Interferente.ro Descopera Diverse Surfing si schi nautic

Duminică, 02 Martie 2014 02:15

Surfing si schi nautic

Surfing si schi nauticCu schiurile se poate merge nu numai pe zapada, ci si pe apa! Astfel, a aparut un alt sport – surfingul, lunecarea cu schiurile pe valul fluxului. Din 1978 acest sport se practica in SUA si in Australia, dar cu picioarele goale! Campionul austriac de schi nautic (fara schiuri) Les Drysdale si-a propus sa intreaca recordul mondial al americanului Lee Kirk, care, in 1977, a atins viteza de 177.06 km/h. Incercarea a avut loc la Sydney. Dar cand salupa care-l remorca pe Les Drysdale a atins viteza de 140 km/h, el si-a pierdut echilibrul. La aceasta viteza, circa 40 de metri pe secunda, suprafata apei era dura ca un zid de ciment! Atletul australian a cazut in cap si, cum s-a constatat ulterior, si-a fracturat sira spinarii. Moartea s-a produs instantaneu si salvatorii care au sarit in ajutorul lui nu i-au putut fi cu nimic de folos. Schiul nautic cu picioarele goale din 1978 are campionate mondiale la cinci categorii, desi este vorba de un sport care face victime! … La numai opt luni, cand nici nu stia sa umble bine, nu era inca in stare sa vorbeasca, Tamaryn Fry din Pinetown, Africa de Sud, era cea mai tanara campioana mondiala de schi nautic din lume!

Ea a fost obisnuita de foarte mica sa practice acest sport la insistentele parintilor sau, Debbie si Wally Fry. Echipamentul fetitei se compunea dintr-un colac de salvare, o pereche minuscula de schiuri si o pereche de incaltari speciale care sa-l mentina echilibrul. Tatal ei, care era un cunoscut campion de schi nautic, afirma ca fiica sa este un adevarat fenomen care stie sa inoate la varsta de cinci luni si considera acest tip de plimbari drept cel mai placut joc al ei.

Recordmenul mondial la schi cu picioarele goale era americanul Roy Mc Shea, cu 170 km/h! Trebuie marturisit ca o asemenea viteza realizata cu picioarele goale reprezinta o performanta cu totul iesita din comun, dar si foarte periculoasa! Intr-un concurs desfasurat la Long Beach, in Florida, acest tanar de numai 25 de ani a incercat sa-si depaseasca recordul mondial. Incercarea s-a desfasurat in prezenta a zece mii de spectatori, printre care se numara si sotia sa. Din nefericire, tentativa s-a soldat cu un accident tragic care a costat viata temerarului sportiv. La un moment dar, cand salupa care-l tracta se deplasa cu o viteza de peste 180 de kilometri pe ora, el si-a pierdut echilibrul si este de inteles duritatea impactului unui corp cu apa la aceasta viteza.