Interferente.ro Descopera Curiozitati Salutul strangerea de mana si Ziua mondiala a salutului 21 noiembrie

Miercuri, 17 Noiembrie 2010 01:43

Salutul, strangerea de mana si

Ziua mondiala a salutului 21 noiembrie

 

Pe 21 noiembrie se aniverseaza Ziua mondiala a salutului (World Hello Day), sarbatoare initiata in 1973 de fratii Brian si Michael McCormack din Omaha, statul american Nebraska. Ziua mondiala a salutului a fost initiata ca raspuns la conflictul dintre Israel si Egipt din toamna anului 1973, o forma de protest nonviolent la adresa razboiului.

 

 

 

 

Peste 30 de laureati ai Premiului Nobel pentru pace au realizat importanta acestei zile si au sustinut semnificatia ei, recomandand utilizarea acesteia ca instrument pentru mentinerea linistii si pacii.

 

Salutul pe meridiane  

Ahoj - ceha

Ave - latina

Bonjour - franceza

Ciao - italiana

Hallo - germana

Hej - daneza

Hello - engleza

Hola - spaniola

Ja sas - greaca

Merhaba- turca

Ola - portugheza

Salom - ebraica

Saluton - esperanto

Konnichi wa - japoneza

Zdravstvuitie - rusa

 

Origine

Primele atestari ale salutului se refera la formele de supunere si dateaza din vremea primelor dinastii chineze. Oamenii de rand trebuiau sa-si acopere ochii cu palma pentru a nu fi orbiti de lumina emanata de stralucitorul imparat.

In vremea romanilor “Ave Cezar!” era insotit si de strangerea antebratelor, ca semn de incredere, bratul neinarmat simbolizand pacea si prietenia.

In epocile cavalerilor domnitele erau salutate cu reverente adanci si sarutarea mainii inmanusate. Ludovic al XIV-lea o saluta si pe ultima bucatareasa cu aceeasi curtoazie pe care o manifesta si fata de stralucitoarea domnisoara Devaliere.

 

Salutul si simboluri

Fiecare tara are cate un element specific pentru simbolul salutului.

In cultura japoneza exista o regula a salutului care se pastreaza inca de pe vremuri. Acestia se saluta printr-o inclinare a gatului si trunchiului in directia celui care este salutat. In Turcia exista obiceiul ca supusii sa sarute varful papucului sultanului. Indienii, in semn de salut, fumau din renumita “pipa a pacii”. Unii orientali saluta impreunandu-si palmele la piept si aplecandu-se usor.

In limba romana exista numeroase formule de salut, in raport cu momentul zilei si cu persoana careia ii adresam aceasta forma de respect.

 

Salutul si codul bunelor maniere

Salutul este prima manifestare de curtoazie fata de alta persoana. In codul bunelor maniere ni se specifica cum este corect sa salutam. Este politicos sa raspundem oricarui salut, iar stransul mainii, la barbati, sa se efectueaze scurt si ferm.

Iata cateva reguli de baza referitoare la salut, asa cum sunt indicate de Codul bunelor maniere:

- barbatii saluta primii femeile;

- persoanele mai tinere saluta primele pe cele mai in varsta;

- subalternii ii saluta pe superiorii in grad;

- la intrarea intr-o incapere, noul venit saluta multimea.

 

Reguli

Se intampla uneori ca doua astfel de criterii sa intre in contradictie. In aceste cazuri vor fi ur­mate regulile de mai jos:

- barbatul va saluta femeia indiferent de varsta sau de functie, atat in viata particulara, cat si la locul de munca;

- intre persoane de acelasi sex, varsta domina functia in viata particulara, dar la locul de munca situatia este inversa;

- daca nu exista nicio deosebire intre cele doua persoane conform criteriilor de mai sus, cel care este in miscare il va saluta pe cel care sta pe loc.

 

Daca persoanele se intalnesc in cadrul institutiei de mai multe ori in cursul unei zile, se saluta numai prima data. Daca persoanele s-au intalnit in afara institutiei, se despart la un mo­ment dat, iar apoi se reintalnesc, salutul se repeta.

In timpul salutului se folosesc si formulele: “buna dimineata”, “buna ziua” sau “buna seara”. La intalnirile oficiale se pronunta denumirea rangului: „buna ziua ... domnule director, presedinte, ministru”, etc.

Cand cineva intra intr-o camera, birou, local, sala de asteptare, etc. unde se gasesc una sau mai multe persoane, va saluta primul cu voce tare, indiferent de situatia sa fata de ceilalti.

 

Strangerea de mana

Strangerea de mana poate interveni fie cand persoanele care s-au salu­tat se opresc pentru a sta de vorba sau a continua drumul impreuna, fie cu ocazia prezentarii lor. In cazul strangerii de mana rolurile sunt inversate: femeia este aceea care intinde prima mana, persoana cea mai in varsta celei mai tinere si persoana cu grad superior celei sau celor cu grad inferior.

O strangere de mana corecta este ferma si dureaza 3-4 secunde. Cel mai bine este sa asteptati pana vi se intinde mana. Daca acest gest nu are loc dati din cap in semn de salut. Nu strangeti mana cu amandoua mainile deodata, deoarece acest gest poate fi folosit doar intre cunostinte vechi.

O strangere de mana moale sugereaza slabiciune, mai ales daca mana este rece si umeda, dar nicio strangere de mana brutala nu este indicata. Apucarea varfurilor degetelor mainii celuilalt sugereaza, pe de alta parte, o lipsa de incredere in sine.

 

Situatiile in care trebuie sa dati mana cu cineva sunt urmatoarele:

- cand sunteti prezentat cuiva si cand va luati ramas bun;

- cand cineva din afara intra in biroul dumneavoastra;

- cand dati peste cineva cunoscut in afara biroului;

- cand intrati intr-o incapere, sunteti salutat de catre cunoscuti si vi se face cunostinta cu persoanele prezente care nu fac parte din institutie;

- cand parasiti o adunare frecventata de oameni din afara.

In toate imprejurarile, barbatii se ridica pentru a strange mana inter­locutorului. Femeile, in schimb, nu se ridica in picioare decat cand este vorba de o persoana mult mai in varsta sau pe care doreste s-o onoreze in mod special.

Sarutul mainii continua inca sa fie practicat in numeroase locuri sau imprejurari, fiind considerat ca o forma de curtoazie, mai ales cand este vorba de femei in varsta sau casatorite, de sotii de inalti demnitari, etc. Sarutul mainii se face intr-o forma politicoasa, prin aplecarea corpului. Este gresit sa se sarute mana inmanusata. De asemenea, este gresit sa se rezerve acest gest numai pentru unele dintre femeile care se afla impreuna.

 

Nu uita ca este obligatoriu sa raspunzi la orice salut deoarece a refuza sa raspunzi la un salut inseamna sa-l jignesti grav pe cel care ti s-a adresat!!!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: