Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Suferintele reumatismale umarul dureros

Miercuri, 03 Iulie 2013 14:23

Suferintele reumatismale - umarul dureros

In afara manifestarilor articulare ale reumatismului inflamator sau degenerativ, in practica zilnica intalnim frecvent bolnavi cu suferinte determinate de procese patologice, atingand tendoane, teci sinoviale, burse, fascii, aponevroze, pe care reumatologii le incadreaza in categoria reumatismului abarticular.

Dintre aceste atingeri, de departe, cu cea mai mare frecventa apar tendinitele si bursitele umarului, cunoscute sub numele generic de periartrita scapulohumerala, suferinta caracterizata prin dureri si limitarea mobilitatii umarului ca urmare a unor leziuni degenerative sau inflamatorii ale tendoanelor si burselor de la acest nivel.

 

Este o boala foarte frecventa aparand cu predilesctie la pacienti de peste 40 de ani, repartitia pe sexe fiind aproximativ egala. Daca in cele in cele de mai sus mentinam rolul principal al proceselor de uzura a tendoanelor, nu trebuie sa uitati si alti posibili factori ce intervin in aparitia bolii. Dintre acestia mentinam afectiuni ale sistemului nervos periferic (nevralgia cervicobranhiala, Zona Zoster) si central (hemiplegie, boala Parkinson, traumatisme cerebrale) precum si unele afectiuni ale organelor intratoracice (inima, plaman). Clinic, in functie de simptomatologie se descriu 4 tablouri.

1. Umarul dureros simplu, care reprezinta forma cea mai frecventa, caracterizata prin dureri moderate in umar aparute in cursul gestualitatii noastre zilnice (imbracat, pieptanat) sau la solicitarile de forta ale membrului superior.

Durerile pot supara bolnavul si in cursul somnului prin schimbarea pozitiei. In aceasta forma miscarile nu sunt sau sunt discret limitate, iar evolutia este de regula rapid favorabila sub tratament.

2. Umarul dureros acut poate debuta ca atare sau poate reprezenta faza evolutiva urmatoare a umarului dureros simplu. Durerile sunt violente, exacerbate nocturn si de cele mai mici miscari, facand practic orice activitate imposibila.

Evolutia poate fi trenata, uneori recidivanta, necesitand rabdare si o buna cooperare cu medicul.

3. Umarul blocat constituie si el o suferinta frecventa, fiind daca vreti, o forma reziduala de umar dureros, in care durerea dispare progresiv, in schimb, instalandu-se o limitare aproape completa a mobilitatii in articulatia umarului. Substratul acestei forme clinice il reprezinta tendinta de fibrozare a structurilor periarticulare cu aparitia asa-numitei capsulite retractile care este cauza blocajului mecanic al umarului.

Evolutia este indelungata, de ordinul lunilor, dar sub tratament corect medicamentos, fizic si kinetic, recuperarea poate fi integrala.

4. Umarul pseudoparalitic este o forma clinica mai rara, aparuta exclusiv prin ruptura spontana sau posttraumatica a tendoanelor muschilor ce participa la miscarea complexa de rotatie a umarului.

Spre deosebire de celelalte forme, nu este deci vorba de o limitare dureroasa a mobilitatii, ci de o grava compromitere a mobilitatii active datorita rupturii calotei muschilor rotatori. In acest caz, singura solutie terapeutica o reprezinta tratamentul chirurgical.

Daca pe scurt cele de mai sus reprezinta principalele caracteristici ale uneia dintre suferintele cele mai frecvente pentru care pacientii se prezinta la consultatii si daca toate par foarte simple si usor de diagnosticat, in fapt, un diagnostic corect presupune pe de o parte corelarea datelor clinice si anamnestice cu o serie de explorari paraclinice (laborator, radiografie simpla, artrografie, ecografie sau tomografie computerizata) si pe de alta parte inlaturarea suspiciunii unor boli care pot mima o periartrita banala de umar, dar care prin gravitatea si evolutia lor pot reprezenta un real pericol pentru viata noastra, printre care: monoartrita de umar din unele boli inflamatorii cronice (poliartrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta), nevralgia cervicobrahiala, artritele septice, inclusiv cea tuberculoasa si nu in ultimul rand posibila localizare la acest nivel a unor procese canceroase primitive sau secundare (in cancerul de san, rinichi etc.).

Iata deci, ca o suferinta a carui diagnostic poate parea la indemana oricui, poate fi in fapt expresia mascata a unor boli redutabile. In acest context este foarte important ca la aparitia semnelor de suferinta sa va prezentati la medic, de preferinta reumatolog, care prin instructia si prin experienta sa poate diagnostica si trata adecvat aceasta suferinta.