Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Plugusorul romanesc obicei stramosesc

Luni, 28 Decembrie 2015 01:10

Plugusorul romanesc - obicei stramosesc

Plugusorul romanesc obicei stramosescPlugusorul face parte din obiceiurile romanesti stramosesti. Mai exact, umblatul cu plugusorul, respectiv umblatul cu plugul se desparte in doua:

1. In seara zilei de 31 decembrie spre 1 ianuarie, copiii si tinerii merg din casa in casa cu un plug in miniatura, zis plugusor sau plugulet (acelasi cu care canta colindele) si, pe cand 2-3 plesnesc din bice, unul dintre ei rosteste la fereastra urarile pe care vi le prezentam in mai multe variante:

· Plugusor cu patru boi

· Plugusorul - Uraturi

2. In dimineata zilei de 1 ianuarie, e obiceiul la tara si mai rar prin orase ca o ceata de tineri sa tarasca din curte un plug mare, din cele intrebuintate la arat: unul recita versurile, pe cand ceilalti trosnesc din bice, ca si cum ar mana plugul cu boi la camp.

· Plugusorul - Obicei

· Plugusorul de Anul Nou - obicei pierdut in negura timpului

In unele zone ale tarii plugusorul e inlocuit de buhai. Buhaiul consta intr-o putinica, cofa sau donita, infundata la ambele parti si avand fixata, in mijlocul capacului de sus, o curea sau o coada de cal. Tragand cineva mana de acea curea sau coada, aerul inchis produce un zgomot foarte asemanator mugetului gafaitor al taurului. Astfel, se formeaza iluzia ca juncii sau buhaii ara su spor, gafaind de osteneala. Aceeasi descriere o da si Vasile Alecsandri in notele celor doua variante publicate in colectia din 1866.

Colindatorii cu plugul nareaza scenele de capetenie ale ocupatiei agricole si ureaza familiei o recolta abundenta. Unul dintre tineri rosteste recitativul si, dupa invitarea obisnuita “trosniti mai”, ceilalti insotesc in cor plesnetul bicelor cu strigarea zgomotoasa de “Hai! Hai!”.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: