Sâmbătă, 30 Iulie 2016 00:22 |
Preparate din plante medicinale
Substantele utile se extrag din organele plantelor medicinale, in general, fie cu ajutorul apei (de obicei fierbinte), fie cu ajutorul unui solvent, cum ar fi, de exemplu, alcoolul. Organele plantelor se faramiteaza in fragmente mici (frunze, flori, planta erbacee – pana la 5 mm, frunzele pieloase pana la 1 mm, tulpinile, coaja si organele subpamantene – sub 3 mm, fructele si semintele – sub 0.5 mm).
Problema cea mai dificila este aceea a raportului dintre drog si mediul de extractie, care nu poate fi generalizat, deoarece nu este in functie numai de planta si organul folosite, ci si de afectiunea tratata. Astfel, pentru stomatita se pun 3 linguri “flori” de musetel la cana de apa, iar pentru colita doar 1-2 lingurite. Pentru diskinezie biliara se pune o jumatate lingurita de rostopasca la cana de apa, iar de la iarba mare, 4 linguri. In general s-ar putea aprecia ca favorabil e raportul de 1-2 lingurite de planta la cana de apa (200-250 ml).
Vasele in care se prepara medicamentele din plante trebuie sa fie emailate sau inoxidabile si prevazute cu capac, iar strecuratoarea din fibre vegetale (tifon).
Nu se recomanda folosirea in casa a plantelor toxice! Multa precautie cu rostopasca si pelinul!
Preparatele din plante se folosesc mai ales intern, adica se administreaza pe cale bucala, dar si extern, cand se iriga cavitatile sau se aplica pe locurile dureroase.
Dintre solutiile extractive apoase de uz intern amintim urmatoarele:
Infuzia (ceaiul sau opareala) se prepara de obicei din flori, frunze si partile aeriene (herba) ale plantelor erbacee in proportie de 3-6%, daca nu avem indicatia exacta. Planta se umecteaza 5 minute in proportie de 1 la 3 parti apa rece, dupa care de introduce in apa clocotind si se continua fierberea slaba (pe baia de apa) inca 5 minute. Se lasa in repaus 15-30 minute si se strecoara presand materialul fiert. Lichidul obtinut (ceaiul) isi pastreza calitatile circa 12 ore.
Decoctul (fiertura) se deosebeste de infuzie prin produsul vegetal folosit (radacini, rozomi, coaja, fructe, seminte) si, mai ales, prin timpul de fierbere. Se amesteca o lingura de planta faramitata in circa 250 ml apa rece si se pune la fiert, tinandu-se in clocot, la foc slab, inca 20-30 de minute, dupa care se lasa in repaus 10 minute. Se strecoara si se completeaza cu apa pana la 250 ml. lichidul se poate pastra circa 24 de ore. In timp ce decoctul din macese, de exemplu (o lingura la 250 ml apa), se fierbe numai 10 minute si planta se adauga in apa fierband, cel din radacina de iarba mare (4 linguri la 250 ml apa) se fierbe 15-20 de minute si planta se pune in apa rece.
Maceratul (plamadeala la rece) reprezinta inmuierea plantei in apa rece (la temperatura camerei, 15-25°C) un timp variabil, de la o jumatate de ora la 7-8 ore maximum, amestecandu-se de mai multe ori. Se macereaza de obicei plantelor mucilaginoase (nalba, nalba mare, inul, vascul). Maceratul de radacina nalbei mari, de exemplu, iar din vasc, 2 lingurite planta la 250 ml rece timp de 7-8 ore.
Siropul medicinal este extract apos (prin infuzie, decoct etc.), indulcit puternic (360 g extract + 649 g zahar). Zaharul se dizolva la rece sau la cald in vase smaltuite. Completarea lichidului la litru se face numai cu apa fiarta. Un sirop foarte necesar este cel din muguri de pin: 1—g muguri striviti se macereaza 12 ore in 100 ml alcool de 60°C, se adauga 500 ml apa clocotita si se lasa in reppaus 6 ore dupa care se strecoara si se adauga 640 g zahar dizolvat in cald pe baia de apa. se completeaza cu apa fiarta pana la 1 litru.
A doua categorie de preparate de uz intern sunt solutiile extractive hidroalcoolice, cu solventul amestec de alcool cu apa in diferite proportii.
Tinctura se obtine din 1-2 parti planta la 10 parti alcool de 40-70°C si se lasa la macerat 7-8 zile la temperatura camerei, dupa care se filtreaza. Pregatirea tincturii in casa se poate face cu votca, dar aceasta se ia in cantitate dubla. Tinctura se administreaza “cu picatura” pe zahar sau in apa. Tinctura din radacini de ghintura, de exemplu, se obtine prin macerarea a 20 g planta, 7-8 zile, in 100 ml alcool. Se administreaza 10-15 picaturi inainte de mese.
Se incadreaza aici si siropul de pin.
Vinul medicinal se obtine prin macerarea a 30-50 plante la litru de vin vechi, timp de 7-8 zile, la temepratura camerei (15-25°C), dupa care se strecoara si se completeaaza eventual cu vin pana la litru. Se iau 30-50 g cu jumatate de ora inainte de mese pentru cresterea apetitului.
Pulberea sau pudra se obtine prin macinarea fina a plantei bine uscate. Extragerea subsntantelor active se realizeaza la nivelul tubului digestiv. Pulberea din frunzele de vasc, de exemplu, se administreaza intr-o lingurita cu apa, 1-3 varfuri de cutit, pe zi.
Dintre preparatele de uz extern metionam:
Digestia (plamadeala la cald sau inhalatia) se obtine turnand apa calda (40-60°C) peste plante (de musetel, sunatoare etc.) ce contin uleiuri volatile. Se fierbe slab pentru a se degaja vapori care antreneaza uleiurile sa poata fi inhalate. Delimitam fata si vasul cu un prosop pentru a inspira vaporii respectivi la afectiuni ale cailor respiratorii (bronsita, astm, laringita etc.)
Cataplasma (oblojeala) se prepara din planta maruntita si imbibata cu apa calduta pana se face o pasta. Se aplica direct pe locul dureros sau se impacheteaza in tifon si apoi se aplica 15 minute. Se folosesc 50-100 g faina de mustar, de exemplu, in afectiuni reumatice sau respiratorii.
Otetul medicinal se prepara ca vinul, numai ca macerarea se face in otet de vin, folosind plante aromatice, 5-10 g la 100 g de otet. Se intrebuinteaza numai extern pentru frictiuni.
Baile cu plante se realizeaza prin adaugarea in apa de baie a unui extract apos mai concentrat (ceai, decoct) sau direct a plantelor maruntite si puse intr-un sac de tifon.
Gargara se prepara ca infuzie sau decoct mai concentrate, de exemplu 2-3 linguri “flori” de musetel la cana de apa si se utilizeaza sub forma de gargara la afectiuni ale gurii si gatului (stomatita, afta, abces dentar, amigdalita etc.).
Newer news items:
Older news items:
|
Nunta urzicilor - traditii si superstitii Sub denumirea de nunta sau maritarea urzicilor se intelege inflorirea acestora si incetarea lor de a mai fi apoi bune de mancat. Nunta urzicilor cade, dupa...
Read moreDusmanii vegetali ai insectelor Marea majoritate a insectelor traiesc pe socoteala regnului vegetal. Larvele si adultii rod radacini, frunze, flori, graunte si spori. La randul sau regnul begetal ataca...
Read moreToamna in poezia lui Ion Pillat Imagini, Toamna Se clatina galbene pasari usor pe parul din vie. Nu, toamna isi pregateste iar stolul de frunze pribegi. E aerul limpede astazi, ca apa-n paraul de munte, Si singur un...
Read moreGlobulele rosii - o noua arma terapeutica Sunt 25.000 de miliarde si “imprumuta” culoarea lor sangelui ce curge prin vasele noastre. Se mai numesc eritocite sau hematii. Fiecare are o viata de...
Read moreStolnicul Constantin Cantacuzino calator si primul autor al unei harti romanesti Invatatul Constantin Cantacuzino s-a nascut in anul 1650, in familia Cantacuzinilor, una din cele mai puternice si mai influente din...
Read moreTocana din carne de porc - reteta Iata reteta noastra pentru prepararea unei delicioase tocanite din carne de porc.
Read moreRinocerul neplanificat Va oferim spre lectura poezia “Rinocerul neplanificat” scrisa de Pavel Mihailescu (o boacana). Mi-a picat din cer Prin colet postal Un mic rinocer Viu si-original.
Read moreCodul culorilor HTML in ordine alfabetica Nume culoare Cod HEX Culoare AliceBlue #F0F8FF AntiqueWhite #FAEBD7 Aqua #00FFFF Aquamarine #7FFFD4 Azure #F0FFFF
Read moreRuinele Targovistii Va oferim spre lectura poezia “Ruinele Targovistii” scrisa de V. Carlova. O, ziduri intristate! O, monument slavit! In ce marime-nata si voi ati...
Read more1 Martie - Martisor 2014 1 Martie 2014 se apropie cu pasi repezi. Fiecare zi care trece ne aduce mai aproape de sosirea primaverii. 1 Martie este sarbatorit de romani intr-un...
Read moreHoroscop Gemeni august 2013 Afla horoscop Gemeni august 2013. Afla ce prezic astrele si horoscopul in luna august 2013 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreRespir, deci exist Poate sa para extrem de curios, insa e adevarat. Doctorul francez Pierrre Pallardy, specialist cu vechi state de serviciu in domeniul medicinii a ajuns la concluzia deloc magulitoare...
Read morePui cu sirop de artar Reteta de pui cu sirop de artar este una foarte apreciata in Canada. Artarul este pentru canadieni nu numai simbolul Canadei, artarul este si sursa unui...
Read moreVasile Goldis, Regele Ferdinand si Actul Unirii din 1 Decembrie 1918 Vasile Goldiş către Regele Ferdinand I cu prilejul înaintării Actului Unirii Sire! Unirea tuturor românilor într-un singur stat a trebuit să vie....
Read moreZiua Mondiala Anti SIDA - 1 decembrie Data de 1 Decembrie a fost stabilita drept Ziua Internationala Anti SIDA, iar actiunile intreprinse de cei implicati in lupta impotriva acestei maladii au...
Read moreGhicitori despre primăvară Astǎzi, în grǎdina mea Am vǎzut dupǎ perdea Cum o zânǎ frumuşicǎ Iar dǎ viaţǎ la grǎdinǎ … Cine-i oare zâna aceea? (Primăvara)
Read more