Interferente.ro Descopera Natura Sangele voinicului Nigritella rubra si Nigritella nigra

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011 04:00

Sangele voinicului (Nigritella rubra si Nigritella nigra)

 

Sangele voinicului (Nigritella rubra si Nigritella nigra) este o planta din familia Orchidaceae si este una dintre cele 58 de specii de orhidee care pot fi intalnite si in Romania. Florile acestora – inflorescente conice – par rubine stralucitoare in bataia Soarelui. Mirosul lor caracteristic, amintind de vanilie, este atat de patrunzator, incat prezenta podoabei sangerii poate fi simtita de la distanta. Infloresc incepand cu luna mai-iunie pana prin august-septembrie. Cum pot fi deosebite: unele inflorescente sunt mai rotunde si bat in negru (Nigritella nigra), altele sunt mai lunguiete si mai trandafirii (Nigritella rubra).

O picatura din sangele voinicului ce lupta cu balaurul-cu-sapte-capete a cazut pe o floare fara culoare. De atunci floarea a devenit purpurie.” Asa spune o legenda despre nasterea acestei orhidee gingase, intalnita pe pajistile alpine, pe branele abrupte si acoperite cu iarba, ori printre stancarii insorite.

Este o planta monument al naturii si este ocrotita prin lege. 

 

Caracteristici si descriere

 

Nigritella nigra

Se mai numeste musucel si este o planta perena care are in pamant 2-5 tuberculi comprimati si divizati, din care pornesc radacinile. Tulpina este ierboasa, dreapta si inalta de 8-20 cm. Frunzele au o forma lineara, inguste, alungite si orientate spre cer. Culoarea lor este de un verde inchis pe fata superioara si un verde mai palid pe fata interioara. Tulpina poarta terminal o inflorescenta de forma oval-globuloasa, formata din numeroase flori de culoare rosu-purpuriu inchis spre negricios. Florile sunt mici si numeroase, stranse la varful tulpinii intr-un ghem oval. Ele raspandesc in jur un parfum puternic, frumos mirositor, asemanator celui de vanilie. Infloreste din iunie pana in septembrie. Planta este inalnita in etajul subalpin.

Aspectul deosebit al florii si parfumul suav au facut ca ea sa fie culeasa foarte mult astfel ca pe multe plaiuri de munte ea a disparut definitiv, in general fiind o specie rara, care, in Romania, este declarata monument al naturii.

 

 

Nigritella rubra

Este inrudita cu specia anterioara, de care o deosebesc mai multe caracteristici. Inflorescenta este, de obicei, mai mare decat la Nigritella nigra, forma fiind ovoidala sau conic ovoidala. Florile sunt mai deschise la culoare fiind de culoare ros sau rosu-purpuriu-inchis. Poate fi intalnita in pajistile din etajele alpin si subalpin. Este, de asemeni, monument al naturii.

 

Habitat

Culease an de an, florile de sangele voinicului s-au rarit si nu mai pot fi intalnita in Romania decat pe pajistile alpine si subalpine din Muntii Bucegi, Buzaului si Ciucas.

In Europa este raspandita in Alpi, Pirinei, Apenini, Balcani si Carpati.

 

Celor care vor avea bucuria de a o intalni in drumetiile lor le amintim recomandarea lui Emil Pop valabila si pentru alte flori: “Aviz staruitor celor care cu toata oprelistea oficiala, nu-si vor birui ispita: sa rupa ori sa taie numai partea aeriana, sa crute organul din care va renaste floarea; pacatul lor va fi mai mic.”

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: