Interferente.ro Lifestyle Retete Otetul de mere si miere de albine

Joi, 08 Noiembrie 2012 14:28

Otetul de mere si miere de albine

Se spala merele, se inlatura partile putrede sau viermanoase, dupa care se strivesc sau se rad pe razatoarea mare, folosindu-se si cototul.

Se pot intrebuinta cojile de mere, resturile ramase la pregatirea dulceturilor, a compoturilor sau a celor rezultate din presarea merelor pentru facerea cidrului. Merele crude astfel strivite se pun intr-un vas potrivit cantitatii de mere de care dispunem. Peste acest terci punem apa calduta, care in prealabil a fost fiarta (0,5 l de apa la 0,4 kg terci de mere).

Pentru prepararea otetului de mere si miere se adauga pentru fiecare litru de apa 100 g miere. De asemenea pentru a se grabi fermentatia acetica pe langa miere se mai adauga 10 g drojdie de bere si 20 g paine neagra uscata.

Vasul continand acest amestec se pastreaza descoperit intr-o camera cu temperatura de 20º-30ºC.

Fermentatia acetica este favorizata de existenta unui lichid cu continut scazut de alcool, de o temperatura cat mai constanta, in jurul a 20ºC si de o suprafata cat mai mare de contact a amestecului cu aerul. Vasul va trebui sa fie din sticla, lemn, ceramica smaltuita.

Pentru ca procesul de otetire sa decurga in bune conditii, vasele nu trebuie expuse la lumina soarelui, ci trebuie sa fie asezate la intuneric deoarece lumina impiedica fermentatia.

Pentru prima faza a fermentatiei vasul se tine la cald timp de 10 zile, terciul de mere amestecandu-se cu o lingura de lemn de 2-3 ori pe zi, dupa care se pune intr-un saculet de panza rara si se amesteca prin presare. Sucul obtinut se strecoara din nou prin tifon, se masoara si se pune intr-un vas larg la gura. Se mai adauga pentru fiecare litru de suc cate 50-100 g de miere (eventual) si se amesteca pana la completa omogenizare.

Pentru a doua faza de fermentatie se procedeaza astfel: se leaga borcanul la gura cu tifon si se pastreaza la caldura pentru continuarea fermentatiei. Fermentatia s-a terminat cand lichidul se linisteste si se limpezeste.

In functie de pregatirea corespunzatoare a sucului si a temperaturii otetul de mere si miere va fi gata in 30-40 zile, dupa care se pune in sticle, filtrandu-se printr-un tifon asezat deasupra unei palnii. Sticlele bine astupate se pastreaza la loc racoros.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: