Interferente.ro Lifestyle Retete Rosii conservate intregi

Luni, 29 August 2016 00:12

Rosii conservate intregi

Dupa aspect si mod de preparare, rosiile conservate intregi se aseamana cu compoturile de fructe. Rosiile intregi se asaza in borcane, care se inchid si se sterilizeaza. Ele pot fi umplute cu suc obtinut din rosii.

Pentru conservare trebuie alese cele mai bune rosii de forma ovala, prunisoare sau in forma de para. Pot fi folosite si rosiile rotunde, numai ca in acest caz se vor lua rosii mai marunte, doarece cele mari isi pastreaza greu forma in conserve.

Nu se vor conserva rosii care au defecte.

La inceput rosiile trebuie bine spalate in apa.

Rosiile conservate intregi se pot conserva fie cu coaja, fie fara coaja. Conservele de rosii curatate de coaja sunt de calitate mai buna si de aceea se recomanda sa fie facute in casa.

Rosiile coapte, spalate, se pun intr-un vas gaurit sau intr-o strecuratoare si se scufunda intr-un vas cu apa cu temperatura de 95-98ºC. Se tin in aceasta apa 1-2 minute apoi se scot si se introduc in apa rece tot cu strecuratoare si se tin din nou 1-2 minute. Ca rezultat, pe coaja apar crapaturi si ea poate fi curatata usor cu mana sau cu cutitul. Este mai bine sa se jupoaie coaja incepand din partea opusa coditei.

Dupa aceasta se asaza atent in borcane astfel incat sa ramana cat mai putin spatiu gol intre ele. In acest caz nu este necesar ca rosiile sa se mai acopere cu lichid, ci se inchid ermetic si se sterilizeaza. Daca raman spatii libere atunci se vor umple cu apa fierbinte, cu saramura slaba 2-3% (1 lingura sare la 1 l apa) sau cu suc obtinut din rosii prin strecurarea lor prin sita.

Se adauga sare (1 lingurita la un borcan de 1 litru).

Daca rosiile se prepara cu coaja, atunci dupa spalare, nu se mai oparesc, ci se asaza in borcane cu atentie ca sa nu plesneasca coaja. Se adauga saramura de 2-3% tarie. In loc de saramura se poate adauga sos fierbinte de rosii, obtinut prin strecurarea rosiilor proaspete prin sita. Astfel va fi mai bine folosita capacitatea ambalajului.

Pentru ca prin sterilizare sa nu crape, rosiile se vor intepa din loc in loc cu un ac inainte de asezarea lor in borcan.

Pentru sterilizarea rosiilor trebuie un timp mai indelungat decat pentru compoturile de fructe (borcanele de 0.5 l se sterilizeaza in apa fierbinte 35 minute, cele de 1 l 40 minute, iar cele de 3 l 60-70 minute).


Newer news items:
Older news items: