Interferente.ro Descopera Diverse Semnificatii si efecte pentru culoarea galben

Marţi, 24 Martie 2015 01:09

Semnificatii si efecte pentru culoarea galben

Semnificatii si efecte pentru culoarea galbenGalbenul este culoarea cea mai apropiata de lumina astfel ca se naste prin cea mai usoara modelare a acesteia. In acest sens, vorbim despre doua modalitati: fie printr-un mediu tulbure, fie printr-o slaba reflectare a unor suprafete albe. In experientele prismatice, ea se extinde in chip larg, in camera luminoasa si poate fi vazuta in cea mai frumoasa puritate, cand ambii poli stau inca separati, mai inainte de a se amesteca galbenul cu albastrul in verde.

In puritatea sa maxima, galbenul poarta cu sine mereu natura a ceea ce este luminos, avand o insusire de seninatate vioaie si spintena, usor ademenitoare.

La acest grad de intensitate, el este placut ca mediu ambiant, fie ca imbracaminte, fie ca perdele sau tapet. In stare complet neamestecata, aurul ne da, mai ales cand i se adauga un luciu, o notiune noua si inalta despre aceasta culoare. Cred ca toti suntem constiente de aspectele sale, intocmai cum un galben puternic, cand apare pe o matase stralucitoare – de exemplu, pe un atlas – produce un efect splendid si nobil.

In general, galbenul da senzatia de cald si provoaca placere. De aceea el revine si in pictura partii luminate si pline de efect in tablouri.

Acest efect incalzitor poate fi observat in modul cel mai viu, daca privim un peisaj intr-o sticla galbena, in special in zilele cenusii de iarna. Ochii se bucura, inima ne creste, sufletul se insenineaza. O caldura nemijlocita pare sa adie spre noi.

In puritatea si in starea ei luminoasa, galbenul are ceva placut si imbucurator, iar atunci cand este in toata puterea, are ceva voios si nobil. Contrar, atunci cand culoarea e murdarita sau impinsa oarecum spre minus, atunci are un efect foarte neplacut, fiind extrem de sensibila. Astfel, culoarea sulfului, care bate inspre verde, are ceva dezagreabil.

Cand culoarea galben este transmisa unor suprafete impure si lipsite de noblete, cum sunt, de exemplu, panza obisnuita, pasla si altele asemenea, pe care ea nu apare cu intreaga energie, se produce un fel de efect neplacut. Printr-o mica deplasare imperceptibila, impresia frumoasa de foc si de aur este preschimbata in senzatia de ceva noroios, iar culoarea cinstei si incantarii este convertita in culoarea rusinii, dezgustului si neplacerii. Se poate ca intr-asta sa-si aiba originea palariilor galbene purtate de cei care dau faliment si inelele galbene de pe paltoanele evreilor. Pana si asa-numita culoare de barbat inselat este de fapt tot un galben murdar.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: