Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Salvia o planta aromata benefica sanatatii organismului

Duminică, 24 Mai 2015 11:10

Salvia - o planta aromata benefica sanatatii organismului

Salvia o planta aromata benefica sanatatii organismuluiSalvia (Salvia officinalis) este considerata ca fiind o iarba sacra. Datorita substantelor foarte active care “curg” prin “venele” ei, salvia a fost considerata inca din timpuri stravechi drept “planta a vietii”, menita sa prelungeasca longevitatea si sa intretina memoria pana la senectute. De altfel, chiar si numele ei latin – “salvia” (de la “salvare”) – inseamna a ingriji, a salva, iar romanii o considerau planta sacra. Si azi, in anumite regiuni din zona marii Mediterane, i se spune “iarba magica”, “iarba sfanta”.

Planta mediteraneana, salvia creste si in zone temperate sau reci, din nordul european. Frunzele ei, colorate intr-un verde ce bate spre gri, degaja o mireasma caracteristica. Are florile mici, de culoare mov, roz sau rosii. Albinele, care se dau in vant dupa ele, fac o miere de salvie, din pacate greu de gasit pe la noi. Salvia salbatica, care creste in locurile insorite, are aceleasi virtuti ca si salvia de gradina, care se cultiva pe soluri uscate, alcaline, dar bine drenate. Se planteaza la 40-50 cm distanta, iar frunzele se culeg inaitne ca planta sa faca flori. Se usuca intr-un spatiu umbros si bine aerisit.

Ca modalitati de utilizare, amintim urmatoarele:

· Sanatate – frunzele activeaza digestia, sunt antiseptice, actioneaza impotriva micozelor si contin hormoni naturali – estrogen. Se foloseste si pentru combaterea diareei. Un ceai de salvie baut dupa masa face bine la stomac si la intestine. Ceaiul si vinul de salvie sunt tonice nervoase si innoiesc sangele. Ceaiul de salvie reduce tranpiratia in exces, potoleste tusea si raceala, ajuta la perioadele menstruale neregulate si in menopauza. Potoleste inflamatiile gurii si ale gatului, in gargara.

Atentie, salvia nu trebuie administrata in doze prea mari si vreme prea indelungata. O infuzie se prepara dintr-o lingurita de plant,a oparita cu o cana de apa.

· Cosmetica – o infuzie de salvie, adaugata in apa de clatit, da reflexe frumoase parului carunt sau inchis si combate matreata. Se foloseste si pentru aburi pentru fata sau ca lotiune astringenta, in tenul cu pori dilatati. Dintii frecati cu frunze de salvie se albesc. Gargara cu infuzie de salvie combate mirosul urat al gurii.

· Bucatarie – se aromeaza cu ea mancarurile din carne de porc, vita, vanat si umpluturile care se baga in pui si curcan. Florile se salvie dau gust placut salatelor si pot aromatiza uleiul si otetul. Tocate marunt, frunzele de salvie se pun in branza de vaci, in unt sau in sosurile cu unt.

· In locuinta – salvia uscata, pusa intre rufele din dulap, alunga moliile. Arse pe un resou sau fierte in apa, frunzele de salvie improspateaza aerul din incaperi. Fumul de salvie indeparteaza mirosul de animale si de mancare.

Atentie, femeile care alapteaza nu trebuie sa foloseasca salvie. Nici epilepticii, pentru ca poate sa declanseze crize.