Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Sarbatori si obiceiuri taranesti Dragaica

Miercuri, 16 Ianuarie 2013 17:06

Sarbatori si obiceiuri taranesti - Dragaica

Dragaica se serbeaza de Sanziene, la 24 iunie. Dimitrie Cantemir a consemnat-o ca avand inceputul in Moldova, in veacul VII. Este, de asemenea, atestata in Muntenia si in Transilvania (1.640).

Preluand vechi rituri daco-romane, Dragaica este un obicei popular al coacerii holdelor. In timpul cand incepeau sa se coaca semanaturile, toate fetele din mai multe sate megiese se adunau si o alegeau pe cea mai frumoasa dragaica dintre ele.

Fiecare dintre ele ar fi dorit sa i se faca aceasta mare cinste ce ar fi inaltat-o in ochii tuturor flacailor.

Dragaica este apoi gatita de celelalte fete, de “suratele” ei, cum isi spun, cu o cununa de spice si cu multe basmale colorate, punandu-i in mana cheile de la jitnite (hambare, patule).

Fetele cu Dragaica in frunte merg in lanuri, implorand natura sa dea recolte bogate, cu spicul cat vrabia. Langa lan se incinge o hora mare a fetelor care-i striga in rastimpuri Dragaicei: “Hai, Dragaica, sa sarim / Sa sarim, sa sarim / Ca stii iarna ce patim / Cu malai din rasnicioara / Cu pestele din undicioara”.

Dupa joc, Dragaica se intoarce de la camp, cutreierand toate satele de unde sunt venite fetele care au ales-o caa mai frumoasa dintre ele. Pretutindeni, oamenii o intampina cu voie buna.

Autor: Traian Dumitrescu

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: