Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Targul sarutului de la Halmagiu

Joi, 17 Ianuarie 2013 15:46

Targul sarutului de la Halmagiu

O descriere ampla a acestei pitoresti datini, asa cum se desfasura ea la sfarsitul secolului al XIX-lea, ne-au lasat-o Teofil Francu si George Candrea, in volumul “Romanii din Muntii Apuseni”.

Targul sarutului mai este cunoscut si sub numele de “balciul sarutului” sau “targul nevestelor”. Are loc in Halmagiu, primavara. La targ vin, din toate satele din jur, tinerele neveste, proaspat casatorite. (Se mentioneaza ca n-au voie sa participe vaduvele recasatorite). Ele nu umbla niciodata singure prin targ, sunt insotite de soacre sau se aduna cate doua, trei.

Imbracate de sarbatoare, cu cununile de mirese pe cap, poarta cate un ulcior “frumos impestritat si umplut cu vinars”. Cand intalnesc un barbat, fie ruda, fie cunoscut, il saruta, iar acesta le “cinsteste”, oferindu-le simbolic o suma mica de bani. Cu strainii, tinerele sunt mai rezervate, de teama sa nu fie refuzate, acesta constituind cea mai mare ocara. Dupa ce primesc “cinstea”, ele multumesc tratandu-i pe cei sarutati cu vinars. A nu bea inseamna a jigni nevasta si pe ai sai. A fi sarutat de o nevasta la targul din Halmagiu inseamna a fi considerat “om de frunte si de omenie” caci cei “ticalosi” sunt ocoliti. Totul se petrece in cea mai deplina ordine si moralitate.

Despre originea acestui targ foarte vechi (participantii intrebati raspundeau: “Asa am pomenit!”, “Asa e datina noastra”), autorii dau cateva versiuni. Una sustine ca locuitorii din zona fiind pastori, cand plecau primavara cu oile la munte, sotiile lor ii petreceau pana la Halmagiu, unde isi luau ramas bun. Alta pretinde ca aceasta datina ar fi aparut in timpul invaziei turcilor, cand ar fi foar rapite o multime de femei, dintre care unele au reusit sa scape. Intorcandu-se acasa la Halmagiu, femeile, cand se intalneau cu cunoscuti ii sarutau cu bucurie, iar acestia le cinsteau cu vreun dar pentru vitejia lor.

Autor: C. Marian