Sâmbătă, 20 August 2016 00:25 |
Pastrarea vitaminelor in conservele preparate in gospodarie
Conservele de fructe si legume preparate si sterilizate in casa nu se deosebesc dupa gust si dupa valoare alimentara de conservele preparate industrial deoarece metodele de lucru si cerintele fata de materia prima sunt aceleasi. In timpul conservarii nu au loc pierderi importante de zaharuri si alte substante alimentare din fructe si legume daca nu se tine seama de pierderile la spalarea lor cu apa si la oparire. Daca se foloseste apa de la oparirea fructelor pentru umplerea lor in borcane sau pentru preparare siropurilor, atunci pierderile se pot reduce la minimum.
Situatia este alta in privinta pastrarii vitaminelor deoarece vitamina C se dizolva in apa si se poate pierde in timpul spalarii si oparirii si se oxideaza la aer, indeosebi in prezenta fierului, cuprului si a altor metale. De aceea, pentru pastrarea ei in conservem spalarea si oparirea fructelor si legumelor se va face in cadrul timpului necesar pentru fiecare gen de fructe sau legume.
Pentru oparire nu sunt recomandabile vase necositorite ci este mai bine sa se foloseasca vase emailate. Fierberea si oparirea fructelor si legumelor se va face in vase acoperite, astfel produsul va avea un contact mai mic cu aerul si vitamina C se va pierde intr-un grad mai mic.
Cutitele pentru curatatul fructelor si legumelor vor fi din otel inoxidabil.
Sitele pentru strecurarea fructeor folosite la pireu se recomanda sa fie tot din otel inoxidabil sau, daca acesta lipseste, din fire.
Respectarea acestor recomandari duce la pastrarea vitaminei C in proportie de 75% din cantitatea ei initiala.
In acest mod, prin folosirea unei materii prime bune si printr-o prelucrare buna, se pot obtine in conditii casnice conserve cu destule vitamine.
Continutul in vitamine al conservelor se poate mari daca la materia prima se adauga produse care sunt foarte bogate in vitamine. Pentru un om matur sunt necesare in alimentatie 50-70 mg vitamina C. Daca ea se gaseste in coacaze in cantitate de 800 mg la 100 g, aceasta inseamna ca pentru un om sunt necesare doar 16-25 g coacaze negre. Daca se tine seama ca dupa conservare se pierde 30% din vitamina C, atunci sunt necesare aproximativ 35 g coacaze.
Este recomandabil ca la pregatirea pireului sau sucului din mere, pere, prune sa se adauge pireu sau suc din coacaze negre. La fierberea pireului sau sucului de tomate se va adauga pireu obtinut prin strecurarea ardeului rosu oparit, iar la conservarea sau marinarea tomatelor, castravetilor si altor legume se adauga bucati de ardei rosu. Asemenea adaosuri nu ridica numai continutul in vitamine al conservelor, dar imbunatatesc mult gustul, aroma, culoarea si aspectul exterior.
Foarte bogat in vitamina C este macesul. In fructele proaspete de maces se gasesc pana la 3000 mg de vitamina C, in 100 g. Macesele sub forma de pireu sau bucati se pot adauga in compoturi si alte conserve. Se pot, de asemenea, prepara pireuri de sine statatoare din macese, ambalate in borcane mici si sterilizate 40-50 minute la 100ºC. Un asemenea pireu se poate adauga iarna nu numai in conservele de fructe, ci s in mancarurile obisnuite: budinci, jeleuri, etc.
Newer news items:
Older news items:
|
Bradul de Craciun impodobit - planse de colorat E Craciunul … E sarbatoarea nasterii lui Iisus Hristos ... E timpul sa impodobim bradul de Craciun, sa il aranjam frumos cu globuri,...
Read moreLa fântâna soarelui La fântâna soareluiu’, Bună seara lui Crăciun. Negură s-o slobozâtu Bună seara lui Crăciun. Din negură, ce-o ieşitu Bună seara lui Crăciun Maica Sfântă pe pământu Bună seara lui Crăciun.
Read moreHoroscop Varsator 2017 Descopera predictiile astrale si horoscopul pe 2017 pentru zodia Varsator: previziuni generale, dragoste, cariera, bani si sanatate.
Read moreLegenda Primăverii Afară este o lume de basm. Colţul fraged al ierbii şi-a dezvelit căpşorul pentru a intra în visul naturii. E primăvară, anotimpul fetiţei cu codiţe împletite, în crengile copacilor,...
Read moreCe stim despre organismul uman - coloana vertebrala Ce stim despre organismul uman? Aparent, o piramida in echilibru fragil. 33 de vertebre, asezate una dupa alta si articulate intre ele, constituie...
Read moreTraseu in Ceahlau - Durau - Cascada Duruitoarea - Dochia Va prezentam un traseu montan in Ceahlau - Durau – Cascada Duruitoarea – Dochia. Marcaj: cruce rosie Timp de...
Read moreMesaje si sms de Sfantul Nicolae Numele Sfantului Nicolae este sinonim cu iubirea, generozitatea si daruirea. Pe 6 decembrie ii sarbatorim pe cei care poarta numele Sfantului Nicolae si derivatate ale...
Read moreEcuson pentru ziua nationala a Romaniei Confectionati un model inedit de ecuson pentru ziua nationala a Romaniei, 1 decembrie. In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam materialele necesare...
Read moreDiagonala patratului - incursiune in istoria matematicii si fizicii Dificultatile masurarii diagonalei patratului au provocat, la matematicienii greci, o importanta criza teoretica si practica. In spatele lui “radical din 2” se...
Read moreTendinte moda - algele marine - textila eco a viitorului Algele marine si-au gasit o gama extrem de larga de intrebuintari in diferite domenii de activitate, de la industria farmaceutica (ca...
Read moreTrei mistere, trei programe Sunt trei mistere fundamentale. (Kant era uimit de doua: de cerul instelat si constiinta din om). Unul este al universului fizic, al doilea al vietii, al treilea...
Read morePepenele galben - utilizari terapeutice, proprietati si tratament in afectiuni Pepenele galben are un continut bogat in betacaroten, la fel ca si alte legume sau fructe portocalii (morcovi, caise, etc.), dar...
Read moreSoare - planşe de colorat Soarele este steaua aflată în centrul sistemului nostru solar. Pământul, toate celelalte planete, asteroizii, meteoriţii, cometele precum şi cantităţile enorme de praf interplanetar orbitează în jurul...
Read moreBusuiocul si bolile prevenite Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta din genul Ocimum, familia Lamiaceae. Termenul de busuioc provine din limba greaca βασιλευς (basileus), insemnand "rege". Despre aceasta planta se spune...
Read morePeisaje de toamna “Toamna a deliciilor! Sufletul meu cel mai adanc este cununat cu ea; daca as fi o pasare, as zbura de-a lungul intregului pamant in cautarea a noi si...
Read moreAjunul Craciunului Mos Ajun Pe 24 decembrie este Ajunul Craciunului, iar obiceiurile specifice acestei zile sunt de natura religioasa. In Ajunul Craciunului, copiii cei mici, dar si cei mai mari, imbracati de...
Read more