Joi, 05 Mai 2011 18:04

Praid

 

Praid este un mic orasel, poarta de intrare dinspre vest in judetul Harghita, devenit celebru in principal datorita minei de sare de aici. Praid se afla la 9 km de Sovata, 62 km de Targu Mures, 38 km de Odorheiu Secuiesc si 51 km de Gheorgheni. Peisajul este unul mirific iar muntele de sare din Praid a fost, secole de-a randul principalul mijloc de subzistenta a intregii zone. Pe vremuri se spunea ca oamenii "Tinutului Sarii" isi cladesc viitorul din sare. Masivul de sare de la Praid are aproximativ 3 miliarde de tone de sare, intr-o grosime de 1600 m, rezerva salina de aici fiind o raritate geologica. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est si sud-est de Muntii Gurghiului si din partea sud-vestica de platoul Siclod prin versantul Harom. In centrul Praidului se afla rascrucea de drumuri prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin, in Gheorgheni, iar spre sud-est prin Corund, in Odorheiu-Secuiesc. Desi Praidul, ca localitate, a aparut pe la 1550, primele exploatari saline sunt atestate de pe vremea romanilor. Salina din Praid s-a deschis in anul 1980, iar de atunci este deschisa baza de tratament, dar exploatarea se face din 1700. 

 

Acces
Rutier:
pe DN 13 A Balauseri - Sovata - Praid - Miercurea Ciuc, la 9 km de Sovata sau pe DN 13 B Praid - Gheorgheni (58 km);

Feroviar: Gara Praid, punctul terminus al liniei secundare Teius - Balauseri - Sovata - Praid care accede la magistrala feroviara Brasov - Sighisoara - Teius - Cluj-Napoca - Satu-Mare - Oradea;

Aerian: aeroportul international Targu Mures, iar apoi 62 km cu mijloace auto.

 

Salina Praid

Statiunea Praid a devenit cunoscuta datorita minei de sare care este cea mai mare din Europa. In salina din adancului muntelui, gasesti in miniatura un mic oras subteran cu baze de tratament, locuri de joaca pentru cei mici, o capela, o galerie a vinurilor si arta.

 

 

Salina cea noua a fost deschisa intre anii 1976-1981. Vizitatorii si cei aflati la tratament sunt dusi in interiorul salinei cu autobuze de la intrarea in salina (480 m altitudine) pana aproape de nivelul de exploatare. Autobuzul coboara cam 80 de metri intr-un tunel de lungime cca. 1500 m. Exploatarea sarii se face de la nivele si mai joase, ultimul nivel fiind la o adancime de 280 m de la nivelul intrarii in salina. Exista 8 nivele de exploatare diferite, despartite intre ele cu cate-un "planseu" de sare de 25 m grosime. Sarea extrasa este de buna calitate. Salina functioneaza cu numai 100 de mineri, care extrag zilnic cam 600 de tone de sare.

 

Dupa “calatoria” cu autobuzul, accesul in salina se face coborand 300 de trepte abrupte iar in fata ochilor apare un adevarat orasel subteran, la 120 de metri adancime.

 

Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante tot timpul anului, intre 14-16°C, umiditate scazuta 66-70% si presiune mai mare decat la suprafata in medie de 735-738 mmHg. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.

 

Nivelul destinat turistilor, se intinde pe 1.300 de metri, iar cei care vin aici au parte de tot confortul: baze de tratament, cafenele, biliard, mese de ping-pong, spatiu de joaca pentru copii, biblioteca, locuri de distractie si chiar o capela, unde oamenii se pot ruga. Capela a fost construita in anul 1993. De atunci, in fiecare zi de miercuri, joi si vineri se tin slujbe pentru ortodoxi, catolici si reformati. Exista si un muzeu al minei de sare, o Galerie a vinurilor, unde puteti degusta tot soiul de licori si o locatie unde puteti servi masa.

 

 

Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mina, fiind foarte util in cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice). Pe timpul petrecut in subteran se recomanda si gimnastica condusa de un cadru specializat, plimbari, si dozarea efortului fizic etc. Ca interval de varsta aici se pot trata copii de la 2 ani pana la persoane care sunt deja la varsta senectutii. Pentru rezultate bune, sunt necesare cam 18 zile petrecand cel putin 4 ore pe zi in salina.

 

Caracteristile Salinei Praid

·        aerul din galeriile subterane este curat, fara factori alergogeni

·        umiditatea relativ ridicata provoca practic lipirea particulelor de praf, microbilor, polenului si ciupercilor pe pereti, curatindu-se astfel aerul

·        continutul ridicat de calciu are ca efect scaderea potentialului de infectie

·        temperatura este constanta indiferent de anotimp (15,6 - 15,8°c)

·        absenta senzatiei de rece datorita lipsei de miscare a aerului

·        aerul bogat in dioxid de carbon ajuta la aerisirea plamanilor, usurarea respiratiei

·        ionizarea negativa ridicata micsoreaza numarul de crize asmatice

·        continutul scazut de ozon ajuta la scaderea crampelor muculare

·        ph-ul coborat asigura sterilizarea aerului si deci distrugerea florei bateriene

·        presiunea oxigenului este mai mare decat la suprafata lucru determina o mai buna oxigenare a organismului

 

 

Indicatii terapeutice Salina Praid

·        infectii respiratorii repetate - angine, faringite, traheeo-bronsite, pneumonii, rinoadeuridite, repetate in antecedente

·        astmul bronsic - extinsec, intrinsec, mixt

·        bronsita cronica

·        rinita cronica, sinuzita cronica

·        emfizem pulmonar obstructiv

·        silicoza gr. I si II

·        bisinoza

·        bronsiectazie (fara hemoptizie)

 

Contraindicatiile Salinei Praid

·        tuberculoza pulmonara

·        micoze pulmonare

·        cancer bronhio-pulmonar

·        boli infecto-contagioase

·        hipertensiune arteriala stadiul III.

·        boala Basedow

·        cardiopatie cronica ischemica decompensata

·        infarct miocardic recent

·        angina pectorala cu crize frecvente

·        cord pulmonar cronic decompensat

·        epilepsie

·        claustrofobie

·        sarcina avansata

 

 

Durata tratamentului Salina Praid

COPII: 10-12 sedinte (zile) cu durata de 2-3-4 ore/zi, repetat 1x1/an, 2x1/an in functie de caz, 3-4 ani la rand

ADULTI: 16-18 sedinte (zile) cu durata de 4-5 ore/zi, repetat 1x1/an, 2x1/an in functie de severitatea cazului.

 

Baile mezotermale de la Praid

Daca va aflati in Praid nu ratati o vizita si o baie la strandul mezotermal de aici. Strandul este situat la aproximativ 200 de metri de intrarea in Salina Praid, vizavi de moara de sare, la poalele nordice ale dealului "Sohata". Apa sulfurico-calcica, avand o concentratie foarte ridicata de sare este adusa aici prin tevi de fier de la distanta de 1,4 km, dintr-un put forat la 2200 m adancime. Bazinele in aer liber avand cca. 1200 m2 suprafata primesc zilnic 46.000 l apa, avand temperatura aproximativa de 35°C. Apa sarata si iodurata are un efect calmant, relaxant fizic si psihic si este eficienta in diferite afectiuni reumatice si ginecologice. Tot aici langa strand sunt amenajate bai sarate fierbinti (in vane) apa sarata fiind incalzita in cazane, acest tratament fiind deosebit de eficient in afectiuni reumatismale. Baile sarate actioneaza asupra intregului organism si ca atare au un efect calmant, relaxant fizic si psihic, antiinflamatoric, vasodilatator, sterilizator de piele si mucoase, cicatrizant. Durata baii este de la 10 minute pe zi, pana la 30 minute, in functie de capacitatea individuala. Un tratament la vana consta din 10-14 bai calde fara intrerupere. Baile sarate functioneaza in perioada 1 iunie - 15 octombrie.

 

Obiective turistice

Canionul de Sare – rezervatia naturala Sóhát (Dealul de Sare) formata in urma erodarii Masivului de sare de catre apele raului Corund.

Casa memoriala “Áprily Lajos”, construita in amintirea vestitului poet ardelean Áprily Lajos (1887 – 1967), nascut  la Cluj Napoca, care a copilarit pe aceste meleaguri (in Praid),  inaugurata la 19 octombrie 1991 si prezinta obiecte personale si manuscrise ale poetului.

Biserica romano-catolica - a fost construita in 1800. In 1782 in Praid au trait 130 catolici, peste 100 de ani numarul lor a crescut la 500. In 1994 a inceput constructia unei noi biserici romano catolice, care s-a incheiat in 1998.

 

 

Biserica reformata se gaseste pe partea stanga a drumului judetean care duce la Gheorgheni. A fost construita intre anii 1790-1796 si are suprafata de 170 m2. Are doua clopote si o orga.

In Casa de cultura puteti descoperi frumoasa expozitie etnografica, cu aproape 2000 de obiecte expuse. Holul Casei de cultura gazduieste expozitia permanenta a lui Páll Lajos, pictor din Corund. Cele 27 de tablouri expuse prezinta viata oamenilor din "Tinutul Sarii".

Fosta cladire administrativa a minelor (str. Republicii nr. 269) a fost construita la inceputul secolului al 19-lea, actualmente este cabinet medical.

Biserica ortodoxa Sfanta Treime a fost construita in 1929.

Cetatea medievala Rapsonné (cetatea Rabsonne, cetatea Rab), la 12 km de Praid (monument istoric).

Statiunea balneoclimaterica Sovata aflata la 9 km departare.

Lacul Ursu

Localitatea Corund

 

Cazare

http://www.cazare-praid.ro/

http://www.turistinfo.ro/praid/cazare-hoteluri-vile-pensiuni-praid.html

http://www.turismvirtual.ro/cazare/Praid/

 

Surse si adrese web utile:

http://www.salinapraid.ro/ro/

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: