Interferente.ro Sanatate Tratamente Tratamente pentru fibrom uterin

Duminică, 15 Iulie 2012 17:26

Tratamente pentru fibrom uterin

 

Optiunile de tratament pentru fibrom includ:

§         expectativa;

§         tratamentul chirurgical;

§         terapia medicamentoasa;

§         terapia naturista.

 

Fibromul uterin - expectativa

Expectativa include simpla supraveghere periodica clinica si ecografica in fibroamele uterine asimptomatice de dimensiuni mici. Nu exista un singur tratament adecvat tuturor pacientelor cu fibrom uterin. In majoritatea cazurilor nu este necesar nici un tratament. De regula, fibroamele sunt masurate si monitorizate in timp, asteptand ca la menopauza ele sa regreseze.

 

Fibromul uterin - tratament chirurgical

La pacientele cu simptome semnificative, fibroame foarte mari sau fibroame care cresc repede, se iau in considerare o serie de tratamente, inclusiv operatii. Factorii importanti care decid optiunea terapeutica sunt:

§         severitatea simptomelor;

§         simptomele asociate;

§         varsta;

§         dorinta de pastrare a fertilitatii.

 

Amintim:

Histerectomia - extirparea uterului in totalitate. Histerectomia reprezinta singura cura definitiva a fibroamelor, dar necesita chirurgie majora abdominala, vaginala sau laparoscopica.

Alternativele chirurgicale la histerectomie sunt:

§         Miomectomia pe cale abdominala (laparotomie);

§         Miomectomia laparoscopica;

§         Miomectomia histeroscopica;

§         Ablatia endometriala.

Miomectomia - extirparea doar a fibromului si conservarea restului uterului. Miomectomia reprezinta optiunea cea mai buna pentru femeile care doresc pastrarea uterului. Miomectomia reprezinta o procedura mai complicata decat histerectomia si implica o recuperare postoperatorie mai lunga, existand riscul transfuziei de sange si al infectiei.

Embolizarea. Sub ghidaj radiologic, se introduce un tub subtire (cateter) prin arterele uterine si se injecteaza un bolus de material plastic, care se cantoneaza in vasele mici de sange care hranesc fibromul. Astfel, se reduce fluxul sangvin si se produce in final necroza fibromului. Aceasta interventie trebuie efectuata intr-un centru specializat (se semnaleaza complicatii severe, care pot necesita interventie chirurgicala de urgenta pentru probleme de risc vital). Aceasta interventie nu este larg acceptata.

Terapia cu ultrasunete cu frecventa inalta - HIFU, high frequency focused ultrasound. O gasim si sub denumirea de terapie cu ultrasunete sub ghidajul rezonantei magnetice (Magnetic Resonance guided Focused Ultrasound). In general, reprezinta o interventie neinvaziva (nu necesita incizie) care utilizeaza unde ultrasonice de intensitate mare in scopul distructiei fibroamelor, in combinatie cu rezonanta magnetica care are rolul de a ghida si monitoriza tratamentul. Aceasta tehnica este relativ noua, fiind aprobata in anul 2005.

 

Fibromul uterin - terapia medicamentoasa

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de:

§         antiinflamatoare;

§         anticonceptionale;

§         terapie hormonala.

Tratamentul hormonal - folosirea de anticonceptionale sau progestative. Mentionam ca aceste tratamente hormonale nu micsoreaza fibroamele, dar pot fi eficiente in controlul simptomelor, in special al sangerarilor.

Tratamentul hormonal este cel mai eficient, insa, din cauza numeroaselor efecte secundare, nu poate fi administrat mai mult de 6 luni. Dupa intreruperea tratamentului fibroamele reincep sa creasca.

Tratamentul medical adjuvant in fibromul uterin consta in:

§         Terapia adjuvanta preoperatorie (2-3 luni) - micsorarea fibromului cu agonisti de gonadotrofine (analogi GnRH);

§         Terapia adjuvanta intraoperatorie - infiltratia de Vasopresina in uter in timpul operatiei pentru a reduce sangerarea.

Multe femei cu sangerari uterine anormale sau fibrom uterin pot beneficia de suprimarea menstruatiei prin contraceptie continua.

Analogii GnRH - agonistii de gonadotrofine suprima eliberarea de gonadotrofine (hormoni sexuali la nivelul creierului) si reduc eficient concentratia estrogenilor (hormoni sexuali ovarieni) la valori apropiate celor din menopauza. Astfel, conduc la micsorarea fibroamelor. Din pacate insa, dupa 6 luni de tratament, cand administrarea agonistilor GnRH trebuie intrerupta, fibroamele vor creste rapid din nou. Prin urmare, acesta reprezinta un tratament temporar, eficient insa in pregatirea preoperatorie.

 

Fibromul uterin - tratamente naturiste

Este bine, uneori, sa inlocuim preparatele homonale cu cele naturale deoarece nu au efecte adverse, iar rezultatele sunt cele mult asteptate. Afla mai multe informatii despre tratamentele naturiste pentru fibromul uterin.

 

De retinut!

In cazul fibroamelor uterine voluminoase, simptomatice sau complicate este indicat tratamentul chirurgical. Interventiile au un spectru larg, putand fi conservatoare: miomectomia, mai rar miometrectomia, mai frecvent histerectomia subtotala/ totala cu sau fara anexectomie bilaterala realizate pe cale abdominala sau vaginala.

Procedurile inovative care includ embolizarea arterei uterine si mioliza (chirurgia laser), precum si optiunile terapeutice care includ antagonistul progesteronic Mifepriston (RU 486) si agonistii de gonadotrofine (analogii GnRH) nu sunt recomandate, deoarece nu sunt cercetate suficient.

Terapia cu progestative are o singura indicatie: patologia endometriala functionala asociata fibromului uterin. Utilizarea progestativelor, a danazolului sau a analogilor de GnRH cu scopul de a opri cresterea sau pentru a determina regresia fibroamelor uterine este, cu exceptia unor situatii particulare, inutila (efectele terapeutice fiind inconstante, partiale, tranzitorii dar cu riscuri secundare importante).


Related news items:
Newer news items:
Older news items: