Vineri, 08 Mai 2015 20:34 |
Untul topit de oaie
Untul topit de oaie este un produs, poate cel mai vechi cunoscut deoarece el reprezenta forma de valorificare a grasimii rezultata din prelucrarea anumitor branzeturi din lapte de oaie (branzeturi de burduf, cascaval etc.).
Pentru prepararea untului de oaie la stana se foloseste zerul gros care rezulta de la presarea casului jintuit (maruntit pe crinta). Zerul se pastreaza intr-un cuibar si, cand se aduna in cantitate suficienta, se bate pentru a obtine unt, in mod obisnuit – odata la doua saptamani.
Putineiul, de forma cilindrica, din lemn, este inalt de 1.3 m si are diametrul de 20-25 cm. Are un batator si se numeste badau.
Untul de oaie se trece apoi intr-o piele de burduf pregatita asemeni celei pentru branza. Burduful de unt se pastreaza agatat intr-un cui in camera de depozit a stanii. De fiecare data cand se adauga unt in burduf, se pune si sare, in proportie de 2-3%, ca la branza de burduf. Cand burduful s-a umplut, se presara deasupra o cantitate mai mare de sare si se coase pielea, pastrandu-se in aceleasi conditii pana toamna.
Pentru a prepara untul de cascaval sunt necesari cativa pasi de parcurs. Ca urmare a oparirii casului din lapte de oaie, in apa de oparire trece o cantitate mica de grasime. Aceasta grasime se poate recupera sub forma de unt topit, denumit popular “unt de cascaval”, produs mult apreciat in Orient.
Dupa terminarea oparirii casului, apa de oparire din cazan se lasa pana a doua zi, cand se aduna stratul de grasime format la suprafata si se pune intr-un vas care se acopera. Colectarea grasimii se face zile la rand, pana cand se aduna o cantitate suficienta.
Pentru topire se foloseste un cazan (poate fi cazanul de oparire a casului), in care s-a pus o cantitate de redusa de apa, circa 10% din volum, se incalzeste si apoi se adauga grasimea pentru topire. Amestecul se incalzeste pana la temperatura de circa 80°C si se mentine la aceasta temperatura 1 – 1 ½ ora. Se lasa apoi in repaus cateva ore. Stratul de unt topit care se separa la suprafata este cules, trecut in vase de pastrare si lasat sa se raceasca. In aceste recipiente bine inchise, de obicei bidoane metalice, untul topit se depoziteaza la rece.
Newer news items:
Older news items:
|
Horoscop Balanta iunie 2016 Afla horoscop Balanta iunie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2016 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreScrisoare catre Mos Craciun Draga Mos Craciun, ma iarta ca-ndraznesc sa-ti scriu ravas!Si taticu si mamica sunt la teatru, in oras.Si cum stau acasa, singur, si e seara si-i tarziu,M-am gandit...
Read morePrajitura cu gris O prajitura delicioasa si usor de facut este prajitura cu gris. Aici gasiti reteta. Spor la treaba!
Read moreTendinte culori moda toamna iarna 2010-2011 O toamna si o iarna cu o avalansa de culoare in tonuri rafinate cu tente tomnatice care uimesc prin diversitate. Vedetele sezonului vor fi: Kaki si...
Read moreLa izvoarele scrisului Cuvantul scris s-a nascut in Sumeria in anul 3.200 i.e.n. La inceput a fost pictograma, reprezentare stilizata a obiectelor. Cu timpul au fost create alte semne, indicand actiunea...
Read moreCitate, maxime, cugetari si aforisme despre flori “A analiza fermecul florilor este ca si cum ai diseca muzica, adica a analiza unul dintre acele lucruri de care este mai bine sa...
Read moreRetete pentru bors de miel Va prezentam cateva retete pentru borsul de miel. Putem pregatiti bors de miel oricand, insa este savurat din plin mai ales de Paste, cand sarbatorim invierea...
Read moreDimitrie Cantemir - domnitorul carturar si iubitor de libertate Pe la anul 1700, imparatia turceasca a inceput sa piarda din puterea si din faima ei. Popoarele subjugate nu se...
Read moreFelicitari noi si originale pentru 8 Martie De 8 Martie sarbatorim femeia, simbolul vietii, frumusetii, gingasiei si a daruirii. Transmite o felicitare insotita de un mesaj femeilor din viata ta: mama,...
Read moreFelicitari de Anul Nou si Revelion 2016 Anul 2016 bate la usa. Speram sa fie mai bun decat 2015, presarat cu multe bucurii si impliniri, noroc, belsug si sanatate....
Read moreFelicitari de Sfintii Mihail si Gavriil Pe 8 noiembrie ii sarbatorim pe toti cei care poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, derivate din Mihail: Mihai, Mihaela, Mihaiela, Michi, Misa, Mihaita,...
Read morePoezii de 1 Iunie pentru gradinita Iata cateva poezii de 1 Iunie pentru gradinita. Sunt cateva poezii scurte de 1 Iunie pentru prescolari si gradinita pe care le poti auzi la...
Read moreBusola si orologiul pinguinilor Cu pozitia verticala, asemanatoare omului, cu un mers solemn, cu gatul intre umeri in fracul de pene negre, pinguinul este o pasare adaptata in cel mai inalt...
Read moreHoroscop Fecioara aprilie 2014 Afla horoscop Fecioara aprilie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2014 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreSolemnitarea Unirii din 24 ianuarie 1859 Iata cum reda marele istoric Xenopol starea sufleteasca din Moldova si Muntenia fata de Unirea din 24 ianuarie 1859: “Trebuie facuta o deosebire intre Muntenia si...
Read moreDecembrie Recreaţia mare - Mircea Sântimbreanu CRED CĂ SUNTEŢI DE ACEEAŞI PĂRERE: cel mai frumos anotimp e iarna. Dar nu iarna şuie, fără zăpadă. O iarnă sadea, aşa cum e în calendar...
Read more