Vineri, 11 Iunie 2010 22:53

Somnul nou-nascutului

 

Bebelusul dumneavoastra doarme in timpul noptii?

Nou-nascutul doarme foarte mult - aproximativ 17-18 ore in primele saptamani si 15 ore pe zi in a 3-a luna de viata, in reprize de cate 3-4 ore de somn.

Proaspata mamica nu va avea foarte multe ore de somn neintrerupte, iar noaptea va trebui sa hraneasca si sa schimbe scutecele copilului. La inceput, aceste reprize de somn pot fi frustrante pentru mamici, deoarece le impiedica  sa se odihneasca, dar acest lucru se va schimba pe masura ce copilul creste. Trebuie avuta multa rabdare; acest lucru se va schimba cu timpul, bebelusul adaptandu-se noului ritm de viata din afara burticii.

Somnul la nou-nascut inregistreaza mai multe stadii, in timpul carora bebelusul este mai activ sau mai linistit.

§         Prima parte a somnului la nou-nascut are patru etape:
          - Faza 1 (Alfa) - atipeala - ochii bebelusului se inchid si se deschid, acesta dormitand;
          - Faza 2 (Theta) - somn usor - nou-nascutul se misca si poate tresari la orice zgomot;
         
- Faza 3 (Delta) - somn profund - bebelusul tace si doarme nemiscat;
         
- Faza 4 - somn foarte profund - bebelusul tace si doarme nemiscat.

§         A doua parte a somnului se numeste somn paradoxal sau miscarea rapida a ochilor (REM), in care sunt prezente visurile.

Aceasta faza a somnului dureaza la nou-nascut aproximativ jumatate din perioada totala de somn (16 ore). Fiecare ciclu de somn incepe cu stadiul 1, continua cu stadiile 2, 3 si 4, apoi inapoi la 3, 2 si intra in faza de miscare rapida a ochilor. In primele luni de viata, bebelusii se pot trezi usor atunci cand trec de la somnul profund (3) la cel usor (2) si adorm din nou cu dificultate.

!!! Nu uitati ca poate dura cateva saptamani pana cand creierul copilasului va sesiza diferenta dintre noapte si zi.

Recomandarile pediatrice spun ca parintele nu ar trebui sa lase nou-nascutul prea mult sa doarma, fara sa manance. Practic, inseamna sa hraniti bebelusul odata la 3-4 ore si, pe cat posibil, mai des pentru cei nascuti prematur.

La inceput, nevoia de a manca va fi mai prezenta decat nevoia de somn. Nou-nascutul inca nu face diferenta dintre noapte si zi. Stomacul lor mic nu poate contine indeajuns lapte pentru a avea senzatia de saturatie intr-o perioada mai mare de timp. Au nevoie de lapte odata la cateva ore, indiferent daca este zi sau noapte.
In timp ce unii bebelusi dorm toata noaptea (adica 5 ore) inca de la 8 saptamani, multi dintre ei nu ajung la acest stadiu decat la 5-6 luni. Acest interval de timp poate fi micsorat daca bebelusul deprinde obiceiuri sanatoase de somn la scurt timp dupa nastere.

 

Rutina de seara 

Pastrarea unui program de somn corect este o buna obisnuinta. Puteti incepe sa va stabiliti un program pentru spalat, citit, cantat, lucruri care pot ajuta copilul sa se relaxeze cand va creste si care sa devina rutina. Cu toate ca nou nascutul este prea mic pentru a receptiona, prin aplicarea si exersarea acestor reguli, aceste lucruri va mentin insa pe drumul cel bun.

 

!!! Este bine sa va jucati, sa il strangeti in brate, sa ii cantati.

In primele luni de viata, rasfatul NU este sigur o problema. De fapt, studiile au demonstrat ca bebelusii care sunt plimbati, tinuti in brate in timpul zile, sunt mai putin agitati. Agitatia poate avea insa, mai multe cauze: foame, boala, prea multa oboseala, colici, incomoditatea cauzata de imbracaminte scutec, etc.

 

Se prefera inainte de a merge la culcare:

§         Sa va jucati cu copilul 10-15 minute;

§         Sa ii faceti o baie cu apa calda (are un efect de linistire si relaxare);

§         Sa il masati usor;

§         Sa ii puneti un scutec nou si o pijama;

§         Sa ii administrati o masa inainte de a merge la culcare;

§         Sa il puneti sa doarma singur in patutul lui;

§         Sa ii spuneti o poveste sau un cantec de leagan inainte de culcare, mai ales daca povestea se repeta la fiecare sfarsit de zi.

Urmand un "program de seara", copilul se obisnuieste cu un ritual care il relaxeaza si il invata sa se bucure de somnul sau.

 

La ora de culcare:

§         Incercati sa pastrati lumina scazuta.

§         Rezistati impulsului de a va juca cu el sau de a-i vorbi. Acest lucru intareste ideea ca noaptea este rezervata somnului.

§         Nu este obligatoriu sa existe o liniste absoluta cand sugarul doarme. Nu este nevoie sa existe o schimbare radicala in programul dumneavoastra cotidian (numai in cazul in care obisnuiti sa ascultati muzica foarte tare). Sugarul se obisnuieste cu zgomotele si nu se simte deranjat.

§         Nu il imbracati foarte gros, lasati-l sa ia aer si sa se miste liber. Caldura excesiva poate sa duca la supraincalzire. Temperatura cefei va va face sa intelegeti daca ii este cald sau nu.

§         Este recomandabil ca sugarul sa doarma fara perna, mai ales cand este foarte mic (poate sa-i impiedice respiratia).

§         Cu scutece de unica folosinta, foarte bune absorbante, copilul se va simti mai uscat si va dormi mai linistit.

§         Pediatrii nu recomanda ca bebelusul sa doarma in patul parintilor, deoarece exista riscul ca acesta sa se supraincalzeasca, nou-nascutii neputand la inceput sa-si regleze eficient temperatura corporala. Un leagan cu rotile poate fi deplasat fara probleme pe timpul zilei in living, astfel incat bebelusul sa fie permanent in apropierea mamei. In caz ca patutul bebelusului nu este mobil, acesta poate fi lasat sa doarma ziua in landoul caruciorului, pentru a-l avea aproape.

§         Sunetele catifelate si miscarea calma a jucariilor muzicale il "leagana" si il relaxeaza. Nu ii rapiti placerea de a dormi cu una dintre jucariile sale favorite. E este suficient sa fiti convinsa ca se afla in siguranta.

§         Nu plasati nimic in patut sau carut care ar putea interfera cu respiratia bebelusului, cum ar fi jucarii de plus. Evitati obiectele care au sfori sau legaturi, sau obiecte ascutite si colturoase. Pentru a nu exista posibilitatea ca bebelusul sa se stranguleze sau sa se raneasca. Ca sa fiti siguri, la cumpararea unui patut controlati daca acesta este certificat conform normelor europene.

Academia Americana de Pediatrie recomanda, pentru sanatatea bebelusilor, sa doarma pe spate, nu pe burta si nici intr-o parte. Studiile referitoare la moartea infantila subita arata ca riscul scade daca bebelusul doarme in pozitia pe spate. Se pot folosi sprijinitori de genul unui prosop rulat, care sa mentina nou-nascutul in aceasta pozitie, cand doarme.
Somnul pe burta nu este recomandat, deoarece exista riscul unui blocaj al cailor respiratorii. Micutii nu isi pot ridica aproape deloc capul si inspira in aceasta pozitie o mare parte din aerul tocmai expirat si deci consumat.
Pentru copiii nascuti prematur sau cei care saliveaza mult, pozitia din timpul somnului trebuie stabilita impreuna cu pediatrul.

 

!!! Vorbiti cu specialistul oricand aveti intrebari despre cat de mult sau cat de putin doarme bebelusul dumneavoastra. In plus, daca bebelusul este greu de trezit din somn si in general dovedeste neinteres in efortul de a se hrani, vorbiti imediat cu doctorul dumneavoastra pentru siguranta si indrumari medicale de specialitate.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.romedic.ro/somnul-la-nou-nascut-0P2983

http://www.kidz.ro/articol/Bebe/1940/Somnicul-nou-nascutului.html

http://www.nou-nascuti.ro/0-12-luni.html?id=650

http://www.kids-shop.ro/articol_5_Somnul-nou-nascutilor.htm

http://blog.babycomfort.ro/18-somnul-la-nou-nascuti.html

http://www.noi3.ro/nou-nascutul/somnul-la-nou-nascut/

 


Related news items:
Newer news items: