Interferente.ro Descopera Istorie Romanii sub stapanirea fanariotilor

Miercuri, 09 Noiembrie 2016 00:57

Romanii sub stapanirea fanariotilor

Romanii sub stapanirea fanariotilorLa un moment dat, grecii au ajuns la Constantinopole in numar destul de mare, fiindca multi din ei erau bogati si imprumutau pe turci cu bani. Din ei, sultanul si-a ales talmaci, adica slujbasi care sa se inteleaga cu alte neamuri straine, caci Coranul nu le dadea voie turcilor sa invete alta limba decat pe a lor. Grecii au ajuns, in acest fel, sa cunoasca toate tainele turcilor si s-au facut oameni de incredere ai sultanului. Cu timpul, ei au reusit sa fie numiti chiar domni in tarile noastre.

Domnia greceasca a inceput in Moldova in anul 1711 si in Muntenia in anul 1716, si a tinut mai bine de 100 de ani. Domnii greci se nuemsc fanarioti, dupa o mahala din Constantinopol, numita Fanar.

Cei mai multi dintre ei erau oameni foarte rapitori si, cand au venit la noi in tara, au pus biruri cu nemiluita, pe care le-au tot sporit necontenit. Pe casa, pe oi, pe vaci, pana si pe fumusrile de la casa, grecii au pus biruri. Slujbasii domnesti au cutreierat necontenit prin sate si orase ca sa stranga aceste dari.

Oamenii, care nu puteau sa plateasca, erau pedepsiti cu multa asprime. Pe unii i-au inchis in casa si i-au inecat cu fum de ardei, pe altii i-au legat la ochi si i-au batut, ori ii dezbracau pe copiii acestora iarna si ii tarau prin zapada groasa. Ca sa scape de atatea chinuri, oamenii au fugit in munti sau au fugit in alte tari, lasand satele si targurile pustii. Banii adunati cu atata cruzime au intrat in pungile grecului si ale turcului.

Dar n-au fost destule atatea rele pe capul romanului! In timpul fanariotilor au avut loc multe razboaie intre rusi si turci. La fiecare din aceste razboaie, tara noastra a fost calcata de ostile turcesti si rusesti, iar suferintele romanilor au fost atunci si mai mari. Orasele, targurile, satele si manastirile au fost arse, pradate sau daramate de armatele straine. Dupa ce ele s-au retras din tara, oamenii n-au mai gasit nimic cu ce sa se hraneasca. Au fost nevoiti sa manance coaja de copac sau gunoi de vite. Multi insa s-au chinuit si au murit de foame. Dupa foamete, s-a instalat ciuma, care a sting vieti a mii de romani. Si tocmai in aceste timpuri de saracie, domnii fanarioti au sporit necontenit darile, ca sa se imbogateasca.

Astfel, mai bine de o suta de ani, neamul romanesc a suferit jafurile domnilor greci care se numeau: unii Mavrocordat, altii Calimah, Carahea, Mavrogheni, Moruzi si Sutu.

Toti acestia, cu neamurile lor, au supt ca niste lipitori un veac din munca poporului roman.