Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Prezenta gazelor intestinale si balonarile

Miercuri, 06 Aprilie 2016 19:58

Prezenta gazelor intestinale si balonarile

Prezenta gazelor intestinale / prezenta gazelor in interiorul tubului digestiv este un fenomen natural, dar cresterea lor peste o anumita limita constituie meteorismul – o neplacuta distensie abdominala.

Resimtit in mod diferit, fie ca o simpla balonare, fie ca o digestie anevoioasa sau chiar ca o stare generala de rau cu dureri abdominale, meteorismul reprezinta de cele mai multe ori un neajuns lipsit de gravitate, dar alteori este un semn revelator al unor veritabile suferinte de ficat sau intestin.

Originea aerului digestiv este diversa. Il inghitim o data cu alimentele, il elibereaza in cantitati considerabile procesele chimice ale digestiei (15 l la fiecare masa) si mai rezulta din fermentatiile si putrefactiile microbiene care au loc in intestinul gros.

Volumul acestor gaze este redus in permanenta la o cantitate moderata de 1300 cmc, prin absorbirea sa de catre mucoasa intestinala si prin eliminarea pe gura sau anus.

Ca o consecinta a dezechilibrului dintre aparitia si eliminarea acestui aer digestiv, se pot acumula cantitati sporite de gaze fie in stomac, die in intestin, generand cele doua tipuri de meteorism (gastric si intestinal).

Balonamentul sau meteorismul gastric apare imediat dupa mese, obligand la bne cunoscuta ... desfacere a curelei. In urma deplasarii in sus a diaframei si a inimii, repsiratia devine mai greoaie, apar palpitatii si chiar batai neregulate ale cordului. La toate aceste semne se mai asociaza crizele sudorale si o stare inexplicabil de rau cu paloare. Nu lipsesc nici eructatiile (eliminari zgomotoase de aer pe gura), atat de jenante in societate. Din fericire, de multe ori ele usureaza..

In aparitia acestui gen de meteorism un rol principal il joaca inghitirea aerului (aerofagia). Il intalnim eronat aceste dureri sunt atribuite de necunoscatori splinei.

In acest gen de meteorism, supraproductia de gaze este un rezultat al actiunii microbilor intestinali asupra hidratilor de carbon (dulciuri si fainoase) incomplet digerati.

Este cazul, fie a unui exces alimentar de paine, paste fainoase, cartofi, etc., fie al unei deficiente de sucuri digestive (acidul clorhidric stomacal, bila sau sucul pancreatic). Alteori, digestia devine insuficienta din cauza accelerarii trecerii alimentelor prin intestin, asa cum se intampla la persoane anxioase, cu colopatie functionala in perioadele de fermentatie.

Predispune, de asemenea, la meteorism intestinal pregatirea culinara a alimentelor cu exces de grasimi, ceea ce intetineste mult digestia, dat fiind modul lent in care sunt mistuite acestea.

Primele cauze ale unui meteorism trebuie cautate in felul alimentatiei. E destul sa amintim ca 1 g amidon degajeaza 1800 cmc gaze pentru a intelege importanta unei supraincarcari cu fainoase sau a unei pregatiri defectuoase a lor, ca de pilda, o paine dospita sau coapta insuficient. Abuzul cruditatilor prin acumularea de celuloza in colon exacerbeaza microbismul intestinal, prilejuind fermentatii cu mari eliberari gazoase. Predispun in mod deosebit la aerofagie si conditiile moderne in care adesea pranzim (mancat prea repede, uneori in picioare, mestecand si insalivand insuficient, citind ziarul sau privind televizorul).

In zilele actuale, cu frecvente abuzuri de antibiotice, mai intalnim meteorismul dupa utilizari repetate de cloramfenicol, tetraciclina, care pot deregla echilibrul microbilor intestinali.

Combaterea meteorismului incepe prin corectarea alimentatiei, reducand aportul de amidon sub diferitele sale forme (fainoase, patiserii, sosuri albe, paste, legume uscate si boabe, fructe prea dulci si mai ales cartofi).

Se va consuma paine mai putina, de preferat prajita. De asemenea, vor fi evitate legumele si zarzavaturile crude, ridichile, morcovii, telina, sfecla, salata cu fibre dure, fasolea, mazarea si in special conopida sau varza (fiarta sau la cuptor).

In caz de balonare cu emisiuni de gaze getide, vom scadea aportul proteic (carne, lapte, oua). Totodata, vom reduce fumatul si ne vom dezobisnui de ticuri. Mesele vor fi mai lente fara a se bea in timpul lor, apele gazoase fiind contraindicate.

Varstnicii cu secretii gastrice slab concentrate vor evita ceaiurile si supele in cantitati mari, caci, diluandu-le sucurile, le ingreuneaza digestia si inundandu-le stomacul ii baloneaza in mod suparator.

Intrucat difuzarea gazelor e mult usurata de activarea circulatiei, sunt foarte utile miscarile in aer liber, gimnastica de abdomen si in general sportul. Imediat dupa mese, o mica siesta pe pantece ajuta mult la eliminarea gazelor. Da se mai poate actiona asupra lor, mecanic si prin pozitia laterala dreapta sau in caz de balonare foarte accentuata printr-o pozitie pe genunchi si coate. Tulburarile nervoase generate deseori de balonare beneficiaza de linistitoare blande medicamentoase (extraveral, bergonal).

In ceea ce priveste corectarea insuficientei secretiilor digestive, se utilizeaza cu bune rezultate acidul clorhidric si extrasele cu fermentatii de baza ai pancreasului (trifermentul).

Un bun remediu simptomatic cu actiune prompta, luat dupa mese, este carbunele medicinal, un puternic absolrbant al gazelor rezultate din fermentatia si putrefactia intestinala.