Interferente.ro Turism Obiective turistice Traseu turistic in Ceahlau si poteca pe Piciorul Scurt

Joi, 27 August 2015 07:10

Traseu turistic in Ceahlau si poteca pe Piciorul Scurt

ceahlau trasee turisticeTimp de parcurs: Stana din Fundul Ghedeonului (0,30 h) - Cascada Izvorul Muntelui (1,00-1,10 h) - Ocolasul Mic (3,00 - 4,00 h).

De la cabana Izvorul Muntelui se poate organiza si o alta excursie de 3-4 ore spre stana din Fundul Ghedeonului, la cascada Izvorul Muntelui pana sus pe Ocolasul Mic. In buna parte, traseul acesta se desfasoara pe un vechi drum de care, folosit la transportul lemnelor. De aceea, in unele locuri mocirloase, este pardosit cu busteni, care inlesnesc circulatia turistilor. De altfel, pe aceasta cale, locuitorii din satul Izvorul Muntelui isi mana vitele la pascut in poienile din jurul Obarsiei Paraului.

Piciorul Scurt, asezat intre Izvorul Muntelui si Paraul Maicilor, este orientat de la est catre vest si cade perpendicular pe linia generala a masivului Ceahlau. Panta lui incepe sa se ridice putin mai la vest de cabana Izvorul Muntelui. La inceput este domoala si impadurita, apoi are o clima iute, care se termina cu un mic platou pe care se gaseste un punct trigonometric. De aici inainte predomina ca vegetatie zada sau crinul Drumul continua in cea mai mare parte pe stanca de conglomerat. Dupa cateva pante iuti si unele escaladari, iesi printre doi pereti stancosi pe un tapsan, pe care, daca urci, ajungi in partea de est a Ocolasului Mic.

Profilul Piciorului Scurt se vede clar, atat de pe pantele Rachitisului, cat si de pe drumul care urca in Poiana Maicilor. Crestele abrupte ale Piciorului Scurt le poti admira indeosebi de la cabana Izvorul Muntelui, Piciorul Scurt poate fi urcat pe doua parti: direct pe muche, traseu putin mai dificil, si pe la cascada Izvorul Muntelui, traseu mai lung, dar mai usor. Ambele trasee pornesc de la cabana Izvorul Muntelui. Lasi in stanga drumul spre Poiana Maicilor, marcat cu banda rosie, iar spre dreapta poteca spre Curmatura Lutul Rosu-Rachitis, marcata cu punct albastru si te indrepti spre Fundul Ghedeonului, pe poteca de-a lungul Paraului Izvorul Muntelui.

Drumul este larg, frumos si traverseaza de mai multe ori Paraul, marginit de umbra deasa a copacilor padurii. In locurile noroioase este pardosit cu busteni asezati transversal, ceea ce denota ca nu de mult in aceste locuri au fost exploatari de padure. Drumul de la cabana pana la stana poate fi parcurs in 30 de minute. Stana din Fundul Ghedeonului, care apartine gospodariilor din satul Izvorul Muntelui, este instalata cand in Fundul Ghedeonului, cand pe Piciorul Popii. De aceea sa nu te miri daca uneori, chiar in mijlocul verii, nu vei gasi pe nimeni aici.

Valea Izvorul Muntelui, pe marginea careia merge poteca, este cuprinsa intre Piciorul Rachitis la dreapta, privind spre urcus, si Piciorul Scurt la stanga. Pe masura ce te apropii de stana, observi ca Piciorul Rachitis este mult mai intins si complet despadurit, pe cata vreme Piciorul Scurt urca mai iute in scurt, de unde poate ca i se trage si numele. Treci de stana urmind firul vaii spre izvoare; de aici in sus poteca este mai putin dezvoltata, dar totusi destul de buna. Dupa 10 minute de mers de la stana, pe partea stanga, cum urci, intra in valea principala un piriias cu apa foarte putina, care curge pe o vale iute si ripoasa. Aceasta vale ripoasa se deschide perpendicular pe V. Izvorul Muntelui, iar spre origine se arcuieste catre partea principala a masivului, descriind o curba larga. Ea patrunde adinc in coasta muntelui si urca puternic pana in tapsanul de iarba dintre cele doua cute amintite - care formeaza Piciorul Scunt. Asadar, unul din traseele de pe Piciorul Scurt porneste pe aceasta vale si are o durata de 20-30 minute. Urcusul este iute si il sui chiar pe firul vaii, taiata intr-un interesant depozit de gresie.

Ajungi intr-o pajiste cu flori, asezata pe culmea care formeaza partea inferioara a Piciorului Scurt. De aici, privelistea se deschide asupra celor doua vai ce marginesc Piciorul Scurt, precum si asupra Poienii Maicilor. In marginea de est a culmii se afla semnul trigonometric. Poti face un popas inainte de a incepe greul drumului. Mai departe, urci direct pe Piciorul Scurt si lasi tot timpul valea ripoasa in dreapta. Din culmea pe care te afli, Piciorul Scurt isi mareste simtitor panta si poteca porneste pe versantul drept (cand urcam). Apare multa zada, multi crini care impodobesc decorul. Ca linie generala, drumul descris poate fi parcurs direct pe Piciorul Scurt, pe care trebuie sa ai grija sa nu-i parasesti si sa nu te fure una din brinele ce te-ar putea trage, fie pe valea Izvorul Muntelui (dreapta), fie spre Jgheabul Armenilor (stanga). Deci, urcand pe Piciorul Scurt, trebuie sa ai tot timpul valea rapoasa in dreapta si vei intra in ea numai sus de tot, cand trebuie sa iesi in Ocolasul Mic. Timpul necesar de parcurs pe traseu de la prima culme (unde este semnul trigonometric), pana in Ocolasul Mic - 2,00-2,30 ore.

A doua posibilitate de a urca pe Piciorul Scurt este mai usoara, in buna parte traseul avind poteca usor de gasit. De la stana din Ghedeon, urci firul vaii Izvorul Muntelui; in susul ei drumul te scoate la cascada Izvorul Muntelui dupa 40-50 minute, daca calculezi timpul de parcurs de la cabana Izvorul Muntelui. Aceasta se afla pe un fir secundar in stanga vaii (cum urcam). Cascada este bogata in apa numai in epocile ou multe precipitatii; pe timp de seceta, abia se preling cateva picaturi. Uneori seaca de tot.

Traseul al doilea pe Piciorul Scurt pleaca de la aceasta cascada si se mentine pe versantul drept al vaii Izvorul Muntelui. Valea rapoasa, care a fost punct de reper in primul traseu, o lasi mult in urma si o vei intalni abia sus, la iesirea in Ocolasul Mic, iesirea ambelor trasee facandu-se in acelasi loc. De la cascada porneste inapoi pe versantul ei drept, urmarind ca poteca un hatas usor vizibil, care merge pe brina si ocoleste in arc de cerc un pripor; coboara apoi putin si te scoate intr-o vale foarte bogata in vegetatie. Urci apoi versantul opus inspre peretele de stanca pe sub care prinzi din nou poteca. Traversezi in acelasi mod inca o vale mult mai larga si dupa ce urci poteca de sub peretele ei sudic, intri intr-o a treia vilcea pe o poteca buna. Aceasta valcea este tocmai partea superioara a vaii ripoase. Din fundul vilcelei poteca continua pe sub o stanca inclinata mult deasupra drumului ca o streasina, care te scoate pe fata de est a Ocolasului Mic. De aici ai o larga perspectiva spre Poiana Maicilor si Varatec, care rasplateste din plin toata truda drumului. De la cascada si pana in Ocolasul Mic parcurgi drumul in circa 3 ore.

Pe fetele insorite ale vailor ce traversezi gasesti in anotimpul cald bogate si variate specii de flori, intre care predomina floarea de colti. Pe aceste locuri, floarea de colti se dezvolta nestingherita, ajungand la dimensiuni uimitor de mari si de o frumusete neintrecuta. Este oprita culegerea, oriunde s-ar afla.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: