange.

Colesterol - daca consumati ceai de urzica veti regla colesterolul.

Diabet – infuzia si ceaiul de urzici are rolul de a scadea valorile zaharului din sange.

Epuizare – se mananca piure de urzici si se beau 3-4 pahare cu suc zilnic.

Tensiune – sucul de urzica este extrem de eficient pentru tensiunea arteriale, ajutand la reglarea acesteia.

Viroze si infectii respiratorii – se bea cate o cana de ceai de urzici in fiecare zi, de-a lungul intregului an. In primul rand, veti fi protejati impotriva microbilor. De asemenea, zeama de urzici are efecte benefice in cazuri de astm si bronsite, imblanzind crizele de tuse. Se stie ca urzica fluidifica secretile bonsice si favorizeaza eliminarea acestora prin expectoratie.

Formele de administrare ale acestei urzicii sunt din cele mai diverse:

Ceaiul de urzici – ajuta la tonifierea organismului si contribuie la combaterea retentiei hudrice din tesuturi. Fiind sarac in calorii si fara pic de sodiu, colesterol sau zahar, ceaiul de urzica este un excelent adjuvant in curele de slabire, ajutand si conferind senzatia de satietate, suprimand apetitul. De asemenea, consumul de ceai de urzica va duce la estomparea celulitei si la obtinerea unor coapse mai ferme.

Infuzie de urzici – se folosesc o lingurita de urzici urscate la ¼ l de apa, prin oparire, nu fierbere.

Suc de urzici – se dau prin masina de tocat sau prin storcatorul electric cateva kilograme de urzici proaspete. Inainte de a fi consumat, se amesteca sucul de urzici cu putina apa.

Tinctura de urzici – se taie marunt doua maini de radacini de urzica si se pun intr-un borcan. Se toarna pana la umplere cu rachiu si se lasa la macerat timp de 10-15 zile la loc racoros. La final, se filtreaza produsul si se pune in recipiente mici. Se ia apoi cate o lingurita cu tinctura de 3-4 ori pe zi, vreme de o luna de zile.

Sirop de urzici – se toaca fin mai multe frunze proaspete si se pun intr-un borcan. Se umple golul ramas cu miere de albine si se lasa la macerat timp de o luna. Dupa aceasta, preparatul se filtreaza si se ia din el cate o lingura pe zi pentru remineralizare.

Piure de urzici – se fierbe 1-2 kg de urzici, se piseaza si se amesteca apoi cu putin ulei, sare si usturoi pisat.

Atentie, consumul indelungat de urzici poata cauza un dezechilibru electrolitic. Mare grija atunci cand le consumati. Femeile care tocmai au nascut nu trebuie sa consume urzici, iar femeile gravide trebuie sa se fereasca sa consume urzici, deoarece s-a demonstrat stiintific si practic ca urzica detemina contractiile uterului. Persoanele ce consuma regulat urzici trebuie sa aiba grija ca in dieta lor zilnica au introdus destul potasiu.