Interferente.ro Lifestyle Retete Retete de cozonac pentru Paste

Duminică, 01 Aprilie 2012 04:00

Retete de cozonac pentru Paste

 

Cozonacii nu sunt usor de preparat, insa gustul lor este unul deosebit. Cozonacul este de nelipsit din meniul de Paste. Va prezentam cateva retete de cozonaci (ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas pentru fiecare reteta de cozonac).

 

 

Cozonac de Paste

 

Ingrediente pentru aluat


1 kg faina
100 ml ulei

30 g unt

450 ml lapte

sare

drojdie
7 galbenusuri

200 g zahar

coji de lamaie si portocola

esenta de rom si de vanilie

Ingrediente pentru umplutura

7 albusuri
50 gr nuca de cocos

300 gr nuca macinata

150 gr zahar

50 g stafide

25 gr cacao

esenta rom si de vanilie

3 galbenusuri pentru uns aluatul

 

Mod de preparare
Se face o maia din 200 gr faina cu drojdia inmuiata in putin lapte caldut si 2 linguri de zahar. Se lasa sa creasca, apoi se adauga treptat restul de faina, laptele caldut, galbenusurile batute cu esentele, zaharul, sarea si coaja rasa. Framantam bine dupa care adaugam cate putin din untul topit si uleiul cald pana se formeaza basicute deasupra. Punem compozitia la dospit.
Intre timp, batem spuma albusurile cu zaharul, adaugam cacao, esentele, miezul de cocos si nuca macinata. Aluatul crescut se imparte in doua parti egale. Intindem cu mana o parte din aluat, punem jumatate din crema pe toata suprafata si lasam loc de 2 degete la marginea dinspre exterior pentru a nu iesi umplutura.
Rulam usor spre marginea exterioara si asezam aluatul in forma tapetata cu hartie de copt. Lasam inca 30 de minute sa creasca iar apoi il ungem cu galbenus batut. Il bagam la cuptorul incins. Procedam in acelasi fel si cu cealalta parte de crema si aluat obtinand astfel 2 cozonaci destul de mari si pufosi. Pentru ornare, putem adauga cubulete de rahat colorat.

 

 

Cozonac impletit pentru Paste

 

Ingrediente

250 ml lapte

1 kg faina

drojdie

2 oua

150 gr zahar

zahar vanilat

2 lamai

200 gr margarina

sare

2 galbenusuri

4 linguri de lapte condensat

zahar pudra

 

Mod de preparare

Se amesteca faina cu drojdia si zaharul vanilat. Se adauga coaja rasa de la 2 lamai. Se bat ouale cu sarea, iar cand compozitia s-a omogenizat, se adauga treptat zaharul. Se amesteca bine pana la omogenizare, dupa care se adauga laptele caldut. Se continua cu margarina si se framanta pana cand toata cantitatea de faina este integrata in aluat. Se presara putina faina deasupra aluatului, apoi se acopera vasul cu un prosop de bucatarie din panza curat si cozonacul este lasat la dospit. Dupa ce a crescut suficient, aluatul este framantat din nou timp de 5-10 minute, apoi este impartit in 6 parti egale. Fiecare bucata este rulata in cordoane egale.

Din trei cordoane se impleteste un cozonac, exact asa cum se face atunci cand dorim sa impletim o coada. Urmeaza sa asezam cozonacul in tava tapetata cu faina sau hartie de copt si este pregatit urmatorul cozonac, urmand aceeasi pasi de lucru. Dupa ce punem ambii cozonaci in tavi, sunt lasati sa creasca pentru inca o jumatate de ora la loc caldut si ferit de curent, acoperiti-i eventual cu un servet de bucatarie din panza curat.

Intre timp, batem bine galbenusurile, iar cand s-au omogenizat adaugam laptele condensat. Mixam in continuare pana cand compozitia se omogenizeaza, apoi cu ajutorul unei pensule ungem la suprafata ambii cozonaci cat mai uniform, incercand sa le cuprindem intreaga suprafata.

Cand cozonacii au crescut suficient, introducem ambele tavi in cuptorul incins incepand cu o flacara mica ce le permite sa isi continue cresterea si continuand cu un foc inspre potrivit spre final, permitandu-le astfel sa se coaca cat mai uniform. Cat sunt inca fierbinti presaram pe ambii cozonaci zaharul pudra.

 

 

Cozonac la Paste

 

Ingrediente

2 kg faina

600 ml lapte

200 gr smantana

100 gr unt

300 ml ulei

8 galbenusuri

500 gr zahar

esenta vanilie

esenta rom

coaja de lamaie

drojdie

sare

 

Mod de preparare

Punem faina intr-un lighean, iar la mijloc facem maiaua. Dizolvam drojdia in lapte si amestecam cu jumatate din faina. Cand maiaua a crescut, adaugam celelalte ingrediente asa. Topim zaharul in putin lapte, iar in galbenusuri punem esentele si sarea.

Adaugam smantana si untul si incepem sa framantam, iar treptat turnam cate putin ulei, dupa care lasam compozitia la dospit.

Intre timp, pregatim umplutura. Batem albusurile cu zahar (8 albusuri si 8-10 linguri cu zahar), adaugam nuca macinata, cacao, esentele de vanilie si de rom, coaja de lamaie, rahat sau stafide inmuiate in rom, dupa preferintele fiecaruia.

Umplem cozonacii, ii ungem cu galbenus, presaram nuca pe deasupra si zahar si ii coacem la foc moderat o ora.

 

 

 

Cozonac pentru Pasti

 

Ingrediente

3 kg faina

1,5 l lapte

9 oua

900 gr zahar

6 pliculete zahar vanilat

esenta rom

1 pachet unt

300 ml ulei

cacao

rahat

sare

 

Mod de preparare

Se face maiaua din drojdie amestecata si frecata cu zahar, dupa care se adauga o cana de lapte si sarea. Se adauga compozitia dupa care se lasa la crecut. Intre timp, se face sodoul din ouale batute bine cu zaharul, zaharul vanilat, apoi se adauga laptele caldut in care s-a topit untul. Se adauga esenta si se mai amesteca compozitia.

Se toarna sodoul in malaxor si se framanta bine. La final, se adauga uleiul si iar se framanta bine. Se ia o bucata de coca si se framanta separat cu cacao care se lasa la crescut (amandoua aluaturile). Dupa ce au crescut, se rupe cate o bucata, se intinde pe masa unsa cu ulei, se pune deasupra o coca mai mica cu cacao si se pune rahatul / stafidele / nuca (in functie de preferinte), dupa care se infasoara si se impletesc doua fitile. Se pun in tavile unse cu ulei si se lasa la crescut. Inainte de a fi bagate la cuptor, se ung cu ou pentru a capata luciu. Dupa ce se scot, iar se ung cu ou batut si se presara zahar sau mac.

 

Pofta buna!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: