Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Recomandari de igiena privind mersul pe munte

Duminică, 08 Decembrie 2013 16:08

Recomandari de igiena privind mersul pe munte 

Planifica din timp si eficient orice excursie si deplasare la munte. Va oferim cateva recomandari de igiena privind mersul pe munte, cu privire atenta spre alimentatie.

 

Nu se consuma mai multe alimente decat simti ca iti sunt necesare. Dimineata masa va fi consistenta, in timpul mersului se va manca la 2-3 ore, iar seara masa nu va fi alcatuita din alimente greu digerabile.

Drumul nu se incepe pe stomacul gol, dar nici cu «burta plina» asa cum se zice in mod obisnuit.

O supa calda, un ceai cald, un lapte cald ajuta intestinul sa lucreze mai bine si sa evite constipatia care aduce mari suparari turistului.

Fructele si legumele nespalate, si pe munte, ca oriunde de altfel, expun organismu la imbolnaviri dintre care ar fi suficient sa amintim hepatita epidemica.

Nu se consuma conserve bombate sau care dau semne de alterare si au un miros si un gust care nu iti inspira incredere. Desoebit de periculoase sunt conservele de peste si ouala de rata care au salmonele ce dau grave toxiinfectii alimentare. Cand conserva se deschide, la prima intepatura, care proiecteaza in afara lichide sau gaze, este alterata. In mod normal, ea trebuie sa aiba presiune negativa. Deic, in aceste cazuri se renunta la ea. Mai bine se face “foame”, decat sa se provoace o imbolnavire.

Salamurile nu se transporta vara mai mult de 24-48 de ore. Nu se pun in cutii ermetice sau in pungi de plastic, deoarece se altereaza si mai repede. Ele se invelesc in hartie si se plaseaza la gura sacului pentru a lua contact cu aerul.

Branzeturile uscate sau conservele trebuie aruncate cand isi schimba culoarea sau devin sfaramicioase sau au gust amar sau de mucegai.

Laptele praf tinut in punga sau cutie va fi bine inchis, la fel procedandu-se dupa ce se ia cantitatea dorita. Daca isi schimba culoarea, mirosul, gustul, se va renunta la el.

O lamaie este bine sa se afle undeva in buzunarul rucsacului. Pe langa faptul ca aduce o cantitate de vitamina C in organism, are si rolul de a taia setea, si in cazul unei indispozitii digestive diminueaza reflexul de voma.

Semnele unei toxiinfectii alimentare apar in general brusc la 3 pana la 24 de ore de la ingestia alimentului, greata, varsaturi, crampe, diaree, dureri de cap, transpiratie, febra, stare generala de rau, ameteli.  

Primul ajutor in acest caz: repaus la umbra, comprese umede pe frunte, lichide date tot timpul cu lingurita, ceai de musetel sau de menta, lamaie si putin zahar.

Din trusa medicala nu trebuie sa lipseasca o fasa, 50 g de vata, o sticluta de 50 g alcool medicinal, cateva pastile de antinevralgic, algocalmin, laxative, pastile de calciu, o cutiuta de pudra de talc necesara cand apar «opareli» si rosaturi. Talcul se aplica insa numai pe pielea curata si uscata.

Pentru evitarea constipatiei care apare de regula in primele zile de drum, datorita schimbarii regimului alimentar, consumarii apei de baut calcaroase, din cauza transpiratiei excesive in urma eforturilor, se vor consuma fructe cu coaja dupa o atenta spalare a cojii lor, consumarea delichide calde pe drum sau la cabane si in ultima instanta administrarea unui drajeu laxativ. Ea scade randamentul si mai ales buna dispozitie.

Te-ar putea interesa si articolul Sfaturi pentru mersul pe munte.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: