Interferente.ro Lifestyle Frumusete Punctele negre cum scapam de ele

Joi, 29 Noiembrie 2012 19:52

Punctele negre - cum scapam de ele

Punctele negre, numite si comedoane, se formeaza in regiunile cu secretie mai abundenta de sebum (aripile nasului, barbie, frunte), iar aparitia lor se produce indeosebi in perioada pubertatii. Punctele negre se pot forma si la unele persoane mai in varsta, din diverse cauze, dintre care cea mai obisnuita este neingrijirea obrazului. O alta cauza a formarii punctelor negre o constituie si ingrijirea gresit inteleasa, cum ar fi aplicarea unor creme grase peste regiuni cu secretie naturala excesiva etc.

Persoanele predispuse la formarea punctelor negre si a cosurilor vor da o atentie deosebita alimentatiei, in sensul reducerii consumului de grasimi, branzeturi fermentate, condimente, muraturi si vor evita constipatia.

Inainte de a trece la stoarcerea punctelor negre, vom lua urmatoarele masuri: vom proteja parul, legandu-l cu o basma sau o fasie de panza, vom curata bine obrazul cu o lotiune demachianta, tinand cont de natura tenului, si vom unge portiunile din jurul ochilor cu creme special create, pentru a evita ridarea. Persoanele al caror ochi se irita din cauza aburului vor recurge la ochelari din panza, care se pot confectiona foarte usor. Aplicarea unei creme in jurul ochilor, inainte de expunerea obrazului la abur, este obligatorei pentru toate tipurile de piele. Aburul poate fi realizat punand la incalzit un vas cu apa in care am aruncat un pumn de musetel. Cand apa incepe sa fiarba, sa ia vasul de pe foc, se acopera capul si vasul cu un prosop mare si se expune obrazul la abur, la o distanta de 25 cm, timp de 5-10 minute, pana cand s-a aburit intr-atat incat sa siroaie de pe el picaturi de apa. Uscam obrazul cu un servetel de hartie si procedam la stoarcerea punctelor. Aceasta operatie se faca cu doua degete invelite in tifon steril. Se va evita pe cat posibil folosirea unghiilor. De asemenea, ne se vor stoarce prea multe puncte dintr-o data, pentru a nu se irita prea tare pielea. Se sterge apoi fata cu o lotiune astringenta, pentru a dezinfecta si inchide porii. La sfarsit, se aplica o masca de caolin (2 lingurite de caolin amestecate cu o lingurita de miere de albine si cu apa cat sa se obtina o pasta). Apoi indepartam masca, cu apa calduta. Aplicam comprese cu apa rece, ungem obrazul cu putina crema de zi si, in sfarsit, dupa jumatate de ora, stergem crema si pudram obrazul dupa dorinta.

Operatiunea de extragere a comedoanelor se repeta la trei saptamani sau la o luna, dupa caz. Pentru tratamentul zilnic al punctelor negre vom sterge portiunile respective seara la culcare cu un tampon de vata imbinat cu lotiuni speciale sau un amestec facut acasa din pepsina 1 g, acid citric 1 g, apa 98 g.