Vineri, 22 Noiembrie 2013 14:42

Purtatorii focului

La inceput, focul era un element pastrat de zei. E natural, de altfel, sa se stabileasca o relatie directa intre originea focului si soare sau fulgere. Divinitatile focului sunt fie eroi civilizatori, fie zei ai focului – intermediari ai lumii vii si cerului. Un mit hindus spune ca lebada Matari a adus pe pamant focul zeului Agni. Cand, intr-un mit japonez, Izanami l-a nascut pe zeul focului, Hinokagutsusi, ea a luat foc. Fiul soarelui, Viracocha, a adus focul incasilor; ingerul Lucifer a adus lumina celesta sub forma de foc in Infern; Gibil si Nusku sunt divinitati ale focului asiriene. La romani, vestalele pazeau focul sacru al Vestei …

 

Energia sub forma de foc se gaseste peste tot in stare latenta. Miturile o reprezinta adesea ca pe un fel de spirit, greu de invocat. Vechii greci socoteau ca titanul Prometeu a furat secretul focului de la zeii olimpieni. Aducand o scanteie ascunsa intr-o tija de mar, el a daruit focul oamenilor care astfel amenintau sa devina la fel de puternici ca zeii.

La indienii jivaro din nord-vestul Perului, Takkea a fost primul om care a obtinut focul frecand doua bucati de lemn. Pasarile au incercat sa i-l fure din vatra, dar ori de cate ori dadeau sa intre, el trantea usa, pasarile se izbeau de ea si mureau. Pana intr-o zi cand nevasta lui Takkea a intalnit-o intamplator pe Himbui, pasarea-musca, ce zbura fara vlaga. Crazand ca-i e frig, femeia a lasat-o in casa. Indata ce a intors capul, Himbui si-a bagat coada in flacari si a zburat. Apoi a aprins un pom uscat si a chemat oamenii sa vina sa se bucure de binefacerile focului.

La djuanii din nordul Australiei, in “vremea viselor” un trist rege avea doua bastoane cu foc in ele. Stia cum sa le foloseasca, dar nu impartasea nimanui secretul si pastra focul numai pentru el. Intr-o buna zi, Wirrit-Wirrit, pasarea-musca, a patruns fara zgomot in casa lui si i-a furat bastoanele. In amintirea acestui dar facut oamenilor, doua pene lungi, rosu-aurii ii impodobesc coada.

La azteci, pasarea-musca e zeul razboiului Huitzilopochtli sau Mexitli. Ea le-a dat focul si i-a condus pe azteci catre teritoriul de pe platoul mexican. Arta azteca reprezinta pasarea cu pene verzi pe crestet si stand in echilibru pe piciorul drept.

Un mit din Assam (nord-estul Indiei) pomeneste despre o mare batalie intre Foc si Apa. Invins, Focul s-a ascuns in piatra si lemn (mai ales de bambus) ca sa-si linga ranile. Nimeni n-a vazut unde s-a ascuns, doar Lacusta, careia nu-i scapa nimic. Lacusta i-a povestit Maimutei si a invatat-o cum sa foloseasca focul ascuns in bambus. Imprudenta, Maimuta s-a lasat surprinsa de Om care i l-a furat. Din pricina asta azi maimutele n-au foc, iar oamenii n-au blana, caci au la ce sa se incalzeasca.

Dar Focul originar inca se mai ascunde in piatra si lemn … 


Newer news items:
Older news items: