Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Tratament si cura terapeutica in afectiuni ale rinichiului si cailor urinare

Joi, 18 Iulie 2013 03:51

Tratament si cura terapeutica

in afectiuni ale rinichiului si cailor urinare

 

Afectiunile reno-urologice (afectiuni ale rinichiului, afectiuni ale cailor urinare) reprezinta un capitol de indicatii traditionale pentru curele balneoclimatice, mentinute si in prezent, desi medicina moderna a adus numeroase remedii farmacologice si chirurgicale, dintre care unele de eficienta deosebita.

 

Mentionam ca, in prim plan, se situeaza crenoterapia de diureza, celelalte mijloace balneare si fizicale fiind adjuvante si relativ restranse. Prin efectele sale, cura de diureza cu ape minerale isi are un loc bine stabilit in tratamentul de durata, de continuitate care este necesar, la bolnavii de litiaze urinare si infectii urinare, iar prin mecanismele de actiune puse in evidenta in ultimii ani, se justifica in mod prioritar ca metoda de profilaxie.

 

Efectele si mecanismele de actiune ale crenoterapiei de diureza sunt de ordin mecanic, chimic, de sterilizare a urinei si de crestere a debitului sangvin in medulara renala.

Efectul mecanic, caracterizat prin diureza, incepe dupa doua-trei zle de crenoterapie cu apele minerale de la Baile Olinesti, Calimanesti, Caciulata sau din alte statiuni de profil si se mentine pe toata durata curelor. Tot la nivelul medularei, diureza apoasa realizeaza o scadere a hipertoniei asmotice medulare renale, reducand vulnerabilitatea la infectii. Sunt reputate din acest punct de vedere apele minerale oligominerale hipotone sulfuroase din statiunile Baile Olinesti si Calimanesti-Caciulata. Mai sunt utilizate ape carbogazoase hipotone, cu diferite compozitii din statiunile Slanic Moldova, Borsec, Buzias, Baile Tusnad, Biborteni s.a.m.d., indicate mai ales in curele profilactice.

 

Curele profilactice cuprind profilaxia primara indicata persoanelor care prezinta unele conditii care pot sa favorizeze aparitia unor litiaze sau a unor infectii urinare, cum sunt bolnavii cu tulburari metabolice ale acidului uric, cu hiperuricemii, care consuma in mod frecvent alimente bogate in nucleo-proteine sau persoane la care se constata unele conditii de facilitare a infectiilor urinare. Ca profilaxie secundara curele se aplica la subiectii care au avut episoade unice sau foarte rare in antecedente cu eliminari de calculi, colici renale sau infectii urinare, ori la care se constata la examenele de control bacteriurii asimptomatice.

Curele terapeutice sunt destinate bolnavilor cu anumite forme de litiaza, purtatori de calculi sau care produc si elimina frecvent calculi sau nisip urinar, ca si bolnavilor cu infectii urinare prezente sau repetate, in anumite conditii.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: