Interferente.ro Turism Obiective turistice Poteca prin Fundul Ghedeonului

Vineri, 21 August 2015 07:32

Poteca prin Fundul Ghedeonului

muntii ceahlauTimp de parcurs: Cabana Izvorul Muntelui (o,oo h) - Stana Ghedeon (0,30-0,35 h) - Cascada Izvorul Muntelui (1,00-1,10 h) - Stana din Piatra cu Apa (2,15-2,45 h) - Piatra cu Apa (2,25-3,00 h).

Intre cabana Izvorul Muntelui si platoul propriu-zis al Ceahlaului se afla de asemenea numeroase locuri de excursie. Ele ascund peisaje de un pitoresc neinchipuit. Este neintrecuta arhitectura reliefului pe care fortele naturii au creat-o la obarsia izvoarelor sau in vaile acestora, modeland roci de densitati diferite. Neintrecute raman cascadele izvoarelor cu nota de mareata severitate, dar si de o atractie deosebita. De asemenea neintrecute sunt si poienile suspendate deasupra vailor, cu cele mai minunate gradini, in care cromatica vegetatiei este diferit nuantata de ansamblul florilor. O sedere numai de cateva zile la cabana Izvorul Muntelui poate fi cel mai fericit prilej pentru o mai buna cunoastere a bogatiilor si frumusetilor patriei, pe langa care altii, grabiti de a ajunge cat mai sus pe munte, le-au ocolit sau nu le-au acordat atentia binemeritata. O excursie prin Fundul Ghedeonului, la cascada Izvorul Muntelui si la Piatra cu Apa iti va rasplati efortul facut.

Acest traseu, o poteca destul de umblata, il parcurgi in cea mai mare parte pe firul vaii Izvorul Muntelui, vale cuprinsa intre Piciorul Rachitis si Piciorul Scurt. Cu cat inaintezi, valea se ingusteaza si isi iuteste panta in special sub Piatra Lata din Ghedeon. Orientarea generala a traseului este de la est la vest si cade perpendicular pe directia principala a liniei masivului. Drumul pana la cascada Izvorul Muntelui este usor si placut, considerat pe drept cuvant o plimbare atragatoare pentru cei care stau la odihna in cabana Izvorul Muntelui. Iarna poate fi folosit ca un drum frumos de schi.

De la cascada, care este pe un fir secundar in stanga vaii privita in amonte, revii in valea principala si te indrepti catre poteca de picior, pe care o gasesti cu usurinta printre vegetatia abundenta. Peretii abrupti si capricios modelati de izbelistea vanturilor marginesc de o parte si de alta valea pe care o urci. Ei sunt formati in intregime din conglomerate specifice Cehlaului. In partea inferioara a traseului, de la stana pana la cascada, intalnesti cateva formatiuni de gresii cu straturile lor aranjate ordonat.

Interesant este ca pe aceasta vale, cat si pe V. Paraul Maicilor, se gasesc urmele unor cuptoare taranesti de ars varul, indiciu al unei vechi indeletniciri a locuitorilor din partea locului. Piatra de var (calcarul), care formeaza materia prima, provine din marile klippe de calcar ce se gasesc in Piatra cu Apa. Sfaramaturi din acest masiv sunt purtate la vale de apele vijelioase din timpul ploilor torentiale. Astfel se explica prezenta depozitelor bogate de grohotisuri calcare pe unele vai, fara sa avem in imediata vecinatate stanca de calcar.

Urci firul vaii umbrita si racoroasa, dar dupa putin timp poteca se abate si intra pe o alta vale catre dreapta. De fapt, in acest loc firul principal se desface in mai multe vai in forma de evantai; urmeaza poteca pe valea din dreapta. Urcusul devine din ce in ce mai pieptis, tot mai anevoios, prin padure, intr-o ora, o ora si un sfert, de mers de la cascada iesi la o poteca buna, care traverseaza valea pe unde ai urcat. Noua poteca ce se continua atat in dreapta cat si in stanga este pe brana Ocolasului Mic. Ea face legatura intre Ocolasul Mic si traseul de pe Rachitis. Pentru a nu te rataci si a nu te infunda pe una din nenumaratele cai care se deschid in stanga si in dreapta, e bine sa pastrezi cu multa atentie poteca cea mai vizibila, cararea batuta, ea fiind drumul obisnuit al ciobanilor intre stana din Fundul Ghedeonului si stana de la Piatra cu Apa.

Stana din Piatra cu Apa este asezata pe una din Politele cu Crini, la poalele stancii de calcar numita Piatra cu Apa. Pajistea de pe aceasta polita cu crini se intinde mult catre est de stana, pana in marginea prapastiilor adanci prin fundul carora ai urcat cu cateva ore mai inainte. Vederea se pierde asupra intregii vai a Izvorului Muntelui.

In partea de nord-est a acestei polite se afla o formatie geologica de gresie frumos modelata. Curios este faptul ca aceste gresii se gasesc aici, cand tot restul masivului pe care te afli este conglomerat; aceeasi formatie o gasesti si pe Vf. Lespezi, langa care este asezata cabana Dochia. Pe intreg sirul Politelor cu Crini vei gasi in zilele de vara mult pretuita frumusete a leontopodelor (floarea de colt). Nelipsite sunt de pe politele cu crini si garoafele de munte, a caror prezenta umple inima de o tainica admiratie.

Urmind poteca ce pleaca de la.stana in panta lina (directia nord-est), dupa 5-10 minute de mers, iesi in traseul marcat cu banda albastra, putin inainte de a ajunge sub Piatra cu Apa. La inapoiere, timpul de mers pana la cabana se reduce simtitor.