Interferente.ro Cultura Religie Sfantul Ilie Ilie Palie si Foca intre mit si realitate

Sâmbătă, 20 Iulie 2013 10:48

Sfantul Ilie, Ilie Palie si Foca intre mit si realitate

 

In perioada 20-22 iulie, toata lumea e in sarbatoare. Oamenii zic ca sarbatoresc, pe rand, pe Sfantul Ilie, Ilie Palie si Foca. Acestea par sa fie personajele mitologice principale ale acestor zile despre care se spune ca aduc foc, arsita si incendii. Daca Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul apare in calendarul ortodox, despre Ilie Palie si Foca calendarul ortodox nu scrie, dar oamenii continua sa-i sarbatoreasca. Sa vedem ce este mit si ce este realitate.

 

 

20 iulie: Sfantul Ilie (Santilie)

Din punct de vedere bisericesc, pe 20 iulie se sarbatoreste “Sfantul Ilie” (popular, se spune Santilie). E o sarbatoare mare, iar daca cineva o incalca, se zice ca este pedepsit. Povestea si istoria Sfantului Ilie este tare interesanta. In credinta populara se spune ca Sfantul Ilie a fost un om de treaba, dar tare iute la manie. Diavolul a profitat de aceasta slabiciune a sa si l-a facut sa-si omoare parintii. Atunci, Sfantul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu sa-i daruiasca putere sa lupte impotriva demonilor. Dumnezeu l-a iertat si l-a trecut in randul sfintilor. In acest fel, Sfantul Ilie primeste de la Dumnezeu un car de foc cu care sa umble prin cer si un bici de foc cu care fulgera ca sa-i omoare pe diavoli. Asa se face ca atunci cand fulgera si tuna, oamenii cred ca Sfantul Ilie a mai omorat un diavol. Tunetul este zgomotul pe care il face carul sfantului atunci cand merge prin cer. Rotile carului au zimti si, mergand, sparg cerul si aduc ploaia. Uneori, Sfantul ii insarcineaza pe slujbasii sai, Ilie Palie si Foca, sa ii mane carul.

Ilie a fost fiul lui Sovac, preot al Legii Vechi in Galaad. Citeste mai multe …

 

21 iulie: Ilie Palie
Despre Ilie Palie se spune ca ar fi fost vizitiul lui Santilie. In popor exista superstitia ca toti cei ce lucreaza de Sf. Ilie sunt „paliti” imediat, chiar a doua zi, de unde si vine numele de Ilie Palie pentru ziua de 21 iulie. Adica, Ilie te paleste. Biserica insa nu face nici o referire la aceasta sarbatoare, nu este nici un fel de Ilie Palie. Pare sa fie o zi obisnuita. In calendarul bisericesc apar doar “Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia - Ap. Romani VI, 18-23 Ev. Matei VIII, 5-13 Ioan XVII, 1-13 glas 3, voscr. 4”.

 

22 / 23 iulie: Foca

Urmeaza 22 si 23 iulie. In general, lumea aminteste de Foca pe 22 iulie. Insa, in calendarul bisericesc pe 22 iulie apare “Sfanta Maria Magdalena”, abia pe 23 iulie apare “Aducerea moastelor Sfantului Foca”. Se pare ca exista Sf. Foca, insa lucrurile sunt intelese diferit. Lumea tine aceasta sarbatoare pentru a se apara de foc, dar Sf. Foca este ocrotitorul celor care navigheaza pe ape. Exista, totusi, o legatura: atunci cand se aprinde ceva si apare un foc, pentru a fi stins este necesara apa.

In realitate, Sfantul Mucenic Foca a fost episcop de Sinope, ale carui moaste au fost aduse la Constantinopol in ziua de 23 iulie, anul 403. Deaorece la romani “phoque” era o divinitate ce traia in adancurile marii, sfantul martir din vremea imparatului Traian a fost investit ca patron al corabierilor.

 

Nu uita sa urezi "La Multi Ani!" tuturor celor ce poarta numele de Ilie. Pentru mesaj, sms, urare, felicitare de Sf. Ilie te poti inspira de aici ...


Related news items:
Newer news items:
Older news items: