Interferente.ro Lifestyle Frumusete Regimul vegetarian

Marţi, 05 Mai 2015 19:32

Regimul vegetarian

Regimul vegetarianCalitatea esentiala a vegetarismului este lipsa totala a carnii (rosie sau alba). Pestele este tolerat, dar alte alimente precum ouala si laptele pot fi excluse. Exista trei tipuri de regim vegetarian.

1. Vegetarismul clasic - nu se consuma nici carne si nici peste. In schimb, sunt autorizate toate alimentele de origine animala precum laptele, ouale, untul si mierea.

2. Ovovegetarismul - este caracterizat prin consumul de oua, dar sunt lasate la o parte laptele, produsele derivate din el, carnea si pestele.

3. Lactovegetarismul - proteinele de origine animala trebuie sa soseasca numai prin intermediul produselor lactate.

Avantaje:

A manca mai putina carne permite diminuarea cantitatii zilnice de proteine, care este deseori prea mare. Suprimarea carnii si a branzeturilor permite reducerea grasimilor. Cresterea consumului de legume si fructe echilibreaza raportul dintre proteinele animale si vegetale si favorizeaza reglarea tranzitului intestinal.

Inconveniente:

Carnea rosie si ficatul sunt principalele surse de fier asimilate corect de catre organism. Absenta lor totala pe un termen lung risca sa aduca cu sine lipsa de fier sau chiar anemia. Lipsa indelungata a produselor lactate poate duce la grave carente de calciu si poate favoriza aparitia osteoporozei dupa menopauza. Cresterea brusca a alimentatiei cu legume, legume uscate si cereale poate cauza dezordine stomacala si balonari. Este de dorit introducerea progresiva a acestor alimente. In sfarsit, absenta pestelui este regretabila, deoarece frunizeaza grasimi cu efecte portectoare asupra arterelor.

In concluzie, suprimarea unui grup sau a altuia de alimente nu echivaleaza intotdeauna cu un regim mai sanatos, putand aparea anumite carente.