Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Regimul alimentar in litiaza biliara

Vineri, 19 Aprilie 2013 15:22

Regimul alimentar in litiaza biliara

Litiaza biliara se caracterizeaza prin existenta calculilor in vezica biliara sau in caile biliare. Prezenta acestora poate fi perfect tolerata de bolnav. Uneori pot aparea crize dureroase, cand acesti calculi se mobilizeaza de-a lungul cailor biliare. Crizele dureroase se insotesc de greata, varsaturi alimentare bilioase si febra. In acest caz se indica rezolvarea lor pe cale chirugicala. Aceasta afectiune se intalneste in special la obezii cu abuzuri alimentare in antecedente.

 

In litiaza biliara manifestata prin colici biliare se administreaza pentru perioada dureroasa o alimentatie lichida si semilichida (limonade, ceaiuri indulcite, sucuri de fructe diluate, supe limpezi de legume). In cazul calculilor de origine colesterolica se indica reducerea alimentelor bogate in colesterol (creier, rinichi, ficat, oua, carne de porc, unt, branzeturi grase, icre, slanina).

Suferinzii de cai biliare trebuie sa aiba un aport caloric in alimentatie corespunzator starii lor de nutritie si anume: hipocaloric la cei supraponderali si normocaloric la cei subponderali. Aportul de proteine este, in general, crescut sau normal, la fel ca cel de glucide, iar cantitatea de lipide va fi in general scazuta.

Asa numitul “regim de crutare colecistica” va consta din: carne slaba (de pasare sau vita), peste slab, proaspat (fiert), paine alba (veche de o zi), albus de ou sau oul intreg preparat dietetic, grasimi in cantitate redusa (in preparate fierte sau adaugate la sfarsitul prepararii termice), legume cu celuloza fina, fructe parguite (cu continut celulozic redus), condimente aromate (tarhon, leustean, marar, patrunjel, dafin, cimbru), supe-creme de legume si supe slabe de carne, sosuri dietetice.

Alimentele interzise sunt: carnea de porc, oaie, gasca si rata, mezelurile si afumaturile, vanatul, pestele gras, conservele de carne si de peste nedietetice, branzeturile grase fermentate sau “framantate”, ouale fierte tari sau prajite, galbenusul de ou in cantitate mare, grasimile prajite de orice fel, painea neagra si in special painea proaspata de orice fel, excesul de fainoase, legumele cu celuloza dura, cele crude si cele uscate, fructele crude cu celuloza dura, deserturile preparate cu multa grasime, nucile, alunele, ciocolata, condimentele iuti si iritante, supele si ciorbele grase de carne, sosurile nedietetice cu rantas.