Interferente.ro Descopera Civilizatii Romanii viata si obiceiurile acestora

Sâmbătă, 31 Octombrie 2015 01:03

Romanii, viata si obiceiurile acestora

Romanii viata si obiceiurile acestoraRomanii traiau in Italia si intr-o multime de alte tari dimprejurul ei. Ei erau oameni inalti, voinici si plini de curaj.

Haina cea mai insemnata a Romanului era toga. Toga era un fel de manta tesuta din lana alba, lunga, fara maneci si cu colturile rotunjite. Romanii nu intrebuintau de obiceiu palarii, nici barbatii, nici femeile. Totdeauna ieseau cu capul gol, chiar si pe arsita soarelui. In picioare purtau sandale, adica un fel de talpi de lemn sau de piele, legate de picior cu curele.

Casele Romanilor erau zidite din caramida, erau tencuite si spoite, nu ca la Daci. Orasele lor erau de obicei ridicate pe coline si erau inconjurate cu ziduri; ele aveau piete mari, unde se aduna poporul. In piete si pe strazi erau o multime de statui si de temple zidite din marmura.

Romanilor le placea foarte mult agricultura. Mai fiecare cetatean avea cate o bucata de pamant, pe care o muncea cu drag. Unii din ei iubeau si mestesugurile. Mestesugarii erau scutiti de serviciul militar.

Femeilor romane le placea sa toarca inul si lana si sa teasa postavul si panza. Ele ingrijeau mult si de copii. Cea mai mare fala a unei mame romane era sa aiba copii bine crescuti. Se poveste ca o femeie romana, numita Cornelia, mama Grahilor, avea doi copii pe care-i iubea si de care se ingrijea si ziua si noaptea. Odata veni la dansa o prietena, care aduse vorba de bogatii si o intreba daca are ai dansa lucruri scumpe. «Da», ii raspunse Cornelia, «iata, acestea cunt odoarele mele!» arata pe cei doi fii ai sai, care au ajuns mai apoi cei mai de frunte barbati ai Romei.

Pe strada, lumea se da in laturi, ca sa faca loc femeii romane. Acela care ar fi indraznit s-o batjocoreasca, era pedepsit cateodata chiar cu moartea.

Romanii erau oameni credinciosi. Ei se inchinau insa la mai multi zei. Cel mai mare zeu se numea Jupiter.

Comertul, semanatul, secerisul alte lucrari aveau fiecare zeul lor deosebit.

Romanii au fost carmuiti intai de regi si mai apoi de doi consuli care erau alesi de popor. Mai tarziu au fost carmuiti de imparati. Intre imparatii mari ai Romei a fost si Traian, care a avut razboaie crancene cu Dacii.

Romanul era harnic in timp de pace si viteaz fara seaman pe campul de lupta. El isi iubea foarte mult tara. Se povesteste ca fiii unui consul s-au rasculat impotriva Romei. Ei au fost prinsi si consulul, tatal lor, a poruncit sa li se taie capetele chiar in fata lui. Pentru scaparea tarii lui, soldatul roman isi da bucuros viata.

Armatele romane, cu asemenea soldati, biruira pretutindeni. Hotarele lor se largira necontenit si alcatuira cea mai puternica, imparatie din lume.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: