Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Remedii pentru intarirea sistemului imunitar

Duminică, 06 Octombrie 2013 17:34

Remedii pentru intarirea sistemului imunitar

 

Schimbarile bruste de vreme, trecea la frig si sezonul rece aduc adesea mici neplaceri asupra organismului nostru deoarece acesta nu are timp sa se acomodeze. E doar un mic impediment la care se adauga multe altele: stresul cotidian, alimentatia haotica, nesanatoasa si neechilibrata. Rezultatul este unul negativ: slabeste sistemul imunitar si se reduce considerabil capacitatea de aparare a organismului in fata bolilor. Pentru a face fata sezonului rece, e nevoie sa asiguram cresterea imunitatii. Iata cateva solutii si remedii pentru cresterea si intarirea sistemului imunitar.

 

 

In primul rand, pentru a functiona eficient, organismul tau are nevoie de lipide si proteine, vitamine si minerale. Beneficiile sunt numeroase: regleaza toate functiile organismului, faciliteaza functiile de aparare a celulelor si ofera suportul necesar imunitati. De asemenea, sunt necesare alimente cu absortie lenta care permit mentinerea constanta a concentratiilor de nutrienti esentiali. Proteinele asigura sursa de baza in producerea de anticorpi. Consumati, ca sursa de proteina, carne de pasare, carne de peste, oua si branzeturi slabe. Zincul este esential pentru functionarea sistemului imunitar, mai ales in sezonul rece si poate fi gasit in ciuperci, fasole alba, seminte de floarea soarelui, soia, cereale integrale, etc.

 

Principala sursa si cea mai importanta de nutrienti pentru sistemul imunitar este reprezentat de fructe si legume. Este sezonul lor, consumati multe legume si fructe proaspete in stare naturala sau preparate. Lamaile, portocalele, grapefruit-ul, kiwi, merele, perele, afinele, etc. asigura un nivel ridicat de vitamina C, un nutrient esential pentru cresterea sistemului imunitar.

 

Muraturile stimuleaza digestia si metabolismul, fiind bogate in minerale, fibre si vitamine, in special vitamina C. Dintre legumele bogate in vitamina C amintim patrunjelul, legumele cu frunze verzi, varza, broccoli, conopida, ardeii, rosiile. Consumati legume radacinoase, cartofi, morcovi, sfecla, pastarnac, ceapa.

 

Ideale sunt alimentele care contin carbohidrati fiindca au absortie lenta si asigura organismului energie pentru mai multe ore. De asemenea, mentinerea glicemiei in limite rezonabile protejeaza creierul si pancreasul. Daca consumati alimente care contin zaharuri, pancreasul va secreta brusc insulina intr-o cantitate mare, ceea ce duce la suprasolicitare si acumulare in exces a grasimilor. Astfel,  recomandam consumul de fulgi de cereale, in special fulgii de ovaz si fulgii de orz, datorita indicelui glicemic mic.

 

Ceaiurile calde ajuta la mentinerea constanta a temperaturii organismului. Sunt ideale atat in sezonul rece, cat si in sezonul cald. Indicat este sa consumati 1-2 cani de ceai in fiecare zi, in special: ceai de echinaceea, ceai verde, ceai de soc, ceai de muguri de pin, ceai de macese, ceai de catina, ceai de musetel, etc.

 

Sunt indicate mesele lichide si calde. Facem referire, in acest sens, la supele calde si cirobele calde pe care le indicam pentu masa de pranz si cina in sezonul rece. De ce? Pe de o parte, constituie o sursa de apa (organismul uman consuma o mare cantitate de apa pentru a-si mentine temperatura interna), iar pe de alta parte, tine racelile la distanta.

Propolisul si apiterapia
ajuta atat in preventie, cat si in ameliorare si vindecare de boli. In timp de propolisul ajuta mai mult la intarirea imunitatii, apiterapia stimuleaza si favorizeaza imunitatea. O cura cu propolis aduce multe beneficii asupra starii de sanatate, creste imunitatea, are efect de intinerire si scade riscul de cancer.

 

O alimentatie bogata in zahar, grasimi saturate sau hidrogenate si saraca in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti duce la scaderea imunitatii si, in paralel, la cresterea stresului oxidativ. Dintre alimentele cu cele mai mari efecte negative asupra sanatatii amintim alimentele si bauturile bogate in zahar, alcoolul, tigarile, energizantele, cafeaua, ciocolata, alimentele bogate in grasimi, alimentele prajite, alimentele de tip fast-food, alimentele de patiserie, etc. Acestea nu fac bine deloc sistemului tau imunitar si implicit starii generale de sanatate.

 

Dintre bauturi e recomandat vinul rosu, datorita concentratiei ridicate de antioxidanti, vitmaine si substante active. Atentie, insa, vorbim despre un consum moderat.

 

Nu neglijati odihna, activitatile fizice si sportul. Uneori, suntem atat de prinsi in activitati, incat uitam de acest aspect. Incercati, pe cat este posibil, sa terminati lucrurile in timp util. Faceti-va timp pentru a petrece in familie si cu pretenii, faceti miscare si dormi zilnic 7-8 ore, atat cat este recomandat.

 

In functie de vremea de afara, imbracati-va corespunzator. Nu neglizati zona sensibila a gatului, e bine sa aveti la indemana un sal sau o esarfa. De asemenea, asigurati o igiena corespunzatoare a mainilor si spalati-va frecvent cu apa si sapun. De asemenea, daca ai racit sau ai gripa, asculta de sfatul medicului si nu te duce la serviciu. Te vei reface mai repede si eviti raspandirea virusului. Multa sanatate!


Related news items:
Newer news items:
Older news items: