Interferente.ro Descopera Diverse Stiti ce contine o ceasca de cafea

Duminică, 23 Martie 2014 02:35

Stiti ce contine o ceasca de cafea?

stiti ce contine o ceasca de cafeaUltimele cercetari privind analiza continutului unei cesti de cafea, care in medie contine circa 6 g, au evidentiat o compozitie mult mai variata decat se stia pana nu demult.

Aceasta compozitie difera dupa concentratia cafelei, calitatea si varietatea acesteia (arabica sau robusta), intr-un studiu complex trebuie luata in consideratie si ora cand a fost servita. Efectul pe care-l produce cafeaua asupra organismului este inca discutat. Cofeina este principalul component care se gaseste intr-o concentratie care variaza de la 0.06 g la 0.15 g in functie de sortul cafelei.

Pe langa cofeina s-au gasit de asemenea acizi organici ca: acetic, oxalic, citric, malic, cafeic, cafetanic si clorogenic.

Se pare ca acidul clorogenic are o slaba toxicitate si o influenta directa pe sistemul nervos central, aparatul cardiovascular si respirator. Pe langa acizi se mai gasesc saruri minerale si vitamine.

Sarurile minerale sunt in cantitati variate, total circa 162 mg, din care 100 mg K, 12-40 mg Na, 1.9 mg Ca, 5 mg Mg si urme de fier.

Dintre vitamine, 1-2 mg vit. PP si 10 mg ac. Pantetonic.

Desigur este o diferenta intre continutul cafelei boabe si a celei macinate si preparate. Este important de asemenea si modul de preparare, de aici si diferente privind concentratia (intre cafeaua filtru si cea turceasca de exemplu). Desigur, o ceasca de cafea dupa masa in timpul lucrului sau in diverse circumstante este sorbita cu placere de multi oameni. Dar excesul de cafea la care se asociaza si tutunul poate deven un cuplu periculos pentru organism. Parerea unor cercetatori in legatura cu cafeaua este – ca ea solicita organismul fara sa-i dea energia necesara, acesta fiind obligat sa consume din rezervele proprii.

Actualmente, unii medici isi spun cuvantul in ceea priveste cantitatea de cafea ce se poate consuma pe zi, forma sub care poate fi servita, indicatiile si contraidicatiile pentru a NU se renunta la aceasta aromata bautura.