Miercuri, 06 Aprilie 2016 19:58 |
Prezenta gazelor intestinale si balonarile
Prezenta gazelor intestinale / prezenta gazelor in interiorul tubului digestiv este un fenomen natural, dar cresterea lor peste o anumita limita constituie meteorismul – o neplacuta distensie abdominala.
Resimtit in mod diferit, fie ca o simpla balonare, fie ca o digestie anevoioasa sau chiar ca o stare generala de rau cu dureri abdominale, meteorismul reprezinta de cele mai multe ori un neajuns lipsit de gravitate, dar alteori este un semn revelator al unor veritabile suferinte de ficat sau intestin.
Originea aerului digestiv este diversa. Il inghitim o data cu alimentele, il elibereaza in cantitati considerabile procesele chimice ale digestiei (15 l la fiecare masa) si mai rezulta din fermentatiile si putrefactiile microbiene care au loc in intestinul gros.
Volumul acestor gaze este redus in permanenta la o cantitate moderata de 1300 cmc, prin absorbirea sa de catre mucoasa intestinala si prin eliminarea pe gura sau anus.
Ca o consecinta a dezechilibrului dintre aparitia si eliminarea acestui aer digestiv, se pot acumula cantitati sporite de gaze fie in stomac, die in intestin, generand cele doua tipuri de meteorism (gastric si intestinal).
Balonamentul sau meteorismul gastric apare imediat dupa mese, obligand la bne cunoscuta ... desfacere a curelei. In urma deplasarii in sus a diaframei si a inimii, repsiratia devine mai greoaie, apar palpitatii si chiar batai neregulate ale cordului. La toate aceste semne se mai asociaza crizele sudorale si o stare inexplicabil de rau cu paloare. Nu lipsesc nici eructatiile (eliminari zgomotoase de aer pe gura), atat de jenante in societate. Din fericire, de multe ori ele usureaza..
In aparitia acestui gen de meteorism un rol principal il joaca inghitirea aerului (aerofagia). Il intalnim eronat aceste dureri sunt atribuite de necunoscatori splinei.
In acest gen de meteorism, supraproductia de gaze este un rezultat al actiunii microbilor intestinali asupra hidratilor de carbon (dulciuri si fainoase) incomplet digerati.
Este cazul, fie a unui exces alimentar de paine, paste fainoase, cartofi, etc., fie al unei deficiente de sucuri digestive (acidul clorhidric stomacal, bila sau sucul pancreatic). Alteori, digestia devine insuficienta din cauza accelerarii trecerii alimentelor prin intestin, asa cum se intampla la persoane anxioase, cu colopatie functionala in perioadele de fermentatie.
Predispune, de asemenea, la meteorism intestinal pregatirea culinara a alimentelor cu exces de grasimi, ceea ce intetineste mult digestia, dat fiind modul lent in care sunt mistuite acestea.
Primele cauze ale unui meteorism trebuie cautate in felul alimentatiei. E destul sa amintim ca 1 g amidon degajeaza 1800 cmc gaze pentru a intelege importanta unei supraincarcari cu fainoase sau a unei pregatiri defectuoase a lor, ca de pilda, o paine dospita sau coapta insuficient. Abuzul cruditatilor prin acumularea de celuloza in colon exacerbeaza microbismul intestinal, prilejuind fermentatii cu mari eliberari gazoase. Predispun in mod deosebit la aerofagie si conditiile moderne in care adesea pranzim (mancat prea repede, uneori in picioare, mestecand si insalivand insuficient, citind ziarul sau privind televizorul).
In zilele actuale, cu frecvente abuzuri de antibiotice, mai intalnim meteorismul dupa utilizari repetate de cloramfenicol, tetraciclina, care pot deregla echilibrul microbilor intestinali.
Combaterea meteorismului incepe prin corectarea alimentatiei, reducand aportul de amidon sub diferitele sale forme (fainoase, patiserii, sosuri albe, paste, legume uscate si boabe, fructe prea dulci si mai ales cartofi).
Se va consuma paine mai putina, de preferat prajita. De asemenea, vor fi evitate legumele si zarzavaturile crude, ridichile, morcovii, telina, sfecla, salata cu fibre dure, fasolea, mazarea si in special conopida sau varza (fiarta sau la cuptor).
In caz de balonare cu emisiuni de gaze getide, vom scadea aportul proteic (carne, lapte, oua). Totodata, vom reduce fumatul si ne vom dezobisnui de ticuri. Mesele vor fi mai lente fara a se bea in timpul lor, apele gazoase fiind contraindicate.
Varstnicii cu secretii gastrice slab concentrate vor evita ceaiurile si supele in cantitati mari, caci, diluandu-le sucurile, le ingreuneaza digestia si inundandu-le stomacul ii baloneaza in mod suparator.
Intrucat difuzarea gazelor e mult usurata de activarea circulatiei, sunt foarte utile miscarile in aer liber, gimnastica de abdomen si in general sportul. Imediat dupa mese, o mica siesta pe pantece ajuta mult la eliminarea gazelor. Da se mai poate actiona asupra lor, mecanic si prin pozitia laterala dreapta sau in caz de balonare foarte accentuata printr-o pozitie pe genunchi si coate. Tulburarile nervoase generate deseori de balonare beneficiaza de linistitoare blande medicamentoase (extraveral, bergonal).
In ceea ce priveste corectarea insuficientei secretiilor digestive, se utilizeaza cu bune rezultate acidul clorhidric si extrasele cu fermentatii de baza ai pancreasului (trifermentul).
Un bun remediu simptomatic cu actiune prompta, luat dupa mese, este carbunele medicinal, un puternic absolrbant al gazelor rezultate din fermentatia si putrefactia intestinala.
Newer news items:
Older news items:
|
Retete pentru gem de caise Gemul de caise este unul din cele mai delicioase moduri de a pastra gustul si savoarea unor fructe pline de aroma si savoare - caisele. Gemul...
Read moreMesaje si sms de Mos Nicolae Sunteti pregatiti de venirea lui Mos Nicolae? Curatati ghetutele si nu uita sa transmiteti un mesaj de Mos Nicolae si prietenilor. Sau puteti sa postati...
Read moreHoroscop Capricorn septembrie 2016 Afla horoscop Capricorn septembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2016 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreForme animaliere in sculptura lui Constantin Brancusi Termenul de sculptura animaliera are darul de a da frisoane superestetilor moderni. El se confunda adesea cu redarea naturalista, copianta, lipsita de har, a...
Read moreHoroscop septembrie 2013 pentru toate zodiile Afla horoscop septembrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna septembrie 2013: dragoste, cariera, bani si sanatate.
Read moreRugaciunile incepatoare Afla care sunt rugaciunile incepatoare pe care le rostim inainte de orice Acatist. In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!Slava Tie,...
Read moreCascavalul Cascavalul este denumirea cu care sunt cunoscute branzeturile oparite. Cascavalul este sanatos si nu provoaca probleme de sanatate daca este consumat in cantitati moderate. Daca se exagereaza in consum, cascavalul...
Read moreHoroscop Pesti decembrie 2014 Afla horoscop Pesti decembrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2014 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreFranz Kafka citate celebre Aceia care pastreaza capacitatea de a aduna frumusetea nu vor imbatrani niciodata. Adevaratul motiv al temerilor mele - nu exista ceva mai cumplit de spus si nici...
Read moreInundatie la Port-Marly pictura Alfred Sisley Inundatie la Port-Marly 1876 este o pictura in ulei pe panza, 61 x 81 cm a lui Alfred Sisley. Tabolul se gaseste la Muzeul d’Orsay...
Read moreTraditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei Traditiile, obiceiurile, superstitiile, credintele si ritualurile de Sfantul Andrei, specifice poporului nostru, sunt pline de mister si fantezie. Conform credintelor populare, se pare ca...
Read moreCAPITOLUL IV Protectia copiilor refugiati si protectia copiilor in caz de conflict armat Art. 72. - (1) Copiii care solicita obtinerea statutului de refugiat, precum si cei care au obtinut...
Read moreCitate si mesaje de dragoste frumoase Se apropie ziua indragostitilor, prilej cu care celebram iubirea si dragostea. Daca aveti o relatie oficiala, veti fi bucurosi sa sarbatoriti impreuna cu perechea, sa...
Read moreNouă azi ne-a răsărit Nouă azi ne-a răsărit Domnul Iisus Hristos Mesia cel mult dorit Domnul Iisus Hristos. {youtube}57aBaTTds0o{/youtube}
Read moreGrunduri pentru suprafete metalice Grundul se foloseste ca prim strat inainte de vopsirea propriu-zisa, pentru a preveni corodarea (ruginirea, oxidarea). Cu miniu de fier: ulei de in fiert 100 g, terebentina 25...
Read moreAlfabetul năzdrăvan A şi B cu C şi DSunt cu toate prieteneŞi-au plecat hai-hui prin ţară,Din abecedar afară.
Read more