Interferente.ro Lifestyle Retete Retete de cozonac

Duminică, 11 Martie 2012 04:00

Retete de cozonac

 

Cozonacii nu sunt usor de preparat, insa gustul lor este unul deosebit. Majoritatea pastram traditia si, mai ales la evenimente si sarbatori - Paste, Craciun, zile onomastice, etc., pregatim mese gustoase si preparam cozonaci. Va prezentam cateva retete de cozonaci (ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas pentru fiecare reteta de cozonac).

 

 

Cozonac in doua culori

 

Ingrediente

2 kg faina

1 l lapte

300 gr zahar

300 ml ulei

6 oua

drojdie

cacao

esenta de vanilie

rahat

nuca macinata

sare

 

Mod de preparare

Se framanta zaharul, uleiul, sarea, laptele si drojdia, apoi se lasa la dospit. Dupa ce maiaua a crescut, o impartim in 2. O parte o ningem cu cacao (pentru a obtine 2 culori).  Luam apoi cele 2 aluaturi si le framantam bine, pigmentand cu faina (in mod treptat si progresiv) , pentru ca intr-un final sa le punem la dospit.

Se pune foaia de coca cu cacao (colorata) peste cealalta care e alba. Ambele trebuie sa fie rulate, iar intre ele aduagam rahatul taiat cubulete, nuca pisata si stropita cu esenta de vanilie. Cele doua foi se vor rula si se vor depozita. Se da apoi la cuptor, iar la final il unge cu oua batute spuma.

 

 

Cozonacul Panettone italian

 

Ingrediente

50 gr faina
100 gr zahar pudra
200 gr unt

50 ml lapte

drojdie uscata
coaja rasa de portocala
stafide 

100 gr caise uscate

3 oua intregi

alune prajite si sfaramate

sare

 

Mod de preparare

Se adauga lapte caldut peste drojdie si o lasam sa creasca. Se adauga cateva linguri de faina. Acest continut se adauga peste urmatoarea compozitie: faina, ouale, zaharul si untul, amestecate bine. Se framanta bine amestecul obtinut, dupa care se lasa la dospit.

La final, se orneaza compozitia cu stafide, caisele taiate de dimensiunea stafidelor si coaja de portocala.

Aacest gen de cozonac necesita un recipient de copt special cu gaura la mijloc. Tava trebuie sa fie tapetata indeajuns, dupa ce in prealabil am uns-o cu putin unt. Vom tapeta cu ou pe intreaga suprafata a cozonacului Panettone din Italia.

 

 

Cozonac pufos

 

Ingrediente

1 kg faina

5 oua

250 gr zahar

drojdie

½ l lapte

200 ml ulei

sare

nuca macinata

stafide

esenta de migdale

coaja de lamaie

3 linguri cacao

 

Mod de preparare

Drojdia, 2 linguri de faina si 2-3 linguri de lapte caldut se amesteca si se lasa la crescut. Restul de lapte se incalzeste la o temperatura potrivita si se amesteca cu zaharul pana cand acesta se dizolva. Galbenusurile se amesteca cu sarea si coaja de lamaie, apoi se mixeaza bine pana se inspumeaza.

Dupa ce maiaua a crescut, se adauga, treptat, in castronul cu faina si galbenusurile batute, laptele si uleiul. Se face un amestec care se framanta pana cand se desprinde de pe maini, dupa care se lasa la dospit.

Din aluat se fac doua foi, pe care le intindem pe putin ulei, sa nu se lipeasca.

Umplutura se face din albusurile mixate bine de tot si amestecate cu cacao, nucile pisate, esenta de migdale si stafidele inmuiate.

Foile le umplem cu amestecul pregatit, le rulam si le punem in tavi tapetate cu hartie de copt. Le mai lasam la crescut o vreme, dupa care le bagam la cuptor.

 

 

Cozonac simplu

 

Ingrediente

1 kg faina

1 l lapte

7 galbenusuri

400 gr zahar

250 gr unt

4 albusuri

esenta de rom

esenta de vanilie

drojdie

sare

 

Mod de preparare

Intr-un bol, laptele caldut (nu fierbinte) este indulcit cu putin zahar, la care adaugam drojdia. Intr-un alt bol, se amesteca laptele fierbinte cu 4 linguri de faina. Dupa racire, se amesteca continuturile celor 2 boluri. Se adauga faina, dupa care se lasa la crescut circa jumatate de ora.

Trebuie sa obtinem un aluat omogen. Se adauga uleiul, faina si coaja de lamaie si se framanta bine. Galbenusurile sunt frecate cu zahar si sare pana cand se obtine o crema spumoasa. Se amesteca continuturile si se framanta. La final, se adauga esenta de vanilie, se framanta bine si se lasa la dospit. Se dau la cuptor.

 

 

Cozonac traditional

 

Ingrediente pentru aluat

1 kg faina

4 galbenusuri

200 gr zahar

60 gr drojdie

sare

400 ml lapte

200 gr unt

 

Ingrediente pentru umplutura

200 gr miez nuca macinat

100 gr stafide

40 gr cacao

100 gr rahat asortat de fructe

100 gr zahar

vanilie

 

Mod de preparare

Laptele caldut se amesteca cu drojdia, zaharul, galbenusurile, untul moale, sarea, se framanta bine pana ce se dezlipeste de maini si se lasa la dospit. Dupa ce a crescut se imparte in 2 bucati. Fiecare bucata se umple cu umplutura. Se ruleaza si se aseaza in tava unsa cu putin ulei. Se lasa sa creasca in tava dupa care se introduce la cuptor. La final, se pudreaza cu zahar pudra si vanilie.

 

 

Cozonac traditional de Craciun

 

Ingrediente pentru aluat

1 kg faina

drojdie proaspata

300 gr zahar

4 oua

300 ml lapte

150 gr margarina

esenta de rom

sare
coaja de lamaie si portocala

 
Ingrediente pentru umplutura

2 cani cu miez de nuca macinata
6 linguri zahar
100 gr cacao
4 albusuri



Mod de preparare

Se dizolva drojdia cu zaharul si laptele caldut. Se toarna compozitia in faina pusa in prealabil intr-un bol. Se lasa la crescut, dupa cate se adauga ouale batute, mirodeniile, sarea si margarina topita. Compozitia se framanta, apoi se lasa aluatul la dospit. Intre timp, se pregateste umplutura. Miezul de nuca se amesteca cu zaharul, albusurile batute si esenta de rom. Se imparte aluatul crescut in 2 parti si se formeaza 2 cozonaci (impletiti), care se asaza in tavi unse cu margarina sau ulei.Se lasa la crescut jumatate de ora, apoi se ung cu galbenus de ou si se coc la cuptor. La final, dupa preferinte, se pot pudra cu zahar.

 

 

Cozonac trandafir

 

Ingrediente pentru aluat

400 gr faina
30 gr drojdie
2 oua intregi

1 galbenus
1 pahar lapte
2 lingurite zahar
sare
1 lingura rom
zahar vanilat

Ingrediente pentru umplutura

125 gr margarina
100 gr zahar pudra

Mod de preparare

Se freaca drojdia cu 2 lingurite de zahar si putin lapte pana se obtine o maia. Turnam peste faina, punem 2 oua intregi si 1 galbenus frecat cu sare in prealabil, laptele cald, 1 lingura de rom si zaharul vanilat. Se framanta bine aluatul pana face basici si este potrivit de moale, apoi lasam aluatul la cald sa creasca. Intre timp, frecam margarina cu zaharul pudra pana face spuma. Cand aluatul a crescut, il rastorni pe masa de lucru presarata cu faina. Intindemi o foaie groasa de 1 cm, iar peste ea intindem uniform crema de margarina.
Rulam aluatul si il taiem in bucati de 3-4 cm, pe care le asezam pe una dintre fete, intr-o forma rotunda, unsa cu margarina sau ulei.
Atentie: nu asezam bucatile prea indesate ca sa aiba loc sa creasca. Lasam bucatile de aluat sa creasca, le ungem cu albus si le dam la la foc potrivit. La final, se pudreaza cu zahar.

 

Pofta buna!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: