Interferente.ro Turism Obiective turistice Parcul Dendrologic Simeria

Joi, 09 Ianuarie 2014 23:55

Parcul Dendrologic Simeria

Parcul Dendrologic SimeriaInformatii generale, situare geografica si acces

Parcul Dendrologic Simeria este o arie protejata de interes national, fiind considerat drept rezervatie nationala de tip dendrologic si peisagistic in Romania. Parcul se afla situat in judetul Hunedoara, pe teritoriul administrativ al orasului Simeria, mai exact, la 10 km de municipiul Deva. Accesul se face din DN 7, urmand strada 1 Decembrie, pana la capat, colt cu strada Biscaria nr. 1.  

 

Scurt istoric si prezentare

Arboretumul Simeria este situat in Lunca Muresului din partea nordica a orasului Simeria si are o suprafata de 70 de hectare. Parcul dendrologic a inceput sa prinda contur la inceputul secolului al XVIII-lea, fiind prima data atestat documentar in 1763. In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea se introduc primele culturi exotice, din Extremul Orient.

In anul revolutionar 1848, parcul a suferit numeroase distrugeri si avarii la cladiri. Primele remedieri nu au fost facute decat peste cateva decenii, intre 1870-1880, cand a inceput si introducerea unor specii noi din Exremul Orient si America de Nord si au avut loc schimburi de seminte cu strainatatea.

La inceputul secolului al XX-lea, proprietarul parcului, Fay Bela, a imbogatit arealul parcului cu noi specii si a elaborat lucrari stiintifice de aclimatizare a plantelor aduse aici. Dupa 1918, Cecskau Istvan a ameliorat parcul sub aspect peisagistic, iar intre 1924 si 1938 gradinarul Ludwig Bucek, venit la Simeria din Germania, s-a ocupat de dezvoltarea parcului. La nationalizarea din 1948, parcul a intrat in administratia Ocolului Silvic Simeria, iar in 1952 a fost infiintata aici Statiunea de Cercetari si Experimentari Forestiere Simeria.

La propunerea Comisiei Monumentelor Naturii, Parcul Dendrologic Simeria a intrat sub ocrotirea legii, primind statutul de monument al naturii (rezervatie dendrologica). Colectia dendrologica mostenita de la vechii proprietari a crescut de la 250 si ceva de toxoni la peste 2.200.

Peisajele din cele 50 de parcele ale parcului sunt grefate pe un relief variat, cu lacuri (pe care cresc nuferi) si cu izvoare, cu poieni si alei serpuitoare.

Apele raului Strei strabat parcul printr-un canal artificial, care imparte rezervatia in doua zone arhitectural-peisagistice distincte. In prima zona sunt concentrate, pe o suprafata de 54 de hectare, o mare diversitate de peisaje, arbusti, lacuri si izvoare.

In cea de-a doua zona, relativ plana ca teren, situata intre canalul Strei si raul Mures, se gasesc atat elemente exotice, cat si plante naturale de stanca. Aici cresc o serie de specii de magnolii, cu inflorire abundenta si cu o cromatica nemaintalnita in nici o alta parte din tara. Numarul impresionant al speciilor (10), dar si al exemplarelor de magnolii, cu inflorire abundenta si cu o cromatica nemaiintalnita in alte locuri din tara, sporesc considerabil frumusetea si eleganta Arboretumului, lasand asupra vizitatorilor impresii de neuitat.

Simfonia magnoliilor incepe in a doua jumatate a lunii martie cu Magnolia kobus D.C., Magnolia denudata Desr., Magnolia stellata (S&Z) Maximsi, continua in luna aprilie cu Magnolia x soulangiana Soulange-Bodin, Magnolia liliflora Desr, Magnolia tripetala L., Magnolia obovata Thund si se incheie in luna iulie cu Magnolia macrophylla Michx si Magnolia virginiana L..

In ultimii ani, coltul zoologic care exista in parc a fost desfiintat din cauza problemelor financiare si vegetatia din ele a fost distrusa.

Cum posibilitatile pentru a dezvolta parcul dendrologic Simeria sunt deocamdata reduse, trebuie pastrat si ingrijit ceea ce exista in prezent.

 

Concluzii

Parcul dendrologic de la Simeria s-a infiintat in gradinile castelului Gyulay din vechiul sat Biscaria, azi orasul Simeria. Chiar si azi parcul contine o serie de specii exotice rare. Mai mult de atat, desi se afla intr-o stare de degradare, este considerat unul din cele mai frumoase monumente ale naturii din lume. Daca aveti posibilitati si treceti prin zona, nu ezitati sa il vizitati. Cu siguranta veti fi impresionati, iar o vizita in aceatsta uzina stiintifica este instructiva, reconfortanta si pitoreasca. Veti remarca o mare diversitate compozitionala (amestecuri de specii indigene si exotice) si o peisagistica rar intalnita. De asemenea, la acestea se adauga mici grupuri pure de rasinoase, cu structuri si combinatii cromatice ce contrasteaza cu foioasele, integrandu-se totusi armonios in unitatea de ansamblu a peisajului – o frumusete nebanuita a naturii.


Newer news items:
Older news items: