Interferente.ro Turism Strainatate Orasul Kuala Lumpur din Malaysia intre traditie si modernitate

Vineri, 04 Iulie 2014 01:30

Orasul Kuala Lumpur din Malaysia – intre traditie si modernitate

orasul Kuala Lumpur din Malaysia intre traditie si modernitateOrasul Kuala Lumpur este situat pe coasta de vest a Peninsulei Malaysia (Malaezia), la mijlocul axei urbane nord-sud si la o distanta de circa 35 kilometri de coasta. Climatul local se caracterizeaza prin zile calde si umede, nopti placut racorase si precipitatii medii anuale de 220 mm. Se desfasoara pe circa 243,6 km patrati si are o populatie de peste 1.3 milioane locuitori. Indigeni, chinezi, indieni si membri ai altor etnii se contopesc intr-un mozaic de traditii ce-i farmeca pe turistii de pretutindeni.

In 1857, un grup de mineri specializati in extragerea cositorului poposesc, sub conducerea lui Raja Abdulah, la confluenta raurilor Klang si Gombak, in cautare de lucru. Acesta este momentul zero, in care s-au pus temeliile infloritorei asezari de mai tarziu, cunoscuta prin legaturile sale comerciale cu centrele in care se prelucra cositorul. Dupa interventia britanica si constituirea Federatiei Malaysia, in 1896, orasul devine capitala. Alte momente importante din istoria acestuia s-au produs in 1957, cand orasul este declarat capitala federala, 1 februarie 1974 – cand i se confera, in cadrul unei ceremonii fastuoase, ce avea sa marcheze si sfarsitul jurisdictiei statului Selangator asupra asezarii urbane pe care o prezentam.

Azi, autoritatile politice si administrative isi multiplica proiectele prin care orasul ar putea deveni un centru regional in domeniul telecomunicatiilor si in cel al presei, Kuala Lumpur se afla la intersectia celor mai importante linii aeriene ale lumii (prin aeroportul international Subang), pe uscat fiind accesibil dinspre Singapore si Bangkok, iar pe calea apelor prin portul Klang, situat la mai putin de o ora de mers cu masina.

Pentru cei ce intentioneaza sa viziteze orasul Kuala Lumpur, un prim popas turistic poate fi reprezentat de palatul lui Abd Samad. Terminata in 1897, cladirea a servit drept sediu al administratiei guvernamentale. In prezent, aici se gaseste Inalta Curte Suprema. Turnul cu ceas, ce aminteste de “Big Ben”-ul britanic, constituie una dintre puternicele atractii turistice pentru amatorii de instantanee fotografice.

Pe locul pe care au poposit pentru intaia data intemeietorii orasului se inalta Masjid Jamek, o frumoasa constructie ridicata in 1909, dupa planurile arhitectului A. B. Hubback.

Orasul adaposteste si cel mai ornamentat si elaborat templu hindu din tara, Sri Mahamarianhman, de unde, pe strazile capitalei carul de ceremonii, in care sunt trasportate statuile divinitatilor celebrate.

Si pentru ca vorbim de ceremonii, nu putem uita de templul Thean Hou sau de festivalurile ce se succes de-a lungul intregului an: Hari Raja Puasa – o sarbatoare musulmana, Noul an chinezesc, Festivalul Luminilor (Deepavali), Ziua Orasului.

In incheiere, nu putem aduaga decat ca ceea ce v-am prezentat a cuprins doar o parte din uimitoarele resurse turistice ale capitalei malayeziene. Restul va lasam sa descoperiti singuri.

Maria Teodorescu