Interferente.ro Lifestyle Casa ta Semnificatia rolul si efectul culorilor in amenajarea locuintei

Sâmbătă, 21 Aprilie 2012 04:04

Semnificatia, rolul si efectul culorilor in amenajarea locuintei

 

Culoarea este cel mai important element la care trebuie sa ne gandim atunci cand dorim sa dam personalitate unei incaperi. Este interesant sa cunoastem psihologia, semnificatia, rolul si efectul culorilor. In amenajarea locuintei, in amenajarile interioare ale casei in care locuim, aceste informatii ne vor ajuta sa gasim intotdeauna culorile potrivite, indiferent de situatie si moment.

Cu ajutorul culorilor, putem schimba sau imbunatati discret atmosfera din anumite incaperi ale locuintei. 

Culorile au un efect pozitiv sau negativ din punct de vedere psihologic asupra organismului nostru. Cel mai adesea, culorile au si o importanta simbolica, pe care de cele mai multe ori nu o constientizam. Fiecare culoare influenteaza dispozitia si comportamentul nostru si induce anumite stari psihofizice: liniste sau calm, agitatie sau nervozitate.  

 

Alb

Albul este culoarea cunoscuta pentru puritate si inocenta puritatii. Alb inseamna stralucire, vindecare, nevinovatie, sinceritate, inocenta, lumina, fiind simbolul tineretii si al frumusetii.

Albul exclusiv, obsedant, inspira ideea de raceala si este chiar deprimant, lasand impresia de rece, „de spital”.

Aceasta culoare se poate utiliza oriunde (living, dormitor, baie, hol), insa nu exagerat. Zugravirea bailor sau holurilor in alb va crea impresia de spatiu.

 

Albastru

Albastru este culoarea cunoscuta pentru efectul sau linistitor. Albastrul apare, cel mai des, cu numele de „culoarea sufletului”.

Albastrul are un rol relaxant, din aceasta cauza este recomandat in special pentru dormitor. Studiile arata ca oamenii sunt mult mai calmi, mult mai concentrati si creativi in camere cu peretii albastri. Vopsirea peretilor in albastru este cea mai potrivita alegere pentru acest spatiu destinat odihnei.


Galben

Galben este culoarea vesela. Galbenul este culoarea pe care o preferam, mai ales, in dormitor.

O doza potrivita de galben poate provoca sentimente de fericire si optimism, activeaza memoria si metabolismul. Se recomanda folosirea unui galben pal, deoarece aceasta culoare are efectul de marire a spatiului si lumineaza camera.

Aveti grija, un galben puternic poate avea efecte neplacute: oboseste ochii, provoaca senzatie de frustrare.


Rosu

Rosu este culoarea intensitatii si a dragostei. Rosul emana multa energie care, adesea, ne poate obosi.

Culoarea rosie este ideala pentru a scoate in evidenta anumite accesorii decorative sau piese de mobilier. Putem zugravi un singur perete intr-o nuanta placuta de rosu, insa incaperea trebuie sa fie spatioasa, deoarece rosul micsoreaza spatiul din punct de vedere optic. Din aceasta cauza, trebuie sa fim precauti si economi atunci cand vine vorba de culoarea rosie.

 

Roz

Roz este simbolul feminitatii si al florilor. Rozul este culoarea utilizata mai ales pentru camera copiilor nostri, in special pentru camera fetitelor.

Cercetarile arata ca, intr-o camera roz, comportamentul agresiv este redus si se creeaza un mediu relaxant si linistit.


Verde

Culoarea verde este cunoscuta ca simbol al naturii, a pacii si armoniei. Verdele reprezinta prospetime si liniste. Vopsind camera in verde, vom obtine un efect calmant, de reducere a nervozitatii si, de asemenea, ne va ajuta sa ne trezim plini de energie.

Olive-ul este recunoscut ca simbolul pacii.


Violet

Violet reprezinta simbolul bogatiei, creativitatii, gratiei. Violetul exprima regalitatea, intelepciunea si spiritualitatea. Culoarea violet este apreciata mai mult de fete decat de baieti, fiind o culoare foarte raspandita in camerele fetitelor.


Portocaliu

Portocaliul este culoarea care atrage atentia si exprima caldura, energie si entuziasm.

Lucrul cel mai interesant la portocaliu este faptul ca, desi este o culoare aprinsa, nu este atat de obositoare precum este galbenul si nu declanseaza emotii la fel de puternice ca rosul.

 

Negru, gri, crem

Negru si griul sunt culori care, prin excelenta, exprima profunzime si dramatism.

Cremul este o culoare neutra care induce o stare de relaxare, dar folosit in exces poate duce la plictiseala si monotonie. Se combina foarte usor cu orice culoare si poate fi folosit in amenajarea camerei pentru tavan sau, daca dorim sa vopsim doar un perete mai colorat, pentru restul putem alege crem.

 

Folosite in amenajarile decorative de interior ale casei, culorile lasa impresia de cald sau rece, de primitor sau spatiu auster, sunt incitante, stimulative sau, in caz contrar, respingatoare si deprimante.

Este important sa ajungem la schema de culori potrivita pentru amenajarile interioare, la combinatiile potrivite pentru a crea un spatiu calm si o atmosfera energica, plina de valori pozitive, prin respectarea unor reguli simple si aplicarea ideilor aplicativ-practice.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: