Interferente.ro Lifestyle Retete retete de dovleac

Vineri, 27 August 2010 14:39

Retete – dovleac

 

 

Supa de dovleac

Ingrediente:

1 dovleac mare

2 cepe

50 gr. unt sau margarina

4 rosii mari

100 ml smantana

frunzulite de patrunjel verde

1 morcov

1 telina mica

sare si piper dupa gust

 

Mod de preparare:

 Se curata cepele, se taie in doua si se toaca marunt fiecare jumatate. Se curata dovleacul de coaja, se taie in trei, se indeparteaza cu un cutit semintele si se taie apoi cuburi - ceva mai mari. Se pune untul sa se topeasca intr-o tigaie si se caleste in el dovleacul si ceapa, amestecand continuu. Cand ceapa devine transparenta, se ia tigaia de pe foc si se pune deoparte.

 

Se cresteaza rosiile, se oparesc intr-un vas mai mare cu apa clocotita, se curata de pielita si se trec printr-o sita. Se amesteca intr-o oala rosiile pisate cu morcovul si telina curatate si taiate marunt, dovleacul si ceapa. Se pun pe foc cu 1,5 l de apa si dupa ce incep sa clocoteasca se acopera cu un capac. Se lasa sa fiarba incet 20-30 de minute la foc mic. Se adauga sare si piper dupa gust. Se mixeaza legumele fierte impreuna cu zeama in robotul de bucatarie, se rastoarna inapoi in oala si se adauga smantana, incalzind supa pe flacara mica. Se lasa sa se incorporeze bine.

 

 

Dovleac copt cu scortisoara

Ingrediente:

1 bucata mare de dovleac

scortisoara

zahar

coaja de lamaie

Mod de preparare:

Se taie dovleacul in bucati subtiri si lungi. Intr-o tava unsa cu ulei sau margarina se pun felii de dovleac intepate cu furculita din loc in loc, cu zahar, scortisoara si coaja de lamaie rasa. Se adauga putina apa in tava ca sa se inmoaie dovleacul la abur putin, iar spre sfarsit se lasa la cuptor la foc mic pentru caramelizarea dovleacului de deasupra.

 

 

Budinca de dovleac, ciuperci si rosii

Ingrediente:

ciuperci - 500 gr

dovleac - 200 gr

rosii - 400 gr

sare

piper

Mod de preparare:

Se taie ciupercile in feliute, rosiile in rondele si dovleacul in cubulete. Se piseaza usturoiul si se amesteca cu uleiul si cu cimbrul taiat marunt. Se unge o tava cu ulei si se aseaza in straturi alternative ciupercile, dovleacul, rosiile, cascavalul. Se adauga sare si piper dupa gust pe fiecare strat. Deasupra se toarna uleiul condimentat in care se adauga si 2 linguri apa.
Se acopera tava cu folie si o tinem la cuptorul bine incalzit, la foc potrivit, 15 minute, apoi se ia folia si se lasa mai departe la copt pana cand legumele s-au inmuiat suficient. La servire, se orneaza budinca cu frunze proaspete de cimbru.

 

 

Crema de dovleac

Ingrediente:

cubulete de dovleac - 200 gr.

biscuiti simpli, fara crema - 2

smantana proaspata - 2 linguri

unt - 1 lingurita

seminte chimen - 1 lingurita

sare

Mod de preparare:

Se fierb 2 minute semintele de chimen in 500 ml apa si apoi se lasa la infuzat 15 minute, cu vasul acoperit. Se strecoara, apoi in aceasta infuzie de chimen se fierbe dovleacul taiat in cubulete cat mai mici. Cand dovleacul s-a inmuiat suficient, il strecuram si se face din el un piure fin in care se adauga untul si smantana. Pentru omogenizare se adauga din lichidul in care au fiert cubuletele - cat este necesar pentru a obtine consistenta dorita . Se serveste crema de dovleac cu biscuiti ca si gustare de dimineata.

 

 

Paine de dovleac cu nuci

Ingrediente:

unt - 50 gr

nucsoara rasa - 1 lingurita

zahar - 3 linguri

nuci - 100 gr

faina de grau  - 350 gr

cubulete de dovleac - 500 gr

oua - 3

praf de copt - 2 lingurite

sare

Mod de preparare:

Se coc cubuletele de dovleac 20 de minute in cuptor, la foc potrivit. Se fac apoi din ele un piure cat mai fin. In acest piure se adauga pe rand celelalte ingrediente: zaharul, nucsoara, untul topit, ouale batute, faina, nucile zdrobite si praful de copt. Se omogenizeaza bine compozitia si se toarna intr-o tava de chec, unsa si tapetata. Se lasa la copt la foc potrivit, pana cand se rumeneste uniform peste tot. Painea de dovleac cu nuci este potrivita pentru tartine dulci.

 

 

Placinta cu dovleac

 Ingrediente:

1 kg faina

400 gr zahar

150 ml lapte, drojdie cat o nuca

100 ml smantana

4 oua (din care unul pentru uns)

1 castron cu dovleac ras

400 gr unt

zahar vanilat

mirodenii

Mod de preparare:

 

Se dilueaza drojdia in laptele amestecat cu smantana. Se freaca spuma untul cu zaharul, dupa care se adauga ouale si drojdia diluata. Se amesteca bine, se incorporeaza faina si mirodeniile si se framanta un aluat care se lasa sa se odihneasca 15 minute. Se intinde aluatul, se imbraca cu el o tava dreptunghiulara unsa cu unt, inclusiv peretii tavii. Se pune deasupra dovleacul ras amestecat cu zaharul vanilat, se pliaza aluatul din parti peste umplutura, se unge cu ou si se coace 40 de minute la foc mic.

 

 

Risotto cu dovleac

Ingrediente:

2 dovleci rotunzi (nu prea mari)

200 gr orez

2 cepe

1 ardei gras

sare

piper

30 gr unt

salvie

Mod de preparare:

Taiem dovlecii in doua, ii curatam de seminte. Doua jumatati le coacem in cuptor,  30 minute, iar celelalte jumatati le curatam si le dam pe razatoarea mica. Se curata ceapa si ardeiul gras si se toaca marunt. Intr-o cratita se topeste untul si se prajeste ceapa, ardeiul si dovleacul ras - 2 minute. Se adauga orezul, sarea, piperul si se toarna 400 ml apa. Se lasa la fiert pe foc mic. La final se pun frunzele de salvie. Se scoate dovleacul copt din cuptor si se umple cu orezul preparat. Se serveste cald.

 

 

Strudel cu dovleac

Ingrediente:
Aluatul: 2 oua, 300 gr faina, 100 gr unt, 6-7 linguri apa rece, sare

Umplutura: 800 gr miez de dovleac, zahar, 30 gr unt, 20 gr scortisoara, zahar farin
Mod de preparare:

Frecam untul moale cu sarea si faina. Se obtine o gramajoara de firimituri. Se face o adancitura in mijloc si se pun ouale si apa. Se framanta bine 2 minute. Se lasa la rece 30 minute. Se da dovleacul pe razatoarea mare. Se topeste untul intr-o craticioara. Se pune dovleacul ras, zahar dupa gust si scortisoara. Se lasa pe foc mic 10 minute, amestecand continuu. Se intind foi lungi din aluat, apoi se intinde umplutura si de ruleaza. Se aseaza in tava unsa cu unt si se da la copt 30 minute la foc moderat. Cand se racesc, se pudreaza cu zahar farin.

           

 

Piure de dovleac

Ingrediente:  

500 gr dovleac copt

2 cartofi

100 de gr unt

1 cana cu lapte fierbinte

seminte de dovleac

sare

 

Mod de preparare:

Se curata dovleacul, se taie in bucati potrivite si se pune la copt in cuptorul incins. Separat, se fierb doi cartofi. Cand dovleacul este bine copt, strse striveste cu furculita cat de bine se poate. Se adauga cartofii si se amesteca bine cu mixerul, adaugand laptele fierbinte si untul. Se adauga sare dupa gust. Se amesteca in piureul de dovleac o mana buna de seminte de dovleac, putin prajite (seminte crude, decojite). Se serveste fierbinte.

 

 

Rulada cu dovleac

Ingrediente:

Pentru blat:

100 gr faina

1/2 lingurita praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

1/2 lingurita scortisoara macinata

1/4 lingurita sare

3 oua mari

1 cana zahar

1/2 lingurita esenta de vanilie

150 gr piure de dovleac

Pentru umplutura:

225 gr branza dulce de vaci

2 linguri unt

115 gr zahar

1/2 lingurita esenta de vanilie

1 cana nuci macinate

zahar praf pentru ornat

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul. Se captuseste tava cu hartie de copt care se unge si se infaineaza. Intr-un castron mare, se amesteca faina, ouale, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara,cuisoarele si sarea. Se bate compozitia cu mixerul pana devine pufoasa. Se adauga pireul de dovleac si esenta de vanilie, apoi se incorporeaza faina. Se toarna compozitia in tava si se coace 13-15 minute. Se scoate blatul, se pune pe un prosop presarat cu zahar tos, se scoate hartia de copt si se ruleaza.Se lasa sa se raceasca. Intre timp se prepara umplutura: se amesteca branza dulce cu esenta de vanilie, se adauga zaharul si se continua amestecarea pana ce compozitia devine pufoasa, se pune untul si nucile, se amesteca si crema este gata. Se umple blatul cu aceasta crema, se ruleaza din nou, se pune in folie de aluminiu si se tine cateva ore la rece, in frigider, pentru ca crema sa se intareasca si sa se poata felia mai bine. Inainte de servire, se presara zahar praf peste rulada si se feliaza.

 

 

Briose cu dovleac

Ingrediente:

2 linguri ulei

o cana dovleac ras

75 gr zahar

Se pun la calit, cand dovleacul s-a inmuiat se adauga:

2 linguri scortisoara

cateva stafide

jumatate cana cu nuci macinate 

Se opreste focul si se lasa sa se raceasca. Mai departe avem nevoie de:

2 oua

75 gr zahar 

50 gr unt

1 praf de copt 

esenta de vanilie

2 linguri cacao

150-200 g faina

Mod de preparare:

Se bat ouale cu  zaharul apoi se adauga restul ingredientelor. Peste acest aluat se pune si amestecul de dovleac si se amesteca usor. Se pune aluatul in formele de briose captusite cu hartie ondulata. Deasupra se presara nuca de cocos. Se coc 30-35 minute la foc domol.  

 

 

Paste cu dovleac

Ingrediente:

1,2 kg dovleac

150 gr ceapa

50 gr seminte de dovleac

100 gr unt

1 legatura ceapa verde de taiat

400 gr taitei lati

75 gr slanina cu carne

1 lingurita chimen

1 lingurita boia

15 ml frisca

50 gr hrean proaspat ras

sare

Mod de preparare:

Se taie dovleacul in doua, se scot semintele, se curata de coaja, se rade pe razatoarea de dovleac. Se curata ceapa si se taie marunt. Ceapa verde se taie in bucati de 2 cm. Semintele de dovleac se prajesc in 10 g unt. Se sareaza. Taiteii se fierb in apa sarata, se strecoara si se scurg. Slanina taiata felii se rumeneste, prajind-o cate 2 minute pe fiecare parte. Ceapa si miezul de dovleac se pun in untul incins, se adauga chimen si se calesc mestecand continuu, pe foc iute, fara sa se inmoaie prea tare. Se da gust cu sare si boia. Se adauga taiteii si frisca la dovleac, se incalzesc din nou, se adauga si semintele de dovleac si ceapa verde. Daca e necesar, se mai potriveste gustul. Taiteii se asaza pe farfurii cu slanina alaturi, iar deasupra se presara hreanul ras.

 

 

Rondele de dovleac

Ingrediente:

30 gr unt

2 linguri zahar (fin)

1/2 ceasca piure de dovleac (fiert in aburi si zdrobit)

1 ou batut usor

1/2 ceasca lapte

2 1/2 cesti faina amestecata cu 1 lingurita praf de copt

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul. Se freaca untul cu zaharul si se incorporeaza usor dovleacul, oul batut si laptele. Se adauga faina si se framanta un aluat moale. Se intinde aluatul pe planseta infainata si se taie din el cu gura unui pahar rondel. Se aseaza rondelele pe o tava unsa, se stropesc cu putin lapte si se coc 10-12 minute in cuptorul incins. Se servesc calde, cu putin unt.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: