Miercuri, 02 Aprilie 2014 11:58

Termitele

TermiteleTermitele prezinta multe curiozitati. Constructiile lor ating inaltime de 15 m si 30 m, in diametru, ca o casa de cinci etaje. Unele termite din zona tropicala sapa, in subteran, pana la 4 m adancime. Exista pe glob locuri unde orasele” construite de termite au strazi si treceri subterane. Acestea se intind adesea pe zeci de kilometri si dainuie secole.

Termitele traiesc in comunitati. “Lucratoarele” nu au mai mult de 3 mm. “Soldatii”, care pazesc intrarile, ating deja 2 cm. in interior domneste “regina”, care are un “rege”. Sunt, de asemenea, “nimfe” transportatori inaripati ai termitelor mici. In fiecare minut “regina” depune cate un ou. Ea este un fel de urias, atingand 14 cm si de aceea nu se deplaseaza. Ea este hranita si i se face toaleta de alte termite. In interiorul constructiei se mentine o temperatura constanta.

Termitele mananca orice, dar in mod deosebit le place lemnul. Termitele “soldati” nu pot roade lemnul, din care cauza ele primesc hrana de-a gata de la “lucratoare”.

Termitele sunt dusmanii constructiilor. S-a constatat, de exemplu, ca ele aduc pagube imense: ataca si rod casele, traversele de cale ferata, izolamentul cablurilor subterane de electricitate, etc.

Intr-un sat african, au sosit, intr-o seara, cateva camioane. Dimineata ele nu mai aveau din ele caroseria din lemn. Pe jos, roiuri intregi de termite mistuiau resturile acestora.

Zonele de raspandite ale acestor insecte lacome cuprind jumatate din Europa, sudul Africii si Asiei. Shaba (Katanga), de exemplu, este denumita “podul mondial al termitelor”. Ele sunt foarte numeroase in America de Sud, in jumatatea din America de Nord si in Australia. De asemenea, sunt raspandite in Rusia, Asia Centrala, Ucraina de Sud si in zona Marii Negre.

Termitele sunt, totusi, insecte folositoare. Ele distrug uscaturile din paduri, frunzele cazute, copacii doborati si uscati. Prin labirintul de gauri si treceri subterane, pe care il fac, contribuie la imbunatatirea procesului de formare a solurilor.

Pentru a le opri insa actiunea distrugatoare a caselor, cailor ferate, etc., materialul lemnos este imbinat cu otravuri puternice care le distrug.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: