Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Traditii obiceiuri si superstitii de 1 Martie Martisor

Vineri, 28 Februarie 2014 14:22

Traditii, obiceiuri si superstitii de 1 Martie - Martisor

Traditii obiceiuri si superstitii de 1 Martie Martisor1 Martie reprezinta atat prima zi a lunii martie, cat si prima zi a primaverii. Asadar, e sarbatoare si toata lumea se bucura de revenirea la viata a naturii. De aceea, in aceasta zi de sarbatoare romaneasca se daruiesc flori si martisoare. In trecut, martisorul avea rol de talisman si era oferit de 1 martie persoanelor apropiate impreuna cu urari de bine, sanatate, bucurii, dragoste si impliniri.

In trecut, martisorul era reprezentat de monede de bronz, de argint si de aur de care se lega snurul impletit alb-rosu. In prezent, banutul purtatoe de noroc al dacilor aproape ca a disparut, iar de acest snur se leaga diverse obiecte artizanale, intruchipand flori, litere, animale, fete luminoase, pietricele colorate, etc. Acesta este prins in piept de obicei, dar poate fi purtat si la mana sau la gat.

Traditia daruirii martisorului dateaza de mult, avandu-si originea in credintele si practicile agrare de demult. 1 martie coincide cu inceputul Anului Nou, iar luna este dedicata zeului Marte, protectorul casatoriilor si ocrotitorul vegetatiei, un zeu ce personifica renasterea naturii. Pe vremeri si mai ales la sate, oamenii legau copacii cu funii albe si rosii pentru a indeparta duhurile rele.

Daruirea unor flori de primavara si martisoare reprezinta un simbol al respectului si al dragostei pentru persoana careia le oferi, precum si un simbol al bucuriei pentru intalnirea cu anotimpul indragit - primavara. In general, martisorul marcheaza ascendenta principiului feminin. La martisor se agata snurul bicolor alb-rosu (contrariul ziua-noapte, bine-rau, vara-iarna).

Culorile snurului de martisor nu sunt deloc intamplatoare. Rosul simbolizeaza buna dispozitie, viata, iar albul simbolizeaza intelepciunea. 

Martisorul este purtat intre 9 si 12 zile. In unele zone este purtat pana cand infloresc copacii, dupa care este legat de ramura unui copac tanar. Se spune ca va proteja casa de primejdii si sunt simboluri pentru puritate, sanatate, spor, implinire, prietenie.

Se pare ca martisorul este strans legat de traditia romaneasca si dateaza inca dinaintea crestinismului, avand, dupa cam se vede, o legatura cu scenariul ritual al anului agrar, celebrat primavara.

De asemenea, odata cu ziua de 1 Martie se intra in zilele babelor. De regula, sunt 7 la numar, dar in unele locuri s-au intins pana la ziua de 9 si chiar pana la ziua de 12. Conform credintei populare, oamenii isi aleg o zi din asa-zisele Zilele Babelor, care o sa le arate cum va fi viata lor in anul care urmeaza: luminos, noros sau posomorat, in functie de cum a aratat ziua pe care si-a ales-o fiecare.

Sa nu uitam si de frumosul obicei al Mucenicilor, pe data de 9 martie.

Dar, sa vedem ce credinte si supersitii sunt legate de 1 martie, ziua martisorului:

Se spune ca e bine sa porti martisor, altfel te vei ofili si nu vei avea noroc tot anul.

Conform unor credinte stravechi romanesti, se crede ca martisorul este investit cu putero deosebite, magice, fiind un adevarat taliman, purtator de noroc, aparandu-te de rele, prevenind imbolnavirile si deochiul.

Daca porti snurul legat la mana, ar fi bine sa il inchei cu un nod. Se spune ca nodul are forta protectoare si, in perioada in care porti acest fir de martisor, vei tine raul departe de tine. Nu in ultimul rand, impletiturile va feresc de rau, de ghinion si imprejurari neprevazute si nefavorabile.

Sa daruiesti martisoare celor dragi aduce, conform credintelor din batrani, sanatate, frumusete, veselie, iubire si pofta de viata. Parca ai induleca soarele sa aduca toate aceste binefaceri asupra ta. Astfel veti avea parte de armonie, uniune si buna intelegere.

Se practica obiceiul de a agata Martisorul, mesagerul primaverii, pe la usi, ferestre si chiar pe coarnele animalelor domestice. Astfel, veti indeparta spiritele rele si deochiul.

E bine sa te speli cu zapada ori cu apa de ploaie cazute de 1 martie ori cu apa adunata de pe frunze din padure, caci veti fi mai frumosi si sanatosi tot anul. De asemenea, se spune ca fetele care practica acest obecei vor avea noroc in dragoste si chiar se vor marita rapid.

Se spune ca asa cum va fi vremea in prima zi a lunii, asa va fi toata primavara si vara.


Newer news items:
Older news items: