Miercuri, 03 Noiembrie 2010 02:05

Castane - retete

 

Castane caramelate

Castanele sunt oparite aproximativ 5 minute. Dupa ce sunt curatate de coaja se pun la fiert in putin apa cu 1 lingurita de zahar si 1 picatura de tuica/coniac. Se fierb pana se inmoaie si se folosesc ca si garnitura la carne.

 

Castane coapte

Castanele se cresteaza cu un cutit, deoarece altfel pocnesc cand sunt puse la foc. Castanele se pot prepara fie intr-o tava neagra, la cuptor, unde se tin la aproximativ 200°C timp de 25 - 40 minute, fie se prajesc intr-o tigaie 10 - 15 minute la foc mic, intorcandu-le des pentru a se praji cat mai uniform. Castanele se pot coace de asemenea pe gratar. Castanele coapte se pun intr-o oala si se acopera cu un servet umed pentru a nu se usca si pentru a se curata mai usor. Se tin la caldura pana cand sunt servite. Castanele coapte se pot servi simple sau cu branzeturi brie si vin.

 

Castane fierte

Castanele sunt oparite cateva minute si apoi curatate de coaja maro si de cea subtirica de dedesubt. Acestea se fierb in apa cu putina sare aromata si cu o frunza de dafin aproximativ  25 minute.

 

Castane glasate

Castanele coapte sunt curatate de coaja si se aleg sa fie intregi. Acestea sunt infipte intr-un bat de frigaruie, circa 8 sau 9, iar apoi sunt introduse in sirop fierbinte facut din 250 gr. de zahar si un pahar de apa. Castanele sunt lasate in sirop timp de 5 minute, apoi sunt scoase din sirop si lasate sa se scurga si sa se raceasca.


Crema de castane

Se fierb 2 kg de castane in apa sarata si aromata cu dafin. Se curata si se strivesc, apoi se pun pe foc impreuna cu 1/2 l de lapte, 200 gr. zahar si 1 lingurita de cacao amara. Se amesteca bine. Se tin pe foc pana pierde din lichid si se formeaza o crema compacta. Apoi, se da de pe foc si se adauga vanilie si 1 lingurita de coniac. Se rastoarna crema pe platou si se orneaza cu frisca.


Risotto de castane

Intr-o cratita se prajeste 30-50 gr. de unt si 1 ceapa tocata marunt pana cand devine  transparenta. Se adauga orezul (300 gr. pentru 4 persoane) si se coace pana absoarbe lichidul lasat de ceapa prajita in unt, iar apoi se adauga 50-75 ml de coniac. Se poate renunta la coniac, fiind inlocuit cu putin lapte. Se lasa sa se evapore. Se adauga 300 gr. de castane oparite 5 minute, curatate de coaja si taiate in bucati mari. De asemenea, se adauga si sare, piper si supa de carne (se adauga treptat cate un polonic de supa fierbinte, cand scade lichidul se adauga altul si tot asa pana cand orezul e fiert - aproximativ 15 minute). Se serveste cald ca felul 1 aromat cu maghiran.

 

Supa de castane

Se fierb 500 gr. de castane si apoi se curata. Se pun intr-o oala cu o ceapa mica taiata felii, peste care se adauga 80 gr. de prosciutto crudo sau bacon taiat cubulete si 2 frunze de dafin. Se sareaza si se fierb pana cand se inmoaie, apoi se scurg patrand zeama in care au fiert. Se strivesc jumatate din castane si se adauga in oala cu apa in care au fiert. Restul castanelor se pun intregi. Se mai adauga 1 litru de supa de vita si se fierbe 15-20 de minute, iar la final se adauga 100 ml (jumatate de pahar) de smantana proaspata. Se serveste supa cu paine prajita (crutoane) unsa cu unt.


Supa de castane

Reteta 1: 50-60 castane coapte pe jar (cuptor/tigaie cu gauri) si curatate bine se fierb in supa de carne. Se scot din supa si separat se strivesc/paseaza bine. Se adauga 2 galbenusuri de oua si patrunjel si se amesteca bine. Peste castanele pisate se pune supa in care au fiert pana obtinem o supa crema care se serveste calda.

 

Reteta 2: se toaca marunt o ceapa, 50 gr. tulpina de telina, 70 gr. prosciutto crudo, 50 gr. de slanina (in loc de prosciutto si slanina se poate folosi bacon sau piept ardelenesc) si se amesteca in tigaie pe foc impreuna cu 50 gr. unt. Se adauga 800 gr. crema de castane (gata fierte, curatate si strivite) sau numai fierte, curatate si taiate marunt se adauga un pahar de vin rosu si se lasa pe foc 5 minute, apoi se adauga 1 l de supa de legume si se mai lasa pe foc aproximativ 1 ora. Se serveste calda.

 

Sufleu de castane

Ingrediente: 1/2 kg piure de castane, 100 g unt, 3 oua, un plic zahar vanilat, 125 gr. zahar. Preparare: Se freaca bine untul cu zaharul, se adauga galbenusurile si zaharul vanilat, apoi piureul de castane si albusurile batute spuma. Se unge o forma cu unt, se toarna compozitia si se introduce in cuptor sa se coaca 30-40 minute.


Piure de castane

Reteta 1: Castanele fierte in apa sarata cu o frunza de dafin, se curata de coaja si se paseaza. Se adauga putina supa, sare, piper patrunjel, lamaie, unt .

 

Reteta 2: 1 kg castane comestibile, 50 gr. unt, 50 zahar, 100 ml lapte, piper, sare. Castanele se cresteaza si se pun la fiert timp de o ora. Se curata de coaja exterioara si interioara, se pun intr-o cratita cu putina apa si unt, se inabusa sub capac pana se inmoaie. Castanele se paseaza si se pun din nou pe foc. Se adauga lapte fierbinte, sare, piper, dupa gust.


Bombonele in ciocolata

Reteta 1: La 300 gr. de piure de castane se adauga putin lapte, rom, 100 gr. zahar pudra si un zahar vanilat. Se amesteca bine totul pe foc pana scade lichidul si se lasa sa se raceasca. Se fac bombonele rotunde din compozitia obtinuta care se trec prin ciocolata rasa si se lasa pentru cateva minute la gura cuptorului ca ciocolata sa se topeasca usor si se se "lipeasca" bine.

 

Reteta 2: In piureul de castane se adauga unt, zahar, zahar vanilat, rom. Se fac bile care se trec prin ciocolata rasa si pot fi servite.

 

Bombonele

Piureul de castane (700 gr.) se amesteca cu 50 gr. zahar, 50 gr. unt, 2 linguri rom/visinata/Kirsh, 100 gr. nuci macinate /migdale/alune, 50 gr. cacao amara. Se fac bile care se trec prin cacao si se asaza in hartiute de bomboane. Se poate presara putin zahar pudra deasupra.

 

Desert de castane cu ciocolata

Se topeste in putina apa 100 gr. zahar si 100 gr. ciocolata la bain marie. Se obtine o pasta omogena. Se adauga 2 kg de piure de castane, rom, vanilie si se trece prin strecuratoare ca sa iasa o crema fina. Se asaza in cupe/castroane si se orneaza cu frisca.

Desert de castane si piscoturi

Se amesteca bine 150 gr. zahar, 1 zahar vanilat, 150 gr. unt si 1 kg de piure de castane. Separat intr-un vas se tapeteaza peretii si fundul cu piscoturi, se stropesc cu sirop (apa cu zahar, aromata cu vanilie) si se umple cu crema de castane obtinuta. Se acopera cu restul de piscoturi.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: