Vineri, 03 Aprilie 2015 01:00

Sambata lui Lazar

Sambata lui LazarSambata dinaintea Floriilor se numeste Sambata lui Lazar. Si ea se numeste de aceea asa, pentru ca in aceasta sambata romanii serbeaza amintirea a trei Lazar si anume:

·         a lui Lazar cel sarac, despre care e vorba si in Evanghelia lui Luca XVI, 19-31;

·         a lui Lazar din Vitania, fratele Martei si al Mariei, pe care l-a inviat Domnul nostru Iisus Hristos, inainte de Duminica Floriilor, ziua in care a intrat in Ierusalim;

·         a unui Lazar numit alminterea si Lazarel sau Lazarica, care a murit de dor de placinte.

Tot in aceasta zi romancele de pretutindeni fac si coc felurite copturi si mai cu seama placinte, care le impartesc apoi sarmanilor de pomana, anume ca sa nu pateasca si ele cum a patit mama lui Lazar, care a murit de dor de placinte, sau ca avutul care n-a voit sa dea lui Lazar cel sarac nici macar o singura faramitura de paine de pe masa sa ca sa-si potoleasca foamea.

In ziua aceasta e bine de dat de pomana. Daca fratele lui Lazar cel sarac n-a fost bun la inima si indurat, macar ca era destuld e bogat, atunci cel putin noi sa fim mai indurati si sa dam pentru cei saraci, caci, facand aceasta, Lazar cel sarac cere de la Dumnezeu iertarea pacatelor noastre.

In Sambata lui Lazar nu e pacat de lucrat, numai de tors nu e bine, pentru ca sa nu se imbaleze mortii, sa nu li se dea bale, caci in aceasta zi toti mortii fara deosebire astepta la poarta raiului.

Drept aceea, nevestele, afara de tors, fac toate celelalte lucruri. Unele dintre ele merg in padure si aduc o buruiana numita tata vacii, pe care o dau apoi vacilor, ca sa dea lapte.

Fetele rasadesc in aceasta zi florile, crezand ca le va merge bine, pentru ca-i Sambata lui Lazar si a Floriilor.

Romancele au obiceiul de a scoate in aceasta zi vesmintele, straiele si hainele din casa afara spre a le aerisi in curte.

O alta traditie spune ca e bine ca fetele, in preseara Floriilor, sa scoata si sa puna oglinda impreuna cu camasa curata, care e menita spre imbracare in ziua de Florii, sub un par altoit, ca dimineata sa rasara soarele peste ele.

Cu oglinda si camara aceasta se fac apoi farmece pentru dragoste si sanatate.

Unii romani au credinta ca nu e bine sa se planteze nici un fel de pom in saptamana dinainte Floriilor. De asemenea, nu e bine se faca semanaturi si straturi pentru zarzavaturi, crezandu-se ca nu vor face fructe, ci numai flori.

In unele parti ale tariie este datina ca sambata inainte de Duminica Floriilor, si anume dimineata, sa se adune toti copiii si copilele la scoala, unde venea si preotul cu cantaretii si cu icoana Domnului nostru Iisus Hristos. Dupa ce s-au adunat cu totii la un loc, cantaretii si preotul, care e imbracat bisericeste, iau icoana Domnului, incep a canta "Aratatu-s-au ale adancului izvoare" si, dimpreuna cu dansii canta copiii si copilele.

Astfel, "avand fiecare in mana ramuri de finic", "se duc in rand si cantand pana la biserica". Ajungand la biserica, pun ramurelele in "pridvorul bisericii si, dupa ce intra toti in biserica, citeste preotul rugaciunea de iertare (ingenunchind toti) si apoi miruieste pe toti la iconostas".


Related news items:
Newer news items:
Older news items: