Interferente.ro Cultura Diversitate Salzburg orasul lui Mozart

Duminică, 20 Iulie 2014 01:17

Salzburg – orasul lui Mozart

Salzburg orasul lui MoazartSalzburg a fost un oras al muzicii cu multe sute de ani inainte de Mozart. Muzica facea parte integranta din viata locuitorilor sai, de la nobili la oameni de rand. Cele 25 de biserici ale orasului isi insoteau vecerniile cu sunete de orga, catedrala avea si un celebru cor de sopranisti. In 1617 s-a reprezentat la Salzburg, pentru prima oara in Austria, o opera italiana. La fiecare colt de strada se auzeau cantecele populare tiroleze. In multe dintre casele orasului se facea muzica.

Dar numai aparitia lui Mozart a dat orasului muzicii faina si stralucire. Titlul cel mai de pret al Salzburgului este, acum, acela de a fi locul de obarsie al unui geniu al muzicii.

O multime dintre locurile, colturile si chiar privelistile Salzburg-ului sunt legate astazi de numele, de viata si de opera lui Mozart. Casa cu nr. 9 din Getreidegasse, in a carei mansarda s-a nascut, in dupa-amiaza zilei de 27 ianuarie 1756, Wolfgang Gottlieb (Amadeus) Mozart, este muzeu memorial.

Sala de festivitati din cadrul resedintei arhiepiscopatului, unde, in cadrul concertului din noaptea Anului Nou 1761, baietelul de 6 ani neimpliniti si-a dat pentru prima oara masura geniului sau – dirijand corul si orchestra Curtii si improvizand la vioara si orga o muzica nemaiauzita pana atunci – a fost transformata, inca din 1841, in Mozarteum (sala a fost restaurata in 1914). In 1842, marelui salzburghez i s-a ridicat statuie.

Festivaluri Mozart au inceput sa se desfasoare in oras din 1877, dar abia in vara anului 1917 poetul si dramaturgul Hugo von Hofmanstahl a initiat Asociatia Festivalului Salzburg si a anuntat pregatirea unui festival anual, pentru care asezarea ofera un minunat cadru. Realizarea propriu-zisa a acestui festival a inceput dupa incheierea Primului Razboi Mondial. Programul contine, pe langa reprezentarea de opere (ale lui Mozart, inainte de toate, si cele ale lui Richard Strauss), concerte si serate de de lieduri. Un specific deosebit l-a conferit, inca de la primele editii, montarea celebrei piese a lui Hofmanstahl – “Jederman”, in regia lui Max Rheinhardt, in spatiul din fata Domului, excelent decor pentru acest mistr medieval in transcriptie moderna.

Acestui festival de vara i s-au alaturat, peste cateva decenii, festivalul de Paste, inaugurat in 1967 de Hebert von Karajan, un alt celebru muzician austriac.

Mihai Ielenicz

 

Citeste mai multe informatii despre acest oras Sazburg – o bijuterie a Austriei.