Interferente.ro Turism Romania Rapa Neagra de langa Mehadia

Marţi, 07 Ianuarie 2014 04:23

Rapa Neagra de langa Mehadia

La Rapa Neagra de langa Mehadia (rezervatie geologica) descoperim niste forme de relief inedite. Pe fondul flancului estic al Muntilor Banatului, la circa 1 km nord de orasul Mehadia, pe dreapta raului Belareca, la vest de traseul soselei E70, privirea ne este atrasa de o rapa negricioasa, impunatoare prin marimea (50-60 m inaltime, circa 500 m lungime) si arhitectonica sa. Apropiindu-ne insa (300-400 m de la sosea), observam ca acest ansamblu este alcatuit dintr-o lutitudine de ravene cu adancimi de 1-5 m separate de interfluvii inguste, cu muchii ascutite, care fragmenteaza intreaga suprafata a rapei ce sectioneaza fruntea dealului.

Este vorba de un bad-land (lb. engleza = pamant rau, pamant urat) ce a rezultat in urma proceselor de siroaie si ravenare provocate de scurgerea in suvoaie a apelor provenite din precipitatii si topirea zapezii. Eroziunea suvoaielor de apa a fost inlesnita de existenta malului abrupt si de prezenta unor roci friabile, slab cimentate, foarte vulnerabile fata de actiunea apelor curgatoare. 

Rocile care sunt supuse proceselor de siroaie si ravenare sunt reprezentate prin sisturi argiloase negre cu intercalatii de carbuni de varsta liasica (Jurasic inferior), care au rezultat din malurile ce s-au depus acum 195-200 de milioane de ani in lagunele oceanului Tethys, cel care in acea vreme facea legatura intre Oceanul Atlantic si Oceanul Indian. Culoarea neagra a rocii se datoreaza mediului lagunar, mlastinos, in care a avut loc acumularea sedimentelor. Fazele orogenezei alpine, care a inceput acum circa 95-110 milioane de ani, au prins in cutare si aceste depozite, incorporandu-le sistemului orogenic carpatic care incepuse sa se formeze.

Rapa pe care s-au isntalat aceste scurgeri temporare, dar rapide, de ape, a rezultat in anul 1878, prin taierea dealului ce inainta spre valea Belareca, in vederea amenajarii debleului cai ferate Orsova-Caransebes. Deci, acest ansamblu sculptural are o varsta relativ recenta, el depasind cu putin un secol.

Privind din apropiere relieful de bad-land al Rapei Negre de langa Mehadia nu poate scapa observatiei ca si aici eroziunea selectiva a avut un rol important. Mai toate custurile inguste si crenelate corespund unor intercalatii de calcit mai dure, mai rezistente la eroziune, in timp ce ravenele au fost adancite in spatiile dintre aceste nervuri, acolo unde sistul argilos, mai friabil, a fost repede erodat.

Unicitatea ansamblului sculptural al Rapei Negre, care rezulta pe de o parte din infatisarea si culoarea bizara a reliefului, iar pe de alta parte din decuparea intamplatoare a formatiunilor de sisturi argiloase negre, ar putea fi o pledoarie pentru cunoasterea lui.

Rapa Neagra reprezinta un monument al naturii situat in Dealurile Banatului, judetul Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Mehadia (in partea de nord -vest). A fost declarata arie protejata de interes national in anul 2000 si este unul din cele mai importante obiective turistice din Banat.