Interferente.ro Descopera Diverse Schiul altfel de cum il stim

Miercuri, 18 Decembrie 2013 12:15

Schiul - altfel de cum il stim

 

Daca exista un sport care exercita o atractie irezistibila asupra majoritatii oamenilor de azi si care pe unii de-a dreptul ii fascineaza, acesta este indiscutabil schiul!

Numarul iubitorilor de schi a crescut considerabil in ultimul timp. La inceputurile sale, schiul nu a fost un sport, “talpicile de lemn” fiind nascocite de om din nevoie, erau mai curand un mijloc de supravietuire decat o intrecere.

 

Totusi, se remarca o cotitura in istoria schiurilor, iar gravurile fantastice cu privire la “diavolul zapezilor” au fost inlocuite cu litografii infatisand “oameni pe scanduri”. In anul 1888, cand lumea a aflat ca cercetatorii norvegieni au strabatut Groenlanda, de la vest la est “pe scanduri”, schiurile au inceput sa se bucure de o binemeritata glorie. Ziua in care in ziare a aparut fotografia lui Nansen pe schiuri a marcat inceputul erei schiurilor. Si, asa cum se intampla adeseori cu tot felul de noutati, schiurile au patruns in zona modei. Infofolite in mantouri de blana, doamnele comandau schiuri chiar si pentru cateii lor. In Franta, cavalerii indragostiti daruiau aleselor inimii lor “schiuri-tandem”, adica o pereche de schiuri cu patru legaturi, pentru plimbari in doi. Apoi, lucrurile au evoluat si au inceput sa fie folosite schiuri cu panze. Ideea apartine unui american inventiv, Michael Jeoffrey.

Intr-o dimineata de iarna, acesta si-a invitat prietena la o plimbare cu schiurile. Iesind din oras s-au indreptat spre dealul din apropiere. Deodata, s-a starnit un vant puternic, care a umflat fusta tinerei si a impins-o departe de prietenul ei. Ca urmare, Jeoffrey a inceput sa schieze luand cu sine si o panza bine intinsa (asemenea unui zemu de hartie). Asa s-au nascut schiurile cu panze

Mai tarziu, acestea au fost “reinventate” de francezii Jean-Pierre Clair si Francois Lecomte, doi pasionati ai sporturilor de iarna. Acestia au montat o vela pe o pereche de schiuri care, bineinteles, se deplaseaza cu ajutorul vantului. Ei au numit aparatul lor “Wind-sky-ing”, o aplicatie a principiului de Wind-surf, dar pe zapada in loc de apele marilor!

Este vorba de un sport foarte placut, care pretinde indemanare si forta, putandu-se obtine chiar viteze mari, in timp ce unii considera ca exista potentiale pericole, in timpul deplasarii, mai ales cand este vorba de a stopa alunecarea.

Specialistii francezi in materie sustin ca daca se ataseaza o vela la costumul de schi, pericolul de accidente se reduce simtitor. Schiorii amatori au la dispozitie in acest sens hanorace speciale, prevazute cu o panza din fire poliamidice in suprafata de 3 mp, fixata de maneci si care se poate atasa si de incaltaminte. Scopul echipamentului cu vele este franarea vitezei de coborare. In cazul cand schiorul se gaseste in fata unei pante abrupte, nu are decat sa “inalte” vela, adica sa desfaca larg bratele si alunecarea la vale se desfasoara cat mai lin cu putinta.


Schiatul este un sport
, iar dincolo de schiullpin, in articolele urmatoare veti putea vedea ca putem vorbi si despre schi pe apa, schiat pe nisip si chiar pe iarba.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: