Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Sforaitul o problema care poate fi rezolvata

Joi, 12 Septembrie 2013 22:54

Sforaitul - o problema care poate fi rezolvata

 

Tulburarile somnului reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze care pot fi intalnite in practica medicala. O treime din populatie sufera ocazional sau permanent de tulburari ale somnului. Perturbarile sistemului fiziologic circadian (care au ca urmare privarea de somn) pot conduce la modificarii grave ale activitatii functionale diurne. Sforaitul poate fi un cosmar.

 

Ronhopastia (sforaitul) este un fenomen clinic ignorat pentru multa vreme in lumea medicala si care se caracterizeaza prin producerea unui zgomot dezagreabil in timpul somnului. Sforaitul este provocat de ingustarea cailor respiratorii nazale, ceea ce ingreuneaza respiratia. In aceste conditii, suntem fortati sa respiram pe gura si nu pe nas, asa cums e intampla in mod normal si firesc. Pana de curand a fost considerat o “simpla problema sociala”, apartinand strict familiei sau anturajului intim, tinta unor glume ridicole, sforaitul a provocat numeroase diferende maritale, nu rareori soldate cu dezmembrarea cuplurilor.

Factorii care favorizeaza aparitia sforaitului sunt:

·        consumul de alcool;

·        consumul de sedative;

·        obezitatea;

·        afectiuni cardiovasculare;

·        afectiuni respiratorii;

·        afectiuni metabolice;

·        afectiuni endocrine.

Fiziopatologia sforaitului consta in producerea zgomotului ca urmare a vibratiei uvulei, a marginii libere a palatului moale si a pilierilor amigdalieni. Orice ingustare a filierei respiratorii va creste presiunea inspiratorie in somn, crescand astfel si viteza fluxului aerian.

Daca sforaitul apare din cauza infundarii nasului, determinata de probleme respiratorii, alergii sau raceli poti utiliza un spray nazal, insa nu trebuie facut abuz si nu trebuie folosit pe perioada lunga de timp. In acest caz s-ar produce o dependenta cu impact la nivelul mucoasei - produce subtirea mucoasei nazale.

Principalele simptome sunt reprezentate de:

·        somnul neodihnitor;

·        cefalee matinala;

·        somnolenta diurna;

·        scaderea capacitatii intelectuale si de munca;

·        dificultati in memorare;

·        modificari comportamentale si afective.

 

Tratamentul ronhopastiei in servicii specializate incepe prin eliminarea sau reducerea factorilor favorizanti. Astfel, o pozitie corecta in timpul somnului, eliminarea sedativelor, eliminarea tigarilor si a alcoolului, scaderea ponderala pot elimina sforaitul mediu. Daca ai probleme cu sforaitul, se recomanda dormitul pe o parte, nu pe spate. De asemenea, evita medicamentele, precum somniferele sau antidepresivele. O alta solutie consta in luarea mesei inainte cu cel putin 3 ore inainte de culcare, pentru ca muschii diafragmei sunt ingreunati atunci cand stomacul este plin.

Se pot folosi plasturi pe nas sau se poate utiliza o proteza orala.

Formele grave, care se datoreaza unor anomalii anatomice rino-faringiene, beneficiaza de tratament chirurgical cu ajutorul laserului. Se stie ca deviatia de sept poate provoca sforaitul, ia prin interventie chirurgicala se pot corecta anumite malformatii ale septului nazal. De asemenea, prin interventie chirurgicala pot fi indepartate amigdalele inflamate. Nu in ultimul rand, prin operatie se poate indeparta tesutul in exces de la nivelul gatului. Acest fapt permite si lasa aerul sa treaca mai usor prin caile respiratorii. O practica noua si moderna consta in tratarea sforaitului prin radiofrecventa si consta in transferarea de unde radio la nivelul mucoasei nazale ingrosate.