Interferente.ro Descopera Curiozitati Primele vietuitoare de pe Pamant

Sâmbătă, 29 Iunie 2013 20:26

Primele vietuitoare de pe Pamant

 

Celula, care sta la baza organismelor vii de azi, s-a format prin “colaborarea” dintre moleculele complexe organice – fiecare, o mica uzina care prelucreaza materiale din mediu, absorbind substante nutritive, producand energie si alte substante. Pentru a se apara cat mai bine de mediul uneori nociv vietii, “celulele” si-au dezvoltat membrane de protectie.

 

 

Cu timpul, au scazut posibilitatile din alimentatie pe care le oferea Oceanul Planetar si celulele vii, organisme unicelulare, au fost silite sa-si dezvolte noi cai de supravietuire. Unele au reusit sa-si creeze pigmenti, substante care in prezenta luminii solare ajuta la producerea de oxigen si energie. Dupa milioane de ani, ca rezultat al activitatii biologice a acestor organisme numite alge unicelulare, Pamantul si-a primit si oxigenul pe care-l respire azi toate fiintele.

 

Trecerea de la organismele simple, unicelulare, la cele complexe, pluricelulare, a fost grea. Dovezile acestei evolutii, a existentei in trecut a unor vietuitoare care azi, poate, nu mai exista, sunt aduse de catre fosile – ramasite conservate in straturi de roci stravechi. Cea mai veche urma de organism pluricelular dateaza de acum aproximativ 580 milioane de ani.

 

Primele poze de viata care “au pasit” spre cucerirea uscatului au fost, se pare, muschi si mladite firave. In apa, intre primele animale erau si un fel de racusori care intr-o perioada de timp au dominat oceanele planetei. Inotau incet pe deasupra fundului nisipos al apelor din care absorbeau substantele hranitoare. Alte animale semanau cu melcii, avand cochilii calcaroase. Treptat, apar si pestii.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: